Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
The Princess and the Frog - recensie

The Princess and the Frog - recensie

The Princess en the Frog is de langverwachte terugkeer van Disney naar de handgetekende animatie na jaren van Pixar-computeranimatie. Dit is een Disneyfilm zoals hij hoort te zijn; een energieke, sprookjesachtige musical vol humor en heerlijke fantasie.

Terug naar handgetekende animatie
In The Princess and the Frog hebben de makers, Ron Clements en John Musker, die eerder verantwoordelijk waren voor onder andere The Little Mermaid en Aladdin, al hun opgekropte creatieve fantasie die al die tijd in hun vingers zat, eruit laten komen in een climax van uitzinnige vindingrijkheid. The Princess and the Frog is een feest van herkenning; de musical is terug, het sprookjesachtige en het energieke, bruisende dat we zo goed kennen van bijvoorbeeld Aladdin, The Lion King en The Little Mermaid. Heerlijk om dit weer te zien.

The Princess And The Frog 1

New Orleans in de jaren twintig
De setting van The Princess and the Frog is uiterst origineel; de bruisende jazzstad New Orleans van de jaren twintig. Misschien is dit een wat lastig gegeven omdat deze setting minder universeel is dan, en verder afstaat van wat we normaal gesproken uit Disney animaties kennen. Met name voor kinderen zou dit New Orleans wat onbegrijpelijk kunnen zijn; er komen veel dingen in de film voor die specifiek zijn voor die stad in die tijd. De stad een muzikale droom; overal staan groepjes muzikanten, ontspannen leunend tegen de Franse balkonnetjes en op veranda’s die vrolijk hun jazz laten horen.

De stad is één en al jazz, en daarom wil de losbol prins Naveen van Maldonia er op bezoek. Hij is een flierefluiter en een jazzmuzikant die wil opgaan in de dynamiek van de stad. Zijn jaloerse lakei sluit een sluw pact met de gemene Dr. Facilier. De lakse maar altijd montere Naveen verandert in een kikker, en zijn lakei in de prins. De heldin in The Princess and the Frog is de verstandige Tiana. Hardwerkend en vol passie werkt ze voor de verwezenlijking van haar droom; op een dag haar eigen restaurant openen waar zij en haar inmiddels overleden vader vroeger van droomden. Ze ploetert door tot ze haar droompand kan kopen.

Het Kwaad
The Princess and the Frog behelst herkenbare elementjes van de zo gekoesterde klassiekers. Zo lijken de glimwormpjes als twee druppels water op de gevangengenomen Triton van De Kleine Zeemeermin en mama Odie is net de Geest van Aladdin. 'Het Kwaad' in The Princess and the Frog is volwassen geworden. Hoewel Jafar, Scar en zeeheks Ursula denkelijk al heel wat kinderen nachtmerries hebben bezorgd, is het kwaad in deze film wel heel kwaad. Dr. Facilier, of 'The Shadowman' verzamelt bloed van prins Naveen, bewaart het in een amulet en steekt duivels lachend naalden in voodoopoppen. Zijn handlangers zijn zwarte demonen met bloeddorstige tanden die onzichtbaar om je heen fladderen. Gelukkig is er een goede tegenhanger van Dr. Facilier; de excentrieke Mama Odie. Dit blinde, dwergachtige verkreukelde heksje woont in een oude garnalenboot, omringd door rariteiten en haar slang Juju die verdacht veel lijkt op de voorgaande Disney-slangen Graaf Slis en Kaa. Zij verleent haar goede raad aan de moerasbewoners.

Kikkers, krokodillen en glimwormpjes
Op een bal, georganiseerd door Tiana’s beste vriendin Charlotte die vast van plan is Naveen te versieren en prinses te worden, en waar Tiana appelflappen bakt, ontmoet ze de kikker Naveen. Uit medemenselijkheid, hij wordt immers weer mens als hij gekust wordt volgens alle sprookjes, kust ze hem, om vervolgens zelf in een kikker te veranderen. Zo begint de reis van de kikkers Naveen en Tiana, op zoek naar hulp. Die krijgen ze van de swingende, trompetspelende moeraskrokodil Louis en de innemende, romantische glimworm Ray. Ze gaan met zijn vieren op zoek naar Mama Odie. De reis door de rivier blijkt weer een bron van inspiratie voor de tekenaars; duizenden lichtjes van glimwormpjes, swingende waterdieren, fonkelende watervlaktes met maanverlichte optredens van zoemende beestjes. Het doet denken aan Ariel en Eriks romantische boottochtje maar dan geheel volgens de stijl van The Princess and the Frog; jazzy en energiek.

The Princess And The Frog 2

Conclusie
The Princess and the Frog is behalve een glorieuze terugkeer naar de handgetekende animatie ook vernieuwend. Dit keer is het toneel het swingende Amerikaanse New Orleans, de prinses zwart, en is de liefdesgeschiedenis van Tiana en Naveen volgens het populaire format van een romantische komedie, waar tegenpolen elkaar eerst minachten maar door een gedeeld lot toch van elkaar gaan houden. Een klassieke Disney gecombineerd met moderne succesformules én een klein beetje broodnodige politieke correctheid. Een onmisbare stroll down memorylane voor Disneyfans!

Regisseurs:

Ron Clements
John Musker

Cast:

Keith David
Anika Noni Rose
Oprah Winfrey

Genre:

Animatie

Releasedatum:

3 februari 2010

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  97 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap