Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
The Hessen Affair - dvd recensie

The Hessen Affair - dvd recensie

Hoe krijg je een historische WOII vertelling en Amerikaanse film-noir samen in één film? Het antwoord is The Hessen Affair.

Duitsland 1945. In Kasteel Kronenberg, enkele kilometers van Frankfurt, ontdekken kolonel Jack Durant (Billy Zane) en luitenant Kathleen Nash (Lyne Renée) per toeval de Duitse kroonjuwelen. Ze smeden een plan om de diamanten naar New York te krijgen en deze daar op de zwarte markt door te verkopen aan dubieuze zakenman Ben Cassidy (Michael Bowen). Dit gaat echter een stuk lastiger dan ze zich hadden voorgenomen, en wie is er nog te vertrouwen?

The Hessen Affair, Billy Zane, Lyne Renée
Schizofreen
The Hessen Affair komt aanvankelijk wat schizofreen over. Op het eerste gezicht lijkt het erop alsof we te maken hebben met een wat komisch crimedrama dat plaatsvindt tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Leger officier George Patton schijnt naar Kasteel Kronenberg te komen, en één van de legerlieden (Noah Segan) bedenkt een plan om de diamanten via Pattons bagage Amerika binnengesmokkeld te krijgen. De legendarische leger officier moet echter zijn reis afzeggen, dus het hele feest gaat niet door.

De film wordt op dit moment neergezet als een vertelling met historische personen in een historische setting. Wanneer het verhaal zich naar New York verplaatst verandert de stijl drastisch. We bevinden ons ineens in een uiterst stilistische film-noir waarin niemand te vertrouwen is. Femme fatales, onbetrouwbare mannen en donkere clubs. Dit is op zich niet heel erg, ware het niet dat de hele WOII opzet totaal overbodig blijkt. Het verhaal had compleet in New York kunnen spelen. Waarom WOII erbij halen terwijl dit eigenlijk niet relevant is voor het verhaal?

David Mamet
De dialogen en structuur doen erg denken aan het werk van Mamet. Deze film probeert ook de nodige zwartkomische teksten te verwerken te midden van een ‘complex’ plot waarin niemand te vertrouwen is. Hoewel dat hier en daar soms succesvol lijkt, kun je niet bepaald spreken over een film van Mamet kwaliteit. De dialogen halen het zeker niet bij deze geniale woordsmid. Ook is het scenario vrij vlak. In plaats van een scala aan personages en intriges te verwerken, heeft de film feitelijk maar drie karakters die elkaar misschien een loer proberen te draaien. Tevens is het voor de gemiddelde kijker wel duidelijk hoe alles in elkaar steekt. Daarom is een montage tegen het einde van de film, die laat zien hoe het allemaal in elkaar zat, erg overbodig.

The Hessen Affair, Lyne Renée

Billy Zane
De enige ‘grote’ naam van deze productie is Billy Zane (Titanic), die duidelijk veel plezier beleeft aan zijn vertolking van Durant. Hij brengt alles met veel enthousiasme, wat bij de kijker alleen maar positief werkt. Een ander bekend gezicht is Michael Bowen. De meesten zullen hem niet aan zijn naam herkennen, maar hij is vooral bekend door zijn korte rol in Kill Bill vol. 1 als de gestoorde broeder Buck in het ziekenhuis waar Uma Thurman uit haar coma ontwaakt.

Lyne Renée
Hoewel de productie vrij klein is en misschien geen groot publiek zal trekken, zullen we hopelijk wel meer gaan zien van nieuwkomer Lyne Renée. Deze Belgische actrice (haar echte naam is Line Van Wambeke) speelde al eerder in Ober van Alex van Warmerdam. In het begin van de film komt ze goed over als vrouwelijke luitenant Nash, maar wanneer het verhaal zich in New York verder ontwikkelt, ontpopt ze zich als een geloofwaardige femme fatale.

Paul Breuls
Voormalig producent Breuls (Suite 16 met Pete Postlethwaite en Antonie Kamerling) levert met The Hessen Affair zijn debuutfilm af. Hoewel hij blijkbaar niet helemaal weet wat voor film het moet zijn, worden de scènes in New York uiterst sfeervol in beeld gebracht. Het is jammer dat de film vrij weinig om handen heeft, maar er zit eveneens potentie in deze nieuwkomer. Een film met aardig wat mogelijkheden, maar die het als geheel toch niet helemaal waarmaakt. De combinatie van historische WOII vertelling en een typisch New Yorkse film-noir is hier totaal misplaatst. Wel laat Breuls met zijn film-noir setting zien dat hij aardig wat flair in zijn mars heeft, hier moet hij dus mee doorgaan. Tevens zal hij zijn volgende film wat consistenter moeten presenteren en zal hij in de toekomst met een sterker scenario moeten gaan werken; het script van The Hessen Affair is het wel erg magertjes. De acteurs doen hun werk verder prima en maken het kijken erg vermakelijk. Een leuk niemendalletje, we hadden alleen iets meer willen zien.

The Hessen Affair
Conclusie
Een film met aardig wat potentie maar die het als geheel toch niet helemaal waarmaakt. De combinatie van historische WOII vertelling en een typisch New Yorkse film-noir is hier totaal misplaatst. Wel laat Breuls met zijn film-noir setting zien dat hij wel de juiste vaardigheden heeft. Tevens zal hij zijn volgende film wat consistenter moeten presenteren en zal hij in de toekomst met een sterker scenario moeten gaan werken, het script van The Hessen Affair is het wel erg magertjes. De acteurs doen hun werk verder prima en maken het kijken erg vermakelijk. Een leuk niemendalletje, we hadden alleen iets meer willen zien.

Film: gelestergelesterhalfstergrijsstergrijsster
Extra's: grijsstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: The Hessen Affair The Hessen Affair
Genre: Crime
Regie: Paul Breuls
Cast: Billy Zane, Lyne Renée, Michael Bowen, e.a.
Te koop: 10 april 2009
Trailer: -

Prijzen voor The Hessen Affair op dvd:

Winkel Prijs Verzendkosten
Bol.com € 14,99 € 1,95
Play.com - -
Amazon.co.uk - -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk