Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Nosferatu - dvd recensie (heruitgave)

Nosferatu - dvd recensie (heruitgave)

Bram Stoker's verhaal over Dracula heeft al tot heel wat films geleid, maar Nosferatu, was de allereerste.

Hutter is een jonge kantoormedewerker bij een makelaarskantoor, die hard werken wil en dus ook niet twijfelt als zijn baas Knock hem naar het verre Transsylvanië stuurt om daar een koopovereenkomst te laten ondertekenen door de geheimzinnige graaf Orlok. Compleet enthousiast gaat hij op pad, hierbij zijn vrouw Ellen achterlatend. Zijn vrouw is er helemaal niet blij mee dat hij moet gaan, maar zaken zijn zaken.

nosferatu 1

Het enthousiasme van Hutter wordt voor het eerst getemperd als hij in een taveerne vertelt dat hij op weg is naar het slot van graaf Orlok. Een eerst vrolijke menigte verandert compleet in een doodse stilte en Hutter vraagt zich ergens wel af waarom. Als hij eenmaal aankomt bij het slot valt in ieder geval op dat graaf Orlok er op zijn zachtst gezegd wat excentriek uitziet. En hij reageert ook wat vreemd als Hutter een wondje heeft. Hoewel Hutter wat angst voelt voor graaf Orlock is hij niet meteen achterdochtig. Vol trots laat hij de foto van zijn vrouw zien en daar is graaf Orlok duidelijk in geïnteresseerd. Vreemd genoeg heeft hij echter vooral oog voor de halspartij van Ellen. Ondertussen voelt Hutter zich steeds minder op zijn gemak, tot hij op een dag achter het geheim van de graaf komt. Maar is dat niet al te laat? Want graaf Orlok lijkt zijn zinnen al gezet te hebben op een reisje richting Ellen.

Zwaar omstreden
Deze verfilming van het beroemde verhaal van Bram Stoker is heel lang verboden geweest. Regisseur F.W. Murnau maakte de film namelijk zonder de toestemming te hebben gevraagd aan de weduwe van Stoker. Om de film toch uit te kunnen brengen veranderde Murnau de naam van Dracula in Orlok. Er kwam een rechtszaak aan te pas, waarbij de rechter oordeelde dat alle kopieën en negatieven van de film vernietigd dienden te worden. Gelukkig voor ons zijn er toch nog versies bewaard gebleven, die vervolgens voor het eerst verschenen in Amerika en Engeland. In de loop van de tijd werden nieuwere gerestaureerde versies gemaakt, waardoor deze klassieker nog steeds niet in zijn geheel verloren is gegaan.

Acteerwerk
Max Schreck, what's in a name, speelt de rol van de vampier graaf Orlok, en het is de rol waar hij bekend mee is geworden. Dat is niet voor niets, want hij speelt Orlok met verve. Zijn rol als de graaf geldt nog steeds als een van de meest toonaangevende vertolkingen van het karakter en was de inspiratie voor acteurs als Christopher Lee en Gary Oldman. Gustav von Wangenheim speelt de rol van Hutter, die overigens in deze film geen voornaam krijgt. Dit, terwijl zijn vrouw wel de voornaam Ellen is gegeven. Ook de rol van Von Wangenheim is goed gebracht al is het spel uiteraard bijzonder overdreven door het ontbreken van spraak om uitdrukkingen kracht bij te zetten.

nosferatu 2

Conclusie
Nosferatu mag dan al bijna een eeuw oud zijn, de film heeft nog steeds niet aan kracht in hoeven leveren. Het vraagt wel een bepaald soort kijker voor stomme zwart/witfilms die alleen maar begeleid worden door muziek. Nu we het toch over de muziek hebben; de muziek voor deze versie is de originele muziek, die opnieuw gearrangeerd werd door Berndt Heller. Deze is prachtig en wordt nergens vervelend. Deze film heeft alle schijn tegen gehad. Bijna compleet vernietigd, toch nog overleefd, en nu heruitgebracht. The Silent Cinema collectie is een label waar filmklassiekers die het verdienen om bewaard te blijven, ook daadwerkelijk bewaard blijven.

Extra's
Deze dvd bevat geen extra's

Extra's: grijsstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Bestel bij Bol.com

Regisseur:

F.W. Murnau

Cast:

Ruth Landshoff
Max Schreck
Greta Schröder

Genre:

Horror

Releasedatum:

4 maart 1922

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  94 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap