Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Blind Pig Who Wants To Fly - recensie

Blind Pig Who Wants To Fly - recensie

Blind Pig Who Wants To Fly is een Indonesische mozaïekfilm. Er worden een vijftal verhalen gevolgd, die allemaal even onbegrijpelijk, maar fascinerend zijn. De film opent met twee badminton spelende vrouwen; heel langzaam en minutieus wordt de wedstrijd tussen Indonesië en China gevolgd. Met een harde klap staat de film stil.

Stevie Wonder
Regisseur Edwin wil iets vertellen. Iets over Chinezen in Indonesië, over hun positie, en over de onzin van hun discriminatie. Hij gaat voorbij aan het feit dat dit geen bekend fenomeen is voor de gemiddelde Westerse kijker. In elk scherfje van de mozaïekfilm wordt er teruggegrepen op het thema. Een klein meisje en een klein jongetje spelen samen. Het jongetje wordt in elkaar geslagen omdat zijn vriendinnetje Chinees is. In een amusementsprogramma op tv wordt een Chinees meisje geportretteerd dat stil en mysterieus broodjes met rotjes eet. Zij blijkt, na een aantal rommelige flashbacks, het Chinese meisje te zijn met haar vriendje. Dan is er een tandarts die de hele dag door Stevie Wonders I Just Want to Say I Love You meezingt. Thuis, op zijn werk, overal zingt de tandarts vol overgave in zijn gebroken Engels.

blind pig 1

De meest memorabele scène is absoluut die met het homostel dat een derde man tot een trio verleidt. Het homostel heeft een leger-fetisj, wat volgens Edwin symbool staat voor de Chinese neiging om in het gevlei te komen bij hooggeplaatsten. En dan is er het blinde varken dat argeloos wat door de modder wroet, rondloopt en blijkbaar graag wil vliegen. Dit varken is ook symbolisch, voor 'voor de wanhoop in het leven’, volgens de regisseur. Een mooie, wat vergezochte invalshoek die niet zo voor de hand ligt. Er is wel degelijk nagedacht over alles wat er gebeurt in de film, alleen is het wat lastig om het meteen te begrijpen.

Hoop en identiteit
De scènes zijn soms vermakelijk, goed gemaakt. Toch blijft Blind Pig Who Wants To Fly een overbodige film. Want hoewel je van de individuele scènes kunt genieten, blijft het geheel aan de oppervlakte. De scènes komen niet bij elkaar, en er gebeurt in principe niks. Mis ik nu iets, denk je bij de aftiteling. Was deze film werkelijk zo diepgaand dat ik de clou gemist heb? Misschien niet, waarschijnlijk wel. Maar als een clou zo diep verborgen zit, hoe lang moet je dan zoeken?

Blind Pig Who Wants To Fly blijft van begin tot eind een warrige film.. Wellicht overschat Edwin zijn publiek, of is de Nederlandse kijker niet het juiste publiek. "Mijn film gaat over hoop", zegt regisseur Edwin,"de hoop niet Chinees te zijn. De film gaat over identiteit. Vanaf onze geboorte leren we dat we Indonesisch moeten zijn, we leren dat we nationalistisch moeten zijn, zelfs als dat betekent dat we onze roots uitroeien." Weinigen zullen het als een herkenbaar thema beschouwen.

blind pig 2

Previously Unreleased 2009
Blind Pig Who Wants To Fly
is onderdeel van het zomerprogramma Previously Unreleased van het filmmuseum in Amsterdam. Gedurende de zomermaanden vertoont het filmhuis elf internationale films die nog niet eerder in de Nederlandse filmzalen zijn vertoond. Van 2 juli tot en met 16 september krijgen zij nog een kans.

Conclusie
Een combinatie van warrigheid, een publiek dat misschien niet het juiste is, plus het feit dat de scherven niet in elkaar passen, maken Blind Pig Who Wants To Fly een niet echt geslaagde film. Edwin zou het nog een keer moeten proberen. De potentie ìs er met het op zich interessante thema, de goede muziek en het geslaagde camerawerk.

Film: gelestergelestergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: Blind Pig Who Wants To Fly (Babi buta yang ingin terbang) blind pig poster
Genre: Drama
Regie: Edwin
Cast: Pong Harjatmo, Carlo Genta, Ladya Cheryll, e.a.
Première: 20 augustus 2009
Trailer: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk