Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
District 9 - recensie

District 9 - recensie

Realistische beelden van dood en verderf in deze eerste film van regisseur Neill Blomkamp.

Geschiedenis
Twintig jaar geleden hebben buitenaardse wezens voor het eerst contact gemaakt met de aarde. Een groot ruimteschip landde boven Johannesburg, Zuid Afrika. De mensen wachtten òf op een vijandige aanval, of op een gigantische vooruitgang in de wetenschap. Maar dat alles kwam niet. De aliens die op aarde terecht waren gekomen, waren zwak en verhongerd en hadden hulp van de mens nodig. Ze werden geplaatst in wijken die weinig minder waren dan sloppenwijken. De wezens in deze wijken begonnen een beetje hun eigen leven te leiden, wat uit de hand liep en nu is er een bedrijf opgericht om alles onder controle te houden, MNU (Multi-National United). Zij verdienen veel extra geld als ze de wapens van de aliens kunnen laten werken. Maar dat lukt ze niet; ze hebben daarvoor namelijk alien DNA nodig.

disctrict 9_1

Plot
De problemen tussen de wezens en mensen escaleren, wanneer MNU de niet-menselijken uit District 9 wil halen, om ze vervolgens verder van Johannesburg te plaatsen, in District 10. Mikus van der Merwe (Sharlto Copley) wordt benoemd tot leider van de veldwerkers, tijdens dit werk komt hij in contact met vloeistof die hem langzaam in een alien verandert. Hij wordt de meest opgejaagde man en de meest belangrijke, omdat hij de sleutel is naar het gebruik van de wapens. Zijn enige schuilplaats is nu District 9.

Johannesburg
Neill Blomkamp is de regisseur, dit is zijn eerste film en hij heeft hulp gekregen van Peter Jackson (Lord of the Rings) als producent. Inspiratie heeft Blomkamp gekregen door de klassieke sciencefictionfilms en van het Johannesburg uit zijn jeugd. Het is een keer leuk om geen 'rampenfilm' te zien die zich afspeelt in bijvoorbeeld Manhattan, Londen of Washington D.C. De discriminatie en de problemen in de film hebben op deze manier een toepasselijke setting, hoewel dit niet de bedoeling was volgens Blomkamp, hij wilde gewoon een film maken in zijn geboorteland. Maar doordat de film zich in een gebied afspeelt waar wij relatief gezien misschien iets minder van weten, lijkt het allemaal realistischer.

Realisme
En realistisch is District 9 zeker. Er wordt goed gewisseld tussen echte beelden van het Zuid-Afrikaanse nieuws naar de filmbeelden, waardoor het geheel op materiaal uit het journaal  lijkt en dat was ook de bedoeling volgens de maker: "We didn't spend too much time painting a beautiful picture, we just got in there and captured a raw, authentic feel." District 9 is een verlenging van Blomkamp's korte film Alive in Jo'burg, die over hetzelfde onderwerp gaat. Met dezelfde Zuid-Afrikaanse acteurs, Jason Cope en Shartlo Copley. Hoewel de casting goed is, gaat het daar niet over. In deze film zijn ze geen acteurs, het lijkt alsof ze zichzelf zijn.  En ze zijn slechts pionnen in het grotere concept van Blomkamp, namelijk zijn project.

district 9_2

Slecht slot
Dit alles geldt vooral voor driekwart van de film. Het einde is helaas helemaal niet realistisch meer. Het slot lijkt op dat van een standaard sciencefiction film. Ik kan niet teveel verraden, want dan geef ik van tevoren het plot al helemaal weg, maar blij verrast zul je door de uiteindelijke ontwikkelingen niet zijn. En dat is teleurstellend voor een film die juist vernieuwend wil zijn.

Conclusie
De sloppenwijken van de aliens zien er verschrikkelijk uit, vol rotzooi en aftandse huizen. Op straat worden varkens geslacht en deze buitenaardsen moeten onderhandelen met de Nigerianen voor hun lievelingseten, kattenvoer. Het plaatje dat we voorgeschoteld krijgen is grimmig, maar door het tempo van het verhaal en de afwisselende camerabeelden, voelt het zo niet.

We worden volgegooid met complottheorieën, racisme, genocide van de kant van de mens; aan de andere kant hebben we het eten uit de afvalbakken, de dommigheid, de vijandigheid en de smerigheid van de aliens. Blomkamp vraagt ons niet een kant te kiezen, of een mening te hebben over hoe er om wordt gegaan met de situatie. Hij wil ons laten zien wat zijn filmvisie is. Hij heeft zich een nieuwe manier van filmen eigen gemaakt en District 9 is daarom heel onderhoudend om naar te kijken. Niet teveel over nadenken, gewoon genieten!

Regisseur:

Neill Blomkamp

Cast:

Jason Cope
Sharlto Copley
David James

Genre:

Sciencefiction

Releasedatum:

8 oktober 2009

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(2 stemmen)
 • Speelduur:

  112 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...