Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Dvd & blu-ray
The Number 23 - dvd recensie (heruitgave)

The Number 23 - dvd recensie (heruitgave)

Walter Sparrow (Jim Carrey) is een gewone man. Wanneer hij van z’n vriendin een boekje cadeau krijgt voor zijn verjaardag lijkt er weinig aan de hand. Maar dan begint het verhaal in het boek toch wel erg veel op zijn leven te lijken. Walter schrikt wanneer blijkt dat de hoofdpersoon in het boek een moordenaar blijkt.

Als Sparrow op zijn verjaardag net iets later is om zijn vriendin bij haar winkel op te halen, ontdekt ze in een boekenwinkel een klein rood boekje. Op de kaft enkel de naam van het boek en de auteur, The number 23 geschreven door Topsy Kretts. Agatha besluit om het boekje mee te nemen en cadeau te doen aan haar man, voor z’n verjaardag.

number23-1

Hoewel Agatha zelf redelijk luchtig doet over het verhaal in het geschrift, trekt Walter het zich wel erg aan. Hij begint steeds meer te geloven dat het boek over hem gaat en dat hij achtervolgd wordt  door het getal 23. Overal komt hij het tegen, in z’n naam, in z’n adres, z’n geboortedatum. Met steeds grotere sprongen raakt Walter de grip op zijn leven kwijt door het boek. Wanneer hij uiteindelijk leest dat Fingerling iemand om het leven brengt, slaat hij door. Haast als een bezetene probeert hij achter de betekenis van het boek te komen.

Schakelen
De film zelf weet de spanning zeer goed vast te houden. Dit is mede door de overtuigende rol van Carrey. Maar ook de manier waarop de film schakelt tussen het echte leven en het fictieve leven van Fingerling in het boek. Dit schakelen houdt de film in beweging en verandert het beeld voor de kijker. Vooral de verschillen in filmische stijl werken hier aan mee. De stukken met Fingerling worden gepresenteerd als een soort film-noir met een voice-over van Sparrow die het boek aan het voorlezen is. Persoonlijk vond ik dit een mooie vondst. Vooral de keuze om niet alle expositie van het verhaal in het boek door Sparrow en z’n vrouw te laten gebeuren in hun huis, maakte de film veel beter te volgen. Dit ondanks dat de twee hoofdpersonen, Carrey en  Madsen, een dubbelrol spelen en dus ook de centrale personages zijn van het film-noir gedeelte.

number23-2

Een extra personage
Deze film heeft eigenlijk een extra hoofdpersoon. Het getal 23 speelt zo’n belangrijke rol in de film, dat het wel genoemd moet worden. Op zich misschien wat raar om een getal een personage te vinden, maar als je gaat zoeken zijn er wel een hoop dingen die met 23 te maken hebben. Neem bijvoorbeeld de as waar de aarde op draait, deze is 23 graden ten opzichte van de zon. Maar ook in deze film komt het getal overal voor. In het adres van Walter, de nummerplaat van zijn auto en zelfs de eerste letter van zijn naam, de W, is de 23ste letter in het alfabet.

Jim Carrey heeft het druk in deze film. Hij vertolkt twee rollen in het verhaal. Die van Walter Sparrow en Fingerling, de hoofdpersoon die in het boek centraal staat. Carrey weet op boeiende wijze een man neer te zetten wiens leven uit elkaar aan het vallen is en wiens grip op de realiteit als zand door z’n handen glijdt. Het zijn dit soort rollen die je er aan herinneren dat Carrey tot veel meer in staat is dan gekke bekken trekken voor de camera. Niet dat daar iets mis mee is, maar Carrey blinkt echt uit in films als The Truman Show en Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

number 23 3

Conclusie
The Number 23 is een film die je aan het denken zet. In de basis is het een film over een man die betekenis geeft aan een specifiek getal en vervolgens overal geconfronteerd wordt met zijn obsessie. Mijn dank gaat ook uit naar Carrey, om mij er weer aan te herinneren wat een begenadigd acteur hij eigenlijk is. Of The Number 23 ook zo’n impact zal hebben op jouw leven is moeilijk te voorspellen. Ik weet alleen wel dat mijn verjaardag valt op 30 juli. En 30 - 7 is …?

Extra's
Deze heruitgave bevat geen extra's

Film: gelestergelestergelestergelestergrijsster
Extra's: grijsstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: The Number 23 number 23
Genre: Thriller
Regie: Joel Schumacher
Cast: Jim Carrey, Virginia Madsen, Logan Leman, e.a.
Te koop: 14 mei 2009
Trailer: -

Prijzen voor The Number 23 op dvd:

Winkel Prijs Verzendkosten
Bol.com € 9,99 € 1,95
Free Record Shop € 9,99 € 1,95
Play.com - -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk