Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Terminator Salvation - recensie

Terminator Salvation - recensie

De Terminator is terug, maar kan dit vierde deel de eerste twee evenaren?

Ditmaal draait het niet om tijdreizende Terminators en Arnold Schwarzenegger. De film speelt zich af in de post-apocalyptische wereld waarvan we enkele fragmenten zagen in de vorige films.

terminator-salvation-1

Het verzet
Het is 2018 en de oorlog tussen de mens en Skynet is in volle gang. John Connor (Christian Bale) is de leider van het verzet, precies zoals mamma Connor hem met de paplepel ingegoten had. Skynet maakt zich klaar voor een laatste doodsteek voor de mens, terwijl het verzet probeert een wapen te ontwikkelen tegen de vijandelijke robots. De komst van Marcus Wright (Sam Worthington) gooit roet in het eten en zet de toekomst, zoals Sarah Connor had voorspeld, op zijn kop. Wright en Connor beginnen aan een levensgevaarlijke tocht, regelrecht naar het kamp van de vijand om Skynet uit te schakelen en Kyle Reese (Anton Yelchin), de toekomstige vader van John, te redden.

Prequel, sequel en reboot
Terminator Salvation is zowel een prequel, sequel als reboot. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Regisseur McG start een nieuw begin en laat de eerste trilogie, met het principe waarbij Terminators terug in de tijd reizen om John Connor te doden, achter zich. Het is nu meer een oorlogsverhaal dat zich afspeelt na 'Judgement Day'. Omdat het verhaal verder gaat waar Terminator 3 ophield, maar zich ook afspeelt voordat Kyle teruggezonden werd naar de eerste film, is de film zowel een vervolg als prequel.

Wat maakt een mens tot mens?
In Terminator Salvation wordt de vraag gesteld wat een mens tot een mens maakt. Een hart is wat hen onderscheidt van de machines, maar juist een hart is hetgeen waar het de film aan ontbreekt. McG (Charlie’s Angels, Charlie's Angels: Full Throttle, We Are Marshall) bewijst met deze film voornamelijk een goede regisseur te zijn van actiefilms. Helaas wordt het niveau van de eerste twee films nooit gehaald. James Cameron wist tenminste nog een diepere laag in zijn Terminator films te brengen.

Natuurlijk waren The Terminator en Terminator 2: Judgment Day beide voornamelijk actiefilms met baanbrekende special effects. Daarnaast toonde de film een grimmig apocalyptisch toekomstbeeld, waarbij de mensheid ten onder gaat aan zijn eigen technologie. De Koude Oorlog speelde nog toen The Terminator uitkwam in 1984 en een nucleaire oorlog die de film voorschotelde, was destijds tussen Amerika en de Sovjet Unie, goed mogelijk. Cameron wist bovendien de relatie tussen The Terminator en John Connor goed in beeld te brengen.

terminator-salvation-2

Een diepere betekenis is uit Terminator Salvation niet te halen. Er wordt nog een poging gedaan met enkele opmerkingen over het verschil tussen mens en robot maar daar blijft het dan ook bij. Wel poogt McG de film emotie te geven met de relatie tussen Kyle en Star, een klein meisje wat hij onder zijn hoede heeft. Het meisje verdwijnt al snel uit beeld - poging mislukt. Jammer is ook dat de enige plotwending van de film al verraden wordt in de trailer, waardoor er weinig verrassends in de productie overblijft. We gaan van actiescènes naar achtervolging naar actiescènes. Tussendoor worden veel balletjes opgegooid qua verhaal waar later niets mee gedaan wordt.

Eigenlijk is de film een willekeurige sciencefiction oorlogsfilm waar McG het label Terminator aan hangt. We zien uitgestorven woestijnen, verzetshelden en robots die er beslist indrukkwekend uitzien, maar niet altijd aan ‘Terminator’ doen denken. Erg leuk is, dat het T-800 Model met de Arnold Schwarzenegger-look nog wel een opwachting maakt in de film, al is het dan het digitale gezicht van Arnie. De special effects zijn dan niet meer zo baanbrekend als in Terminator 2; ze zijn beslist de moeite waard. Fans van robots, achtervolgingen of een combinatie hiervan zitten in ieder geval goed.

Sam Worthington en Christian Bale
Nieuwkomer Sam Worthington (Rogue) maakt met zijn rol in Terminator Salvation een aanloop voor zijn doorbraak als acteur. Een doorbraak die waarschijnlijk zal volgen met zijn rol in de film Avatar, eind van dit jaar. Worthington acteert erg sterk en is fijn om naar te kijken. Hierbij verbleekt dan ook het acteerwerk van Christian Bale (American Psycho, 3:10 to Yuma, The Dark Knight). Bale geeft John Connor weinig emotie mee en is zelfs minder in beeld dan je zou verwachten van een 'hoofdrolspeler'. Ook Anton Yelchin (De Rus uit Star Trek) acteert er flink op los en samen met Worthington zijn zij de daadwerkelijke sterren in deze film. Sterke vrouwenrollen zijn in deze mannenfilm ver te zoeken, John Connor's vrouw gespeeld door Bryce Dallas Howard loopt soms door beeld met zwangere buik, maar over baby Connor of de zwangerschap wordt niets gezegd. De bloedmooie Moon Bloodgood (Pathfinder, Street Fighter: The Legend of Chun-Li) heeft wel meer tekst en kan best acteren maar wordt al snel weer op de achtergrond gezet.

terminator-salvation-3

Script problemen?
Het script van de film komt van John D. Brancato en Michael Ferris, wat een vreemde keus is geweest. De twee waren verantwoordelijk voor de wanproducten Terminator 3: Rise of the Machines en Catwoman. Misschien is het daarom niet vreemd dat het script inmiddels door velen herschreven is. Eerst nam Paul Haggis (Casino Royale, Million Dollar Baby, Crash) de tekst onder handen, waarna Shawn Ryan (tv series The Shield en Angel) het drie weken voor de opnames nog aanpaste. Zelfs gedurende de opnames was het script aan verandering onderhevig. Zo werd de hulp van Jonathan Nolan (The Dark Knight, The Prestige, Memento) en de bedenker van CSI, Anthony E. Zuiker, ingeroepen. McG noemt de bijdrage van Nolan als een van de belangrijkste. Alsof de talloze herschrijvingen nog niet genoeg waren, werd ook nog eens de eindscène geheel herschreven omdat deze uitlekte op internet. Ondanks dat Brancato en Ferris nog steeds als belangrijkste schrijvers genoemd worden, is het dus de vraag hoeveel van hun originele werk nog daadwerkelijk in in de film terug te vinden is.

Conclusie
Terminator Salvation mist emotie en een hart die de eerste twee films wel hadden. Het levert wel een hap-slik-weg film op met spectaculaire actie en special effects. Helaas had het ook een willekeurige scifi oorlogsfilm kunnen zijn zonder het Terminator-label. Voor de vijfde Terminator film die al gepland staat, raad ik McG aan om het script direct door de juiste persoon te laten schrijven.

Regisseur:

McG

Cast:

Christian Bale
Moon Bloodgood
Bryce Dallas Howard
Sam Worthington
Anton Yelchin

Genre:

Actie

Releasedatum:

3 juni 2009

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  115 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk