Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Corleone - dvd recensie (limited edition boxset)

Corleone - dvd recensie (limited edition boxset)

Corleone, bij die naam denkt iedereen aan Don Corleone, maar daar hebben we het hier niet over. Dit gaat over het plaatsje Corleone.

Toch houdt de vergelijking niet op bij de naam. Deze serie gaat namelijk wel degelijk over de maffia. Om precies te zijn, de opkomst van een groepje maffiosi uit het kleine dorpje Corleone. En dan met name één daarvan. Salvatore Riina, ook wel Totò Riina genoemd.

Armoede
Het verhaal van Salvatore Riina begint met zijn jeugd, als we hem samen zien met zijn broertje en zijn vader terwijl er een bom gevonden wordt. Zo'n oude bom uit de tweede wereldoorlog. Zijn vader neemt deze bom mee, met het idee dat het kruit prima te verkopen is. Dit lijkt compleet veilig, want de bom is oud en zal niet zomaar gaan ontploffen. Terwijl zijn vader flink met de bom aan de slag gaat, loopt het toch mis. De bom ontploft en vaagt zijn vader en zijn broertje van de aardbodem. Van zomaar een jongen is de inmiddels dertien-jarige Totò ineens de kostwinnaar van de familie. Totò neemt dan een besluit; hij zal nooit meer een armoedzaaier zijn, want zoals hij zelf zegt, het was de armoede waardoor zijn vader is overleden.

Corleone

Van kwaad tot erger
Samen met zijn drie vrienden Biagio, Binnu en Calogero vormt Totò dan een bende die vooral begint met kleine kruimeldiefstallen, maar al snel wordt opgemerkt door de lokale maffia in de vorm van Luciano Leggio. De enige die daar op tegen is en dus het rechte pad kiest is zijn vriend Biagio. Deze Biagio twijfelt al tijdens de eerste stappen van het groepje in de maffia, maar raakt volledig overtuigd van dit rechte pad als de enige persoon die iets voor zijn familie doet, wordt neergeschoten. Biagio is vastbesloten. Dit wil hij niet! En terwijl Totò zich opwerkt binnen de maffia, wordt Biagio precies het tegenovergestelde; politieman. Inmiddels blijven de daden van Totò en zijn bende allang niet meer bij de kleine kruimeldiefstallen en wordt het van kwaad tot erger. Totò en Biagio komen hierdoor lijnrecht tegenover elkaar te staan.

De regie
Alexis Cahill en Enzo Monteleone namen de regie in handen voor deze bijzondere serie, die op sommige momenten haast een documentaire lijkt. Ze weten een Italië neer te zetten dat past bij de tijd waarin het verhaal zich af  speelt. Er wordt alleen van acteurs veranderd in de scènes van de echt jonge leeftijden naar die van de jong volwassenen, daarna blijven het dezelfde acteurs die met behulp van make-up en subtiele kleurveranderingen van het haar de juiste leeftijdsverandering doormaken.

Waargebeurd verhaal
De serie zit goed in elkaar en toont op veel vlakken de gelijkenissen met het waargebeurde verhaal. Als je de geschiedenis van de maffia rond Corleone erbij pakt komt je veel van de namen tegen die ook in de serie worden gebruikt. Buitenbeentje op dat gebied is de politieman Biagio Schiro. De regisseurs schijnen dit karakter te hebben verzonnen om het gebrek aan een levende held op het eind van het verhaal op te pikken. Agenten en rechters die tegen Riina waren, overleefden dit doorgaans niet en geen van de helden die anders in het verhaal hadden gezeten, zou het eind van het verhaal hebben gehaald.

Corleone

Acteurs
We hebben hier te maken met een cast van eigenlijk allemaal relatief onbekende acteurs. Tot het kijken van deze serie had ik in ieder geval nog nooit van Claudio Gioè of Daniele Liotti gehoord. En dat terwijl ik Claudio Gioè wel degelijk eerder had gezien. Namelijk in La Meglio Gioventù. En ook Daniele Liotti is in Italië geen onbekende.

De boxset
De box is zeer stijlvol zwart met het silhouet van Biagio Schiro op de voorkant. Bij het openen van de doos valt als eerste de blik op een wel zeer stijlvolle aansteker in de vorm van een kogel. Op deze kogel staat de naam van de serie twee keer. Aan de ene kant simpelweg Corleone, aan de andere kant staat de Italiaanse titel "Il Capo dei Capi" (De Baas der Bazen). Al met al een schitterende boxset, die zeker niet in je kast misstaat.

Corleone

Extra's
Qua extra's worden we voorzien van de twee discs tellende serie Falcone. Deze serie speelt zich halfverwege de serie Corleone af, en is derhalve het best achteraf te kijken. Het is bijzonder interessant om Falcone te kijken na de serie, omdat deze het gebeuren weer vanuit een ander oogpunt belicht.

Conclusie
Met de boxset van Corleone, haal je een maffia serie in huis die zich absoluut kan meten met het alom bekende The Godfather. De naam Corleone zal voor veel mensen als eerste een belletje doen rinkelen vanwege de hoofdpersoon uit deze film. Corleone probeert als serie echter geen slaatje te slaan uit het succes van deze film, maar gaat zijn eigen weg en brengt door zijn haast documentaire-achtige stijl het verhaal op een veel intensievere manier. Als het verhaal van de maffia je interesseert, zou ik deze boxset beslist overwegen.

Film: gelestergelestergelestergelesterhalfster
Extra's: gelestergelestergelestergrijsstergrijsster

Titel: Corleone Corleone

Genre: Misdaad, Drama, Biografie
Regie: Alexis Cahill, Enzo Monteleone
Cast: Claudio Gioè, Daniele Liotti, Gioia Spaziani, e.a.
Te koop: 12 mei 2009
Trailer: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap