Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Pan's Labyrinth - dvd recensie (heruitgave)

Pan's Labyrinth - dvd recensie (heruitgave)

Van regisseur Guillermo Del Torro verwachten we hoogstaande cinema. Met Pan’s Labyrinth heeft hij zichzelf definitief op de kaart weten te zetten. Hoe een verhaal over feeën en prinsessen de harten van miljoenen wist te raken.

Twee verhalen
In deze film staan eigenlijk twee verhalen centraal. Aan de ene kant heb je het verhaal van Ofelia – gespeeld door Ivana Baquero (The Anarchist’s Wife), een jong meisje dat gefascineerd is door sprookjes en fantasieverhalen. Aan de andere kant speelt er een verhaal tussen de oorlogsmacht van kapitein Videl – gespeeld door Sergi López (Les Dernier Jours Du Monde) – en een groep verzetsstrijders. Laten we beginnen met Ofelia. Dit jonge meisje is op weg met haar moeder om bij haar stiefvader te gaan wonen. Haar moeder is namelijk zwanger  van kapitein Vidal. Wanneer hun konvooi onderweg moet stoppen omdat de moeder onwel wordt, gaat de kleine Ofelia een beetje op onderzoek in het omliggende bos. Ze ziet daar een klein wezen en is er direct van overtuigd dat het een fee moet zijn geweest. Samen vervolgen ze hun route en komen ze in een klein kampement van het leger aan. Hier ontmoeten we Vidal, een strenge, bijna meedogenloze kapitein in het Spaanse leger dat in die regio tegen een groep rebellen vecht die zich in het bos schuilhouden. Al snel blijkt dat er mensen binnen het kampement zijn die de rebellen helpen door ze voedsel en medicijnen te brengen. Dit staat dan ook centraal in het tweede verhaal dat in deze film is verwerkt.

pan 1

Oud labyrint
Naast het kampement vindt Ofelia een vervallen stenen labyrint. Ze raakt door dit bouwsel geïntrigeerd en besluit natuurlijk om op onderzoek te gaan. Als ze dan ook nog eens bezoek krijgt van de fee die ze op de reis gezien had, weet ze het zeker. Magische wezens moeten wel bestaan. Ofelia gaat achter de fee aan het labyrint in en ontmoet daar de wonderlijke Faun Pan. Pan is de beschermheer van de laatste poort naar een magisch paradijs, die in het centrum van het labyrint staat. Hij bewaakt deze poort terwijl hij wacht op de terugkeer van de ziel van zijn prinses, die duizend jaar geleden via de poort naar de mensenwereld kwam. Iedere kandidaat moet drie proeven doorstaan en alleen de ware prinsessenziel zal zegevieren. Pan gelooft dat Ofelia wel eens degene kan zijn waar hij al die tijd al op wacht. Hij besluit haar te begeleiden naar de verschillende proeven.

Verzet
Terwijl de kleine Ofelia zich in een magisch avontuur stort, gaat de strijd tegen het verzet onverminderd door. Vidal en de verzetsmannen spelen een spel van kat en muis. Dit spel wordt aangewakkerd door de steeds strengere regels die de kapitein stelt. Zoals bijvoorbeeld het rantsoeneren van eten door voedselbonnen. Centraal in dit gevaarlijke spel, staat de huishoudelijke hulp Mercedes (Maribel Verdú, Oviedo Express). Haar verhaal draait vooral om haar interne strijd, in het werken voor Vidal terwijl ze de rebellen steunt.

Niet kinderlijk
Hoewel een groot deel van deze film draait om sprookjes en magische wezens, is dit bepaald geen film voor kinderen. Del Toro weet een zeer overtuigende fantasiewereld neer te zetten, maar wortelt deze in een grimmige oorlogstijd. Dit laatste brengt hij ook angstvallig dichtbij. Een van de scènes draait om het ondervragen van een van de rebellen. Hier komt echt het duistere karakter van deze film naar boven.

pan 2

Conclusie
Pan’s Labyrinth is een bijzonder avontuur. De wijze waarop de ruige oorlog in beeld gebracht wordt, steekt zo enorm af tegen de fantastische wereld waarin Ofelia zich begeeft. Nogmaals gezegd, deze film is beslist niet voor kinderen. Volwassenen zullen zich geen moment vervelend met dit magische verhaal.

Extra's
Deze dvd bevat slechts enkele trailers

Extra's: halfstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Bestel bij Bol.com

Regisseur:

Guillermo del Toro

Cast:

Ivana Baquero
Ariadna Gil
Sergi López

Genre:

Fantasy

Releasedatum:

26 april 2007

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(3 stemmen)
 • Speelduur:

  119 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk