movie scene
Het laatste filmnieuws bekijk je natuurlijk op MovieScene!
- Recensies » Bioscoop
Duistere nachtmerrie op onheilspellend eiland.
Shutter Island is alweer de vierde film waarin Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio hun krachten bundelen. Alleen voor zijn hoofdrol in The Aviator in 2005 werd DiCaprio genomineerd voor een Oscar, maar won niet. Scorsese won wel een Oscar voor The Departed in 2007. Werpt deze combinatie nu zijn vruchten?
U.S. Marshal Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) is onderweg naar een klus op Shutter Island, een psychiatrisch ziekenhuis voor zware criminelen, als hij zijn nieuwe partner Chuck (Mark Ruffalo) ontmoet. Als de twee Marshals de mysterieuze verdwijning van de patiënte Rachel Solando (Emily Mortimer) willen oplossen, komen de twee mannen in een web van leugens en geheimen terecht van Dr. Cawley (Ben Kingsley) die alles behalve hulpvaardig is. Teddy Daniels heeft deze klus niet zonder reden heeft aangenomen, hij vermoedt dat de pyromaan die de brand aanstak, waar zijn vrouw bij omkwam, op Shutter Island te vinden is. Als door een storm de elektriciteit uitvalt en de beveiliging op zijn gat ligt komt Teddy langzaam achter de waarheid. Die is alleen veel ingewikkelder en gruwelijker dan hij in eerste instantie heeft kunnen vermoeden.
Hoge verwachtingen
De eerste scènes zijn adembenemend. Alsof je in de surrealistische wereld van Hitchcock, of een schilderij van Hopper bent gestapt. Scorsese maakt weer verbinding met de film noir uit de jaren dertig zoals eerder bij hem te zien was. Hier is duidelijk een grootmeester aan het opereren die zijn huiswerk heeft gedaan. Bombastische muziek en buitengewoon gedetailleerde shots scheppen hoge verwachtingen. De spanning is te snijden terwijl je nog geen idee hebt wat er staat te gebeuren. Je wordt in de film gezogen en kruipt meteen in de huid van de twee Marshals. Een ding is duidelijk; je hebt absoluut geen idee waar je aan begonnen bent.
Subtiliteit
Een 'breinbreker' als Shutter Island bouwt op het principe dat de kijker en de personages denken te weten wat er aan de hand is, waarna het plot 360 graden draait. Alle gedachten moeten zich in je hoofd omkeren. Je raakt verstrikt in het web van leugens omdat je twee seconden met je ogen knipperde. Het moet een film zijn die je meteen nog een keer wilt kijken om alles te begrijpen. Het meest funeste voor zo'n film is slechte timing en voorspelbaarheid. Shutter Island is helaas veel te voorspelbaar en de timing klopt van geen kanten. De aanwijzingen die de 'waarheid' voorspellen zijn niet subtiel, maar als een olifant in een porseleinkast. Zodra Teddy Daniels het Ashecliffe Ziekenhuis binnenstapt krijgt hij een witte jas aan en medicijnen toegediend. Hoe duidelijk kun je het maken?
Zwak acteerwerk
De gelaagdheid van het hoofdpersonage Teddy Daniels is toch zeker aanwezig. Hij begeeft zich op de grens van waanzin, maar wordt nooit slachtoffer van de situatie omdat hij blíjft vechten. Een rol die DiCaprio op het lijf geschreven is. Toch is dit zeker niet zijn beste acteerprestatie tot nu toe. Naast bekende trucjes zie ik vooral een acteur die zich opblaast. Oftewel, veel geschreeuw en weinig wol. Gelukkig is hij een kwalitatief goede acteur en komt hij er, ook dankzij het goede script, mee weg. Ben Kingsley en Mark Ruffalo zijn zwak in de ondersteunende rollen, blijven erg plat en op afstand. Misschien missen ze de lichtheid en de humor die juist nodig is bij zo'n zware film.
Conclusie
Een film wordt spannend als bepaalde zaken niet getoond worden. Scorsese neemt de kijker teveel bij de hand, waardoor je nooit de controle verliest. De ontknoping veroorzaakt daardoor niet zijn gewilde effect, maar helaas alleen een opluchting dat de film afgelopen is. Shutter Island blijft wel het werk van een groot regisseur met een goeie cast, en dat is te zien.

Bestel bij Bol.com
Regisseur:
Cast:
Leonardo DiCaprio
Ben Kingsley
Emily Mortimer
Mark Ruffalo
Genre:
Releasedatum:
18 februari 2010Ons oordeel:
-
Speelduur:
138 minuten
REACTIES

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

SHOPTOPPERS
WINNEN
UITGELICHT
BEST GELEZEN
LAATSTE REACTIES
-
ijsmummie
Wauuuuuw wat veel goeie films zit ertuss... -
ijsmummie
He he eindelijk op bluray , mooi voor mi... -
cobrastyle
😍 -
ijsmummie
Oooo wauw die wil graag zien , ik wist ... -
Puzzcat4life
Omg omg Ik wil zo graag naar Endgame! I... -
cobrastyle
Jaaa tof! -
paulmach
The Shining van Kubrick! Fantastische fi...
Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.
Nisse Donderdag 23 februari 2012 om 15:58
Wat is dit een dramatische recensie zeg
Een van de betere films neemt je mee van begin tot einde
Niet subtiel de zogenaamde aanwijzingen naar de waarheid als een olifant in een porselein kast hahahaha.
Je hebt de film niet begrepen maar dit is wel wat scorsese wilden .
De vrouw in de grot is niet Emily mortimer,terwijl ze wel in de cel als rachel speelt in de in het begin is ze ook de vrouw die er freaky uit ziet er hij vinger voor haar mond houd (om hem gelijk in de war te brengen) en ze speelt de verzorgster als hij op het einde wakker word .
Maar niet de vrouw in de grot terwijl ze zich wel voordoet als rachel doleres,dus is ze misschien echt en vertelt ze de waarheid
Ze zegt tegen hem (belangrijkste zin uit de film dus niet de laaste zin) Als ze je als gek labelen kom je daar niet meer vanaf hoe meer je het tegendeel wil bewijzen hoe meer ze dat tegen je gebruiken ,Dus hij besluit mee te werken om niet als een monster te leven maar als goed man te sterven .
Hij is natuurlijk geen monster maar hij weet dat ie het tegendeel niet kan bewijzen
Lees het boek.
Teddy Daniels is Teddy Daniels
Anoniem Woensdag 30 juni 2010 om 07:19
Ik ben het met Herwever eens: ik kreeg ook sterk de indruk dat hij zo'n hersenoperatie wilde, om juist van zijn herinnereingen af te komen. Omdat je beter kunt sterven als een held, dan kunt leven als een monster.
De reactie van die psych (verwarring), duidt daar voor mijn gevoel ook op.
Anoniem Vrijdag 7 mei 2010 om 20:03
Wat een bijzondere recensie. Waar ik Shutter Island een van Scorsese's beste films tot nu toe vind, word deze film afgedaan als zijnde goedkope b-film. Dit verwonderd mij bijzonder! Slechte recensie.
Anoniem Donderdag 1 april 2010 om 19:41
Ik heb 'Shutter Island' recentelijk gezien en ik moet zeggen dat ik het een geweldige filmervaring vond. De film is inderdaad aardig voorspelbaar met wat de ontknoping betreft, in ieder geval voor een doorgewinterde filmfan. Echter deed dat niks af aan de filmervaring zelf. Ik genoot van elke seconde en kon vooral de kleinere bijrollen van karakter acteurs erg waarderen, waar die in handen van een mindere regisseur misschien storend zouden kunnen werken; John Carroll Lynch, Ted Levine, Elias Koteas, Max von Sydow en Jackie Earle Haley zorgen voor leuke bijdrages en maken dit griezelfeestje compleet. Waarom het ook niet zo erg was dat ik het einde al aan zag komen is ook omdat er wordt afgesloten met een diepe emotionele lading, waardoor de film veranderd van psychologische horror (de eerste keer) naar een karakterstudie / donker drama (de tweede keer). Hierdoor dus niet enkel een gimmick. De film blijft in de eerste plaats vooral een popcornfilm en je merkt duidelijk dat Scorsese er plezier in heeft.
Over Ben Kingsley en het 'missen van lichtheid en humor' ben ik het niet helemaal eens, ik vond Kingsley juist af en toe wel wat sardonisch overkomen en zorgde voor een toepasselijke lading.
De film als geheel is vooral ook een ode aan de oudere suspense films zoals o.a. Hitchcock die maakte, en dit wordt helemaal uitgewerkt tot in het camerawerk, het acteren en de score. De scene met de wenteltrap heeft ook wat weg met een vergelijkbare scene uit Robert Wise's 'The Haunting'. En zo zit de film vol met verwijzingen. Zoals Tarantino een rival/ode aan Grindhouse de afgelopen jaren heeft neergezet, zo is 'Shutter Island' Scorsese's ode aan de oude suspense films.
Anoniem Vrijdag 19 maart 2010 om 15:26
Ik kreeg toch echt het idee op het eind van de film dat ie echt niet gek was, maar, zoals ie het zelf ook zegt, liever als een goed man sterft dan verder leeft als een monster. (Of iets in die trend).
Iedereen gaat er automatisch vanuit dat hij toch knettergek is maar ik dacht dat hij niet met zichzelf meer kon leven, iig in de buitenwereld.
Anoniem Zondag 7 maart 2010 om 12:23
Heb hem een paar dagen teruggezien. Was onder de indruk van de beelden en de muziek. Vond DiCaprio wel intens acteren, maar dat hebben we al eerder gezien. Zoals in de recensie al gezegd wordt neemt Scorcese de kijker teveel bij de hand, waardoor je na tien minuten al in je hoofd een einde hebt voorspelt, die dan ook nog eens blijkt te kloppen. Hierdoor loopt de film met een sisser af en wat dan overblijft is een voorspelbare film met een lekker sfeertje, goede muziek en een sterke DiCaprio.
Anoniem Zondag 7 maart 2010 om 02:14
wie deze recensie heeft geschreven kan beter op zoek gaan naar ander werk want van films heb je geen kaas gegeten, misschien boekrecnsies schrijven?!?...
Anoniem Maandag 22 februari 2010 om 13:45
Ben het totaal niet eens met deze recensie. Ondanks de "kleine signalen " denk ik dat ik en velen met mij totaal niet bewust waren van het plot. Ik dacht eerder dat de doktoren teddy (leonardo) ziek maakten door de medicijnen. De scene in de grot met de ontsnapte rachel vond ik daarom een hele goede scene!
Ik vond hem super spannend, prachtig gemaakt (kleuren plus muziek)
Great great great. Van mij krijgt hij een 9!
Anoniem Vrijdag 19 februari 2010 om 14:03
Klopt Polanssnowboard, de verhouding is wat scheef. Maar ik kan je verzekeren dat het altijd onze eigen mening betreft. Lees meer eens deze recensie: http://www.moviesense.nl/2009/08/inglourious-basterds-recensie/
Anoniem Donderdag 18 februari 2010 om 20:50
Erg jammer van de spoilers! Daarvoor mag eigenlijk wel gewaarschuwd worden bij deze recensie. Ik denk dat het plot niet voor iedereen meteen zo doorzichtig is als jij beschrijft Sophie. Ik moet zeggen dat ik, ondanks de signalen die jij noemt en die ook mij niet ontgaan waren, toch nog begon te twijfelen hier en daar. De film zit goed in elkaar en ik heb me niet verveeld. Een spannende thriller, die door een groot publiek gewaardeerd zal worden denk ik. En ik ben het met Polanssnowboard eens, dat de sterren die je de film geeft niet helemaal corresponderen met je recensie...
Anoniem Donderdag 18 februari 2010 om 11:26
Jullie hanteren een curieus systeem bij de sterbeoordeling. Een positieve conclusie over Nine met 2,5 sterren en een negatieve conclusie over Shutter Island met 3,5 sterren. Had dat niet beter omgedraaid kunnen zijn, of kijken jullie soms naar de mening van anderen en durven jullie niet eigenzinnig te zijn?