Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Dvd & blu-ray
The Traveller Girl (Pavee Lackeen) - dvd recensie

The Traveller Girl (Pavee Lackeen) - dvd recensie

In The Traveller Girl biedt fotograaf en filmmaker Perry Ogden een inkijk in het leven van een zogenaamde ‘traveller’ familie.

Zigeuners in Ierland worden ook wel travellers genoemd. De van oorsprong fotograaf Perry Ogden maakte eens een fotoserie over de Ierse traveller cultuur, ‘Pony Kids’ genaamd. Erg geïnspireerd door deze cultuur en specifieke mensen besloot hij rondom hen een film te maken. The Traveller Girl is het antwoord hierop. Met deze film combineert Ogden de rauwe maatschappijkritiek van Ken Loach met die van een documentaire. Het resultaat is een sterk sociaal documentair drama.

the_traveller_girl_1

The Traveller Girl
Winnie woont met haar moeder, haar broers en zussen in caravans in het havengebied van Dublin. Door gemeenteplannen dreigen ze met hun woonwagen uit hun gebied gezet te worden. Een portret van een tienjarig, slim en handig meisje volgt, en we zien hoe de moeder tegen het lokale bestuur en de vooroordelen strijdt. Een blik op wat ‘travellers', Ierse zigeuners, in hun dagelijkse bestaan moeten ondergaan.

Winnie
The Traveller Girl begint met de tienjarige Winnie die haar hand te lezen krijgt door een oude vrouw, misschien haar oma. Ze vertelt dat Winnie een intelligent meisje is, maar op een kruispunt in haar leven staat waarin ze niet echt weet wat ze doet. Maar ze houdt van muziek en mensen. Ze zal het ver gaan schoppen maar niet in Ierland blijven. Oma heeft tevens wat wijze gezegdes als, ‘het leven is als een bankrekening, wat je erop zet, krijg je terug. Pas dus op.’ Het is een fijne gedachte dat de kleine Winnie het ver zal gaan schoppen, vooral in de hachelijke situatie waarin zij en haar familie  verkeren.

De Maughan familie

Voor de film wilde Ogden met ‘echte’ mensen werken, en de belangrijkste karakters in de film worden neergezet door niet-professionele acteurs die vooral zichzelf spelen. Dit komt allemaal ten goede aan de authenticiteit van de film. Hoewel Ogden met Mark Venner een scenario voor de film heeft geschreven, had het net zo goed een echte documentaire kunnen zijn, de fictieve elementen gaan helemaal op in het documentaire karakter van de film.

Hoewel The Traveller Girl een portret van een traveller familie is, is Winnie het focuspunt van de film, vandaar ook de filmtitel. Winnie is een slim  meisje dat heel erg onderzoekend is maar ook voor veel problemen zorgt. Zo heeft ze o.a. veel ruzie op school. Een ander groot probleem is de gemeente, die plannen heeft voor de plek waar deze familie woont en die hen een paar honderd meter verderop wil hebben en waar de familie dan in nog kleinere caravans terecht zal komen. Er zijn instanties die het beste met hen voor lijken te hebben en hen willen helpen, maar of ze nu echt zo hun best doen is een tweede.

Verder zien we hoe Winnie op school vechtend de dag probeert door te komen, hoe ze zich vermaakt met vriendinnetjes, wanneer ze op bezoek gaat bij haar broer in de gevangenis, tijdens het benzine snuiven en hoe ze betrapt wordt op winkeldiefstal. Uiteindelijk krijgt Winnie ook nog gesprekken met een kinderpsychologe. Daarbij probeert haar moeder nog eens van de alcohol af te komen, des te schrijnender is alles voor de kleine Winnie.

Het knappe van Ogden is dat hij van de film nergens een doom-scenario maakt waarvan je als kijker een plaatsvervangende depressie-aanval krijgt. Ogden relativeert de film regelmatig met het plaatsen van kleinere aandoenlijke momenten, zoals een scène waarin de dochters gaan zingen en rappen, waardoor de film een intieme kracht krijgt. Hiermee levert Ogden met The Traveller Girl een diep en raak sociaal documentair drama, waarin een familie zich moet redden met de barre minimale middelen die het leven hen heeft gegeven.

the_traveller_girl_2
Conclusie
The Traveller Girl is een fascinerend documentair drama waarin fictie en realiteit niet van elkaar te onderscheiden zijn. Fotograaf en filmmaker Perry Ogden zorgt voor een interessante inkijk in de wat onderbelichte travellers cultuur. De tienjarige Winnie is het hart van de film en zorgt voor een blijvende indruk. The Traveller Girl verdient alle lof die hij al heeft gekregen en is verplichte kost.

Film: gelestergelestergelestergelestergrijsster

Titel: The Traveller Girl (Pavee Lackeen) the_traveller_girl_hoesje
BOL_bestelnu
Genre: Docudrama
Regie: Perry Ogden
Cast: Winnie Maughan, Rose Maughan, e.a.
Te koop: 14 juni 2010
Trailer: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap