Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies
One Night Stand IV: Maite Was Hier

One Night Stand IV: Maite Was Hier

One Night Stand is een initiatief van NPS, Vara en de VPRO. Een project om nieuwe regietalenten een platform te geven om zichzelf te profileren. Dit jaar heeft hiervan de 4e editie plaatsgevonden. In een serie korte recensies zullen we hier op MovieSense aandacht besteden aan de producties. In deze recensie behandelen we: Maite Was Hier.

Maite is een jong meisje dat te lijden heeft van leukemie. We zien haar eerst rondstruinen in een ziekenhuis; van de wasserette haast ze zich naar een kamer op een hooggelegen verdieping. Hier belt ze met haar hartsvriendin die op weg is naar school en na het nietszeggende gesprekje verdwijnen haar vriendin plus klasgenoten uit beeld. Maite blijft weer alleen achter en gaat verder met struinen.

maite 1

Door de film heen blijven we Maite volgen in haar lijdensweg. De normale behandelingen lijken niet aan te slaan en er is nog één laatste behandeling waar ze voor in aanmerking komt. Een experimentele behandeling waarvoor ze acht weken in een door plastic afgeschermde leefwereld zal moeten blijven. Maite stemt in met de behandeling, aangezien deze haar laatste hoop is. ’s Avonds loopt Maite door de gangen van het ziekenhuis, waar ze kattenkwaad uithaalt bij andere patiënten. Zo zien we hoe ze sigaretten en een aansteker steelt van een slapende oude man, bij wie ze ook nog nagellak op zijn nagels smeert. Ook schrijft ze de muren van de toiletten helemaal vol met de tekst “Maite was Hier” en spuugt ze in het gezicht van een slapende oudere dame. Op haar manier rebelleert Maite tegen het ziekenhuis en haar ziekte.

Houvast
Het is niet allemaal eenzame ellende in het ziekenhuis. We zien hoe Maite een band opbouwt met een van de broeders. Ze is een van de patiënten onder zijn zorg en in die hoedanigheid delen ze vrij intieme momenten met elkaar. Zo geeft hij haar dagelijks een wasbeurt en praten ze veel met elkaar als hij even buiten een sigaret rookt. Maite onderhoudt ook contact met een van de andere leukemiepatiënten. Een jongen van in de twintig met wie ze in het begin geen contact heeft en later een sterke band mee opbouwt. Ze delen veel met elkaar, vanwege de ziekte, en dat schept een sterke natuurlijke band tussen hen. De andere voorname speler in het bestaan van Maite is Pien. Maite en Pien zijn met recht hartsvriendinnen, ze delen dan ook veel met elkaar. Maite gebruikt het contact met Pien eigenlijk om zich een beetje een jonge meid te voelen. Lekker keuvelen over vriendjes en zoenen. Je zorgen maken over je kleding als je weet dat je misschien die jongen tegenkomt die je leuk vindt. Meer dan alle andere mensen in haar leven zorgt Pien er voor dat Maite niet gillend gek wordt in het ziekenhuis.

maite 2

Sterk acteerwerk
Hoewel de kleine Maite niet veel tekst heeft, betekent het niet dat de jonge Abbey Hoes niet acteert. Veel van haar werk zit hem in kleine nuances in haar gedrag. Bepaalde geïrriteerde houdingen of heel simpel het uitvoeren van de kwajongensstreken in het ziekenhuis. In de weinige teksten van Maite, weet Abbey zich kranig omhoog te houden. Ze zal nog het nodige moeten ontwikkelen, maar een sterke basis is al gelegd.

Conclusie
Maite Was Hier is een zeer dappere productie. Een zeer jonge meisje dat vrij weinig tekst heeft en toch veel emotie moet communiceren. Hierin weet Hoes te blinken. Het thema van het zieke kind dat om moet gaan met haar ziekte, de falende behandelingen en het feit dat ze eigenlijk geen kind mag zijn, maken de film vrij zwaar.

Film: gelestergelestergelestergelestergrijsster

Titel: Maite Was Hier ons4
Genre: Drama
Regie: Boudewijn Koole
Cast: Abbey Hoes, Sigrid ten Napel, Daan van Dijsseldonk, e.a.
Première: NFF
Trailer: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...