Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Calling E.T. - dvd recensie

Calling E.T. - dvd recensie

Is onze aardbol de enige planeet in het grote universum met levend organisme? Of, zoals het in de film Contact mooi gezegd wordt; “if it is just us, it seems like an awful waste of space.” En als we dan in contact zouden komen met buitenaards leven, wat dan?

De documentaire Calling E.T. is het debuut van de Nederlandse Prosper de Roos. Gefascineerd door wetenschappers en fanatici die zich bezighouden met signalen van buitenaf en protocollen wanneer we contact zouden maken, biedt deze documentaire een mooie maatschappelijke kijk op de Aarde en houdt zonodig een spiegel voor.

Protocol
Omdat het contact met buitenaardse levensvormen de hele wereld aangaat hebben wetenschappers over de hele wereld, onder meer mensen die aan het SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) project werken, een protocol opgesteld. Hierin staat dat er niet zomaar een signaal teruggestuurd kan worden zonder algemeen overleg. Ook moeten we ons op onze planeet als één kunnen vertegenwoordigen. Geen land mag méér invloed hebben over hoe we de buitenaardse signalen moeten behandelen. Een lastige taak voor onze machtsbeluste planeet.

calling_et_1

SETI
Geen documentaire over buitenaards leven is compleet zonder even binnen te lopen bij SETI. Aan het woord is onder andere Seth Shostak, voorzitter van de SETI groep. Hij praat gepassioneerd over zijn werk annex passie en opvallend is vooral ook zijn vrij nuchtere en professionele houding.

Verder is Dan Werthimer nog aan het woord, hoofdwetenschapper van de SETI groep. Leuk om te weten is dat Werthimer zich in zijn jeugd bij de Homebrew Computer Club sloot. Deze computerclub bestond uit een aantal jonge techneuten die in hun garage de allereerste microcomputers bouwden. Bij deze club zaten ook Bill Gates en Steve Jobs en Steve Wozniak. “Iedereen werd stinkend rijk, behalve ik.” Aldus Werthhimer.

Alexander Ollongren

Nederlands eigen Dr. Alexander Ollongren komt ook nog voorbij in deze documentaire. Dr. Ollongren mag zich onderscheiden als de bedenker van de kosmische taal, ‘Lingua Cosmica’, ofwel de universele communicatie. Het is erg lastig om een universele taal te bedenken, omdat we vooral vanuit onszelf uitgaan bij het creëren van een dergelijke taal en er kunnen tal van interpretatieproblemen ontstaan.

Prosper de Roos
Prosper de Roos is een regisseur scenarioschrijver voor film en televisie. Hij heeft al verscheidene korte documentaires en fictie films gemaakt, waarvan sommige internationale prijzen hebben gekregen, zoals op het IDFA in Amsterdam. Karakteriserend aan zijn werk is vaak een voorkeur voor obscuurdere thema’s.

Met Calling E.T. levert Prosper de Roos een zeer geslaagde debuutfilm af. Documentaires over buitenaards leven zijn er dertien in een dozijn, daarom is het vooral erg interessant dat De Roos meer geïnteresseerd is in de mensen die het buitenaardse leven, en het contact leggen ervan, als hun passie hebben. Ook blijft De Roos met zijn documentaire niet op één plek hangen en reist hij naar verschillende plekken in de wereld waar mensen dezelfde soort passie erop nahouden.

calling_et_2

Audiovisueel
Los van inhoudelijk interessant te zijn weet de film visueel ook erg te overtuigen met mooi in beeld gebrachte shots met veel visuele flair. Cameraman Rob Hodselmans is hier mede verantwoordelijk voor.

Ook heeft Calling E.T. op veel plekken een mysterieus en eigen geluid. Composer en sounddesigner Jeroen Goeijers transporteert de kijker door middel van zijn buitenaards klinkende soundscapes naar de uiterste grenzen van de kosmos.

Extra’s
De extra’s bestaan uit acht deleted scenes en de trailer. De verwijderde scènes zijn over het algemeen vrij kort, maar er zitten hier en daar wel wat interessante segmenten tussen. Hoewel deze extra scènes interessanter zijn dan de deleted scenes van menig film, is het jammer dat de dvd niet volledig is benut. Audiocommentaar van Prosper de Roos was bijvoorbeeld erg interessant geweest.

Conclusie
Een mooi en fascinerend debuut. Calling E.T. is vooral een erg humane documentaire geworden die zijn onderwerp gebruikt om de huidige maatschappij op het ene moment een spiegel probeert voor te houden en het andere moment meer existentieel en antropologisch te werk gaat. Het oog wil ook wat en De Roos zorgt dan ook voor aardig wat visuele flair in zijn shots. Mede dankzij de soms buitenaards klinkende soundscape, wordt er een krachtig audiovisueel totaalpakket afgeleverd. Een aanrader voor iedereen die een buitenaards Aardse documentaire willen zien.

Film: gelestergelestergelestergelestergrijsster
Extra's: gelestergelestergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: Calling E.T. Calling E.T.
Genre: Documentaire
Regie: Prosper de Roos
Cast: Laurance Doyle, Alexander Zaitsev, Alexander Ollongren, e.a.
Te koop: 4 mei 2009
Trailer: Trailer 1

Prijzen voor Calling E.T. op dvd:

Winkel Prijs Verzendkosten
Bol.com € 13,99 € 1,95
Free Record Shop € 14,99 € 1,95
Play.com - -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap