Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Cloud 9 - dvd recensie

Cloud 9 - dvd recensie

Hebben oude mensen nog steeds behoefte aan seks? Gaan ze vreemd? Is hun lust uitzichtloos, of is die toch te bevredigen?

De hedendaagse cinema laat ons denken dat oude mensen geen zin meer in seks hebben. We zien het immers nooit gefilmd. Daar zorgt Cloud 9 voor een aangename verassing, als het hoofdpersonage een seksuele relatie start met een 76-jarige man. Als je echt op iemand verliefd wordt, heeft dit niks met leeftijd te maken.

Cloud 9, Ursula Werner, Horst Westphal

Cloud 9
Inge (Ursula Werner), een vrouw van in de zestig, is gelukkig getrouwd met haar man Werner (Horst Rehberg). Op een dag raakt ze stapelverliefd op Karl (Horst Westphal), een 76-jarige man. Haar nieuwe liefde zorgt ervoor dat ze weer verandert in een jong en wulps meisje dat voor het eerst verlieft wordt. Toch houdt ze nog steeds evenveel van Werner, de verliefdheid op Karl overkwam haar gewoon. Enerzijds is ze erg gelukkig met Karl, anderzijds voelt ze zich enorm schuldig tegenover Werner. Wanneer ze Werner confronteert met haar realiteit is een heftige ruzie het gevolg en gaat het van kwaad tot erger.

Knappe film
Cloud 9 (ook wel Wolke 9 of Wolke Neun) is een knappe film. Documentair gefilmd en zonder soundtrack, komen we als kijker op de huid van Inge te zitten. Er zijn een aantal scènes waarin Inge de liefde aan het bedrijven is met Karl, dit gefilmd op een naakte manier zoals we zelden zien. De kracht van regisseur Andreas Dresen zorgt ervoor dat deze scènes gebracht worden alsof we naar gepassioneerde tienerliefde zitten te kijken, zonder ook maar goedkoop en exploitatief over te komen.

Inge is een erg uitgediept en driedimensionaal personage. Haar intense liefde voor een andere man is niet iets waar ze voor gekozen heeft, maar iets wat gebeurde. Dat ze nog steeds evenveel van Werner houdt, maakt het op bepaalde momenten des te triester. Liefde lijkt zodoende iets waarvoor je niet helemaal kiest, maar wat je overkomt.

Cloud 9, Ursula Werner, Horst Westphal
Dogme stijl
De wat rauwe, documentairachtige manier van filmen heeft wat weg van het Dogme 95 manifest, geïnitieerd door Lars von Trier (Dogville) and Thomas Vinterberg (Festen). Deze avant-garde filmstroming heeft als doel film weer naar zijn puurste vorm terug te brengen. Bij het Dogme manifest hoort ook een ‘Eed van zuiverheid’ die verbonden is aan tien regels, een soort van Tien Geboden. Deze houden o.a. in dat er alleen maar vanuit de hand gefilmd mag worden, er geen muziek later mag worden toegevoegd en er geen effecten en filters toegepast mogen worden. Nu is Cloud 9 zeker niet zo rauw als Festen, maar de film zou zeker niet misstaan in de Dogme collectie.

Andreas Dresen
Andreas is al sinds 1985 actief als regisseur. In de jaren ’80 en ’90 betrof dit veelal tv films en series. In 2002 kwam hij met Halbe Treppe, een relatiedrama, gefilmd in Dogme stijl. Andreas is een harde werker en kwam in 2005 met twee films op de proppen, Willenbrock en Sommer vorm Balkon. Beide films zaten weer vol relatieproblemen.

Met Cloud 9 levert Dresen een uiterst volwassen en uitmuntend stuk film af. Een bijzondere film waarin de liefde centraal staat. De uiterst reële enscenering heeft tevens iets weg van een Mike Leigh film, waarin èchte mensen met èchte gevoelens en problemen het beeld vullen. De kracht van Dresen is dat hij weet wat hij wel en niet moet filmen. Tevens brengt hij de seksscènes tussen Inge en Karl ongewoon mooi in beeld. Ook oudere mensen kunnen nog steeds volop genieten van de liefde en seks alsof ze nog tieners zijn.

De film werd tevens onderscheiden met drie Lola’s, een prijs die wordt uitgereikt door de Duitse filmacademie. De Lola’s ging naar beste regie, beste actrice en beste film.

Cloud 9, Ursula Werner
Ursula Werner
Werner is in Duitsland vooral bekend als tv actrice. Ze heeft tevens al meerdere keren met Andreas Dresen samengewerkt, waaronder in Willenbrock. Als Inge laat ze met Cloud 9 een gedenkwaardig personage achter, dat nog lang bij de kijker zal blijven hangen. Haar emoties lijken zo echt, dat het op de pijnlijkere momenten soms moeilijk is om te blijven kijken. Ook tijdens het bedrijven van de liefde met haar minnaar komt ze over als een naïef meisje dat net de liefde heeft ontdekt. Ontzettend knap om dit zo neer te zetten.

Extra’s: gelestergelesterhalfstergrijsstergrijsster
Op de dvd staat een interview met de regisseur en een trailer van de film.

Conclusie
Zelden hebben we een film kunnen aanschouwen waarin de liefde tussen oudere mensen zo mooi wordt neergezet als in Cloud 9. Films over de liefde zijn er dertien in een dozijn, toch is dit een bijzondere toevoeging, en niet alleen omdat het nu eens gaat om oudere mensen die verliefd worden. De film is uiterst naturel in beeld gebracht en heeft een erg documentair karakter, hierdoor heeft het wat weg van een Dogme film. Dresen zorgt met zijn camera dat we dicht op de huid van het hoofdpersonage Inge zitten, en laat de kijker voelen wat haar karakter doormaakt. De geweldige acteerprestaties, die van Ursula Werner in het bijzonder, helpen natuurlijk ook mee.

Een fascinerend en fantastisch gemaakte film die nergens geforceerd aandoet. Verplichte kost voor de filmliefhebber die wat verder kijkt.

Te koop vanaf 4 mei 2009.

Genre:

Drama

Releasedatum:

6 november 2008

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  98 minuten
Bekijk complete film profiel

Gerelateerde berichten:

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...