Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Columns
Column: Kijk Avatar in de 3D-bios of helemaal niet

Column: Kijk Avatar in de 3D-bios of helemaal niet

Er zijn slechts twee methoden om Avatar, dé filmervaring van 2009, te beleven. In de bioscoop met 3D-bril of gewoon niet.

Avatar posterDe 3D-effecten zijn een groot deel van de kijkervaring en dezelfde techniek is vandaag de dag niet mogelijk op de tv die in je huiskamer staat. Avatar zal dan ook lagere cijfers scoren voor de film op dvd en blu-ray dan de bioscoopversie.

Vele lezers van deze site zullen niet de eerste drie Star Wars-films hebben gezien in de bioscoop in de jaren ’70 en ’80. Volgens de oudere filmliefhebbers was dat absoluut een ervaring waar je bij had moeten zijn. In 1999 was het publiek massaal ondersteboven van The Matrix met special effects en een verhaal zoals nooit eerder vertoond was. In 2001 was het opnieuw raak; Peter Jackson vuurde het eerste deel van zijn Lord of the Rings-trilogie op het publiek af. Men kwam massaal op de films af.

Grote spektakelfilms zoals deze komen natuurlijk altijd het best tot hun recht op een groot scherm met goed geluid. Met een flinke tv kon de bioscoopervaring redelijk nagebootst worden. Waar zij echter niet mee te maken hadden was 3D. De dvd zal vast voorzien worden van een rood-groen kartonnen brilletje om de film enigszins op 3D te kunnen kijken, maar deze verouderde techniek werkt van geen kanten. Het beeld is onscherp, de kleuren vervagen en je krijgt een flinke dosis koppijn. De 3D-techniek in de bioscoop is velen malen geavanceerder.

3d filmAvatar is dus een geval apart. Het is dus nu of nooit! Ik zat deze week voor de tweede keer Avatar te kijken. Je voelt het enthousiasme in de zaal. Het is weer ouderwets film kijken, waarbij de zaal met open mond naar het scherm staart en er na de film spontaan een applaus klonk. Een jochie voor mij in de bioscoop vertelde zijn vader glunderend dat het de mooiste film was die hij ooit had gezien en aan het gezicht van pa te oordelen was hij het roerend eens met zijn zoon.

Ook aan de reacties op de recensie is op te maken dat het 3D-element effect op de kijker heeft. Zo zegt Gijs Ravensbergen "de beste bioscoopervaring die ik ooit heb meegemaakt" en Manuela laat weten dat ze “vanaf nu alleen maar 3D films wil”. “Gewoon toegeven dat dit in 3D een hele nieuwe wereld voor je opent”, aldus Arie. En Jrotterdam schrijft “Ik kan me wel voorstellen dat de film in 2d wel een stuk minder is om te zien. Deze film moet je zien in 3d”

Beseft de filmliefhebber dat de film alleen nu gekeken kan worden zolang Avatar in de bioscoop draait? Wat ga jij doen? 3D of helemaal niet? En hoe vaak ga je de film kijken in de bioscoop?

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

UITGELICHT

 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap