Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Dvd & blu-ray
The Wonderful Wizard Of Oz: Tin Man - dvd recensie

The Wonderful Wizard Of Oz: Tin Man - dvd recensie

Of de vernieuwde gele klinkerweg ook een klassieker is, dat is nog maar de vraag.

Tin Man - de volledige titel in Europa luidt The Wonderful Wizard of Oz: Tin Man, maar dat is zo’n mond vol - is een nieuwe interpretatie van het verhaal van De Tovenaar van Oz met een vleugje sci-fi van L. Frank Baum.

Ooit zo paradijselijk
DG (Zooey Deschanel) heeft een saai leventje dat ze het liefst opgeeft voor een ander, spannend leven. Al snel wordt haar wens hardhandig vervult, ogenblikken later bevindt ze zich in de Outer Zone (OZ). De in- en inslechte tovenares Azkadellia (Kathleen Robertson) heeft daar de touwtjes in handen en zaait dood en verderf in dit ooit zo paradijselijke rijk.

tin man 1

Gelijkenis
Als DG de verhalen van degenen die ze op haar weg tegenkomt, hoort, is het duidelijk dat zij de aangewezen persoon is om Azkadellia's plannen te stoppen. Daarbij krijgt ze hulp van de letterlijk hersenloze Glitch (Alan Cumming), de wraakzuchtige ‘Tin Man’ (Wyatt Cain) en de doodsbange Raw. Zie je de gelijkenis met het originele verhaal?

Toch wat nieuws
Zo op het eerste gezicht lijkt het allemaal erg op het origineel, ook heeft het ergens nog de charmes van het originele verhaal. Maar het is zo dat hiermee de gelijkenis ophoudt. Enerzijds is dit goed, want het houdt het verhaal spannend, onvoorspelbaar en boeiend. Toch, als je weet waar het heengaat houdt het natuurlijk minder de aandacht vast.

Vergezocht
Anderzijds lijkt het er zo nu en dan op alsof de schrijvers gewoon een,vrij slap,verhaal hadden bedacht dat achteraf wel heel erg op The Wizard Of Oz leek, daarvan schrokken, het roer omgooiden, er maar zoveel mogelijk verwijzingen instopten en de titel veranderden. Dit is natuurlijk niet de realiteit, maar zo voelt het wel.

Genante special effects
Dat is niet het enige minpunt van Tin Man. Hoewel er best omheen gewerkt had kunnen worden, bevat de 'film' erg veel special effects. Daar komt het beperkte budget ineens naar voren, eigenlijk is het geen film, maar een miniserie. De vliegende aapjes, agressieve Papays en angstaanjagende actiescènes zijn alles behalve eng. De randjes van het greenscreen zijn net niet te zien, maar het heeft zó’n Ti-Ta-Tovenaar-gehalte dat het eerder een lach losmaakt en dat haalt je echt uit de film.

Prachtige locaties
Gelukkig is er ook nog in een ‘echte’ omgeving opgenomen. Waar dat gedaan is, is dat prachtig. Mooie huizen, fantastische landschappen, indrukwekkende locaties voeren je dan wèl mee naar de wonderlijke plek die OZ is. Het blijkt dan ook dat de regisseur best iets goeds neer kan zetten. De regie is niet bijzonder, maar prima. Degelijk kun je het noemen en soms heeft een film niet meer nodig.

tin man 2

Verliefd op Zooey
Verder wordt regisseur Willing bijgestaan door een paar goede acteurs. Op de bijrollen is helemaal niets aan te merken, maar vooral Zooey Deschanel steelt de show. Het personage van DG lijkt voor haar gemaakt te zijn. Het is zoals je gewend bent van Dechanel: dromerig, licht verveeld, charmant en gek, maar dat past allemaal perfect bij DG. Ik ben verliefd!

Conclusie
Hadden de schrijvers zich net wat meer ingespannen en het verhaal iets sterker gemaakt, was er net wat meer budget geweest voor fatsoenlijke special effects, dan was Tin Man een goede film geweest. Veel verder dan 'degelijk' komt het nu niet. Dat laat je met een gevoel van een gemiste kans zitten. Toch is de verschijning van Zooey Deschanel stiekem al reden genoeg om Tin Man een kans te geven.

Extra's
Deze dvd bevat geen extra's

Film: gelestergelestergelestergrijsstergrijsster
Extra's: grijsstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: The Wonderful Wizard of Oz: Tin Man tin man
BOL_bestelnu
Genre: Avontuur
Regie: Nick Willing
Cast: Zooey Deschanel, Alan Cumming, Richard Dreyfuss , e.a.
Te koop: 15 september 2009
Trailer: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up