Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
The Invention of Lying - dvd recensie

The Invention of Lying - dvd recensie

Wat er gebeurt met een leugen in een wereld die de leugen nog niet kent.

Jullie als lezers krijgen het nu moeilijk, want hoe weet je of een recensie van een film over liegen nu op waarheid berust? Misschien heb ik er wel met volle teugen van genoten, maar wil ik niet laten zien dat een romantische komedie mij ook kan bekoren. Want tja, zo ben ik normaliter helemaal niet! Het kan ook zo zijn dat ik de film helemaal niet heb gezien, of hem uit ergernis halverwege heb stopgezet en ik de halve recensie hieronder moet gaan verzinnen. Kortom, genoeg redenen voor mij om de waarheid te buigen en zodoende de zaken naar mijn hand te zetten.

The Invention of Lying

Bergafwaarts
Ook Mark Bellison (Ricky Gervais) heeft alle redenen om voor eigen hachje te liegen. Maar in de alternatieve wereld van Mark bestaat liegen niet. Naast het feit dat werkelijk iedereen de waarheid spreekt, zegt ook iedereen wat hen op het hart ligt. Zwijgen uit respect kent men niet, waardoor Mark op zijn werk de ene na de andere vernederende opmerking krijgt toebedeeld. Daar bovenop wordt hij ook nog eens ontslagen en ziet de vrouw van zijn leven hem ook al niet zo zitten vanwege zijn gezette uiterlijk en dus zwakke genen. Alles gaat bergafwaarts tot het moment dat Mark ineens de ingeving krijgt om eens niet de waarheid te zeggen.

The Invention Of Lying is door Ricky Gervais geschreven en het is tevens zijn regiedebuut. Eerder was hij verantwoordelijk voor de HBO-serie Extras, maar vooral The Office was een baanbrekende komedieserie. Hierin laat hij absurde humor naadloos samengaan met het realisme van een documentaire. Gevolg was echt hilarische scènes vol met plaatsvervangende schaamte voor de acties van de personages. In Hollywood heeft de filmmaatschappij echter hele dikke vingers in de pap. Het is dan ook nog maar de vraag in hoeverre Gervais' humor hier uit de verf komt.

Wanneer het nieuwe er vanaf is
Als we kennismaken met een wereld zonder leugen is dat inderdaad grappig. Toch komt dat meer door het feit dat alles eerst nieuw is. De eerste paar grappen zijn aanstekelijk, maar na een half uur openheid van de mens, wat resulteert in het herhaaldelijk kleineren van Mark Bellison en een overdaad aan seksueel getinte grappen, hebben we het grotendeels al wel gezien. De manier waarop Mark zich naar de top werkt, bevat echter nog wel enkele zeer vermakelijke momenten, maar kan niet verhullen dat The Invention of Lying qua humor toch op de middenlijn zit. Ook verhaaltechnisch gezien kan de film niet tot hoger niveau worden geheven. Hierin is de invloed van Hollywood teveel te herkennen, gezien het feit van veel clichématige verhaalontwikkelingen. Mark Bellison heeft de knappe Anna McDoogles (Jennifer Garner) op het oog, maar wordt gehinderd door collega en rivaal Brad Kessler (Rob Lowe). Door het liegen loopt de situatie helemaal uit de hand en de ontknoping kan iedereen inmiddels wel invullen.

Tja, en wat heb je dan over? Een standaard romantische komedie misschien, met hier en daar nog een rake grap. Gezien de kwaliteit die Ricky Gervais in het verleden heeft afgeleverd, is dat zeker een teleurstelling. Het doet je afvragen waarom de man naar Amerika is vertrokken en niet meer in zijn thuisland werkt. Zijn humor is immers typisch Engels, dus waarom zou je überhaupt verwachten dat je dezelfde kwaliteit aan de andere kant van de oceaan van de grond kunt krijgen?

Extra's
Als pleister op de wonde zijn er dan nog wel de extra's. Die zijn namelijk echt leuk en zeer grappig. Eén ervan is een kort filmpje over een kennis van Gervais die hij naar Amerika haalt om te figureren in The Invention of Lying. Blijkt dat hij niet in de hoofdfilm speelt, maar in een niet serieus bedoeld 'zijprojectje' waarin holbewoners het liegen uitvinden. Het is een nepdocumentaire zoals The Office zodat de humor van Gervais hier garant staat voor ouderwets lachen.
Dat kleine zijprojectje is overigens ook een extra op de dvd. Iets minder leuk, maar wel vermakelijk om alle acteurs uit de film gek te zien doen als holbewoner. Echt leuk wordt het echter pas bij de bloopers en de making-of, waarin we Ricky Gervais als regisseur leren kennen. Altijd bezig met grappen, nooit serieus en hij heeft vaak moeite zijn lach in te houden op de set en dat steekt je als kijker aan. Ook is het hilarisch te zien hoe hij met zijn crew omgaat. Werken met Ricky Gervais is klaarblijkelijk één grote grap.

The Invention of Lying

Conclusie
In Hollywood komen je dromen tot leven. Een algemeen bekend gegeven, maar eigenlijk is het eerder zo dat delen van je dromen tot leven kunnen komen. De filmmaatschappijen hebben in het grootste filmland op aarde teveel inspraak in wat ze willen zien. Slechts een minuscuul aantal regisseurs krijgt een zogeheten carte blanche; doen wat je wilt. Dus ook Ricky Gervais moet inleveren op zijn idealen en moet hier met standaard ingrediënten een origineel humoristische film afleveren. Zeker waren er een aantal goed gevonden hilarische scènes, maar het waren er te weinig om het cliché te verbloemen. En hoewel de extra's wel wat goedmaken als je die na de film nog even bekijkt, laten die tegelijkertijd ook zien dat de film zoveel beter had kunnen zijn als Ricky Gervais thuis in eigen land was gebleven.

Film: gelestergelestergelestergrijsstergrijsster
Extra's: gelestergelestergelestergelestergrijsster

Titel: The Invention of Lying the_invention_of_lying_hoesje
BOL_bestelnu
Genre: Komedie
Regie: Ricky Gervais, Matthew Robinson
Cast: Ricky Gervais, Jennifer Gardner, Rob Lowe, e.a.
Te koop: 26 augustus 2010
Trailer: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...