Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Greenberg - recensie

Greenberg - recensie

Roger Greenberg is veertig jaar en besluit voor onbepaalde tijd helemaal niks te ondernemen. Dat blijkt moeilijker dan gedacht…

Roger Greenberg zit in zijn veertigste levensjaar als hij net ontslagen is uit het ziekenhuis, hij verbleef daar omdat hij een enorme zenuwinzinking heeft gehad. Roger is nu door zijn broer Phillip gevraagd om op zijn huis te passen in de zes weken dat Phillip en zijn gezin op vakantie zijn in Vietnam. Roger heeft besloten sinds de zenuwinzinking helemaal niks meer te ondernemen, het enige wat hij zal doen is een hondenhok maken voor Philip’s hond. Al snel ontmoet hij de aandoenlijke assistente van Phillip, Florence. De zes weken die hij vervolgens doorbrengt met Florence, de hond en verschillende oude vrienden zullen een grote impact hebben op zijn leven, al heeft hij dat zelf niet in de gaten…

Greenberg

Noah Anderson
Baumbach’s nieuwste film past precies in het straatje van zijn eerdere drie bekendste films: Kicking and Screaming, The Squid and the Whale en Margot at the Wedding. Elke film combineert drama en komedie op een frisse manier waardoor de kijker helemaal kan meeleven met de karakters, vaak met een grote grijns op zijn of haar gezicht. Zijn tragikomische films doen denken aan het werk van collega en vriend Wes Anderson, niet vreemd aangezien ze samen aan The Life Aquatic With Steve Zissou en Fantastic Mr. Fox hebben gewerkt. Baumbach pakt het echter wat serieuzer aan met minder extravagante personages en ook de gehele aankleding van de film is veel realistischer dan de kleurrijke decors van Anderson.

Roger meets Florence
Ook in Greenberg wordt drama haast perfect gecombineerd met komedie. Aanvankelijk houdt Roger zich voornamelijk bezig met het direct en indirect afzeiken van mensen en bedrijven. Hij typt meerdere klaagbrieven per week, waarin hij bijvoorbeeld uitgebreid een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervoeren van dieren, met de grond gelijk maakt. Zijn haat jegens de wereld is even vermakelijk als interessant. Als kijker ga je je al snel als psycholoog opstellen, wat is er toch mis met Roger? Ook Florence stelt zichzelf die vraag, al vanaf de eerste ongemakkelijke ontmoeting is ze namelijk geïntrigeerd geraakt in de onstabiele Roger. Ondanks Roger’s plan om helemaal niets te ondernemen, raken ze dan toch in een relatie. Beiden zijn op zoek naar genegenheid en stabiliteit in het leven terwijl ze dit zelf heel hard tegenwerken. Roger geeft altijd anderen de schuld maar durft zelf niks te ondernemen, Florence duikt met jan en alleman in bed sinds haar langdurige relatie geëindigd is maar wil eigenlijk gewoon liefde krijgen. Ondanks dat ze elkaar opzoeken, mondt bijna elke ontmoeting weer uit in een ruzie, maar toch helpen ze elkaar onbewust verder met het leven.

Ben Stiller op zijn best
Ben Stiller zet een fantastisch gelaagd personage neer, als kijker kun je even het gevoel krijgen dat er te weinig gebeurt; gelukkig komt dan even later Ben Stiller weer met een fantastische scène. Stiller acteert ingetogen met zo nu en dan een uitbarsting, iets wat de meesten niet van hem als komedie acteur, kennen; de mensen die The Royal Tenenbaums hebben gezien weten echter wel beter. Minstens zo goed is zijn tegenspeelster Greta Gerwig die met Florence een van de meest hartveroverende personages neerzet die ik in tijden heb gezien. De overige leden van de cast, waaronder Baumbach’s vrouw en mede scriptschrijver Jennifer Jason Leigh, zetten degelijke maar weinig memorabele rollen neer.

Untitled Noah Baumbach Project

Conclusie
Greenberg is een heerlijke karakterstudie die helaas ook enkele saaie momenten kent. Het acteerwerk en het gelaagde script zorgen ervoor dat de film meer biedt dan een simpel tragikomisch verhaaltje over een veertiger met problemen om zich te hechten en een meisje dat juist op zoek is naar liefde. De angst van Roger om nieuwe dingen te ondernemen, vloeit voort uit de angst om het leven in vaste baan te leiden. Is dat wat ik ga doen en gedaan heb met mijn leven wel wat ik wil? Er zijn immers zoveel mensen en bedrijven die niet doen wat ze horen te doen in de ogen van Roger. Iedereen heeft het bij het verkeerde eind maar zelf is hij doodsbang voor het leven:
“Life is wasted on people.”  Roger Greenberg


Film:
gelestergelestergelestergelestergrijsster

Titel: Greenberg greenberg_poster
Genre: Drama, Komedie
Regie: Noah Baumbach
Cast: Ben Stiller, Greta Gerwig, Rhys Ivans, e.a.
Première: 8 juli 2010
Trailer: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap