Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Red - recensie

Red - recensie

Willis, Freeman, Mirren en Malkovich als gepensioneerde CIA-agenten.

Frank Moses is met pensioen, hij slijt zijn dagen alleen in zijn huis, vaak aan de telefoon hangend met Sarah die bij een telefoonbedrijf werkt. Deze dag zal echter wat minder rustig verlopen, CIA-agenten infiltreren zijn huis en buiten staat nog een handjevol agenten met doorgeladen machinegeweren. Een paar seconden later heeft Frank de infiltrerende agenten overmeesterd, Frank’s voormalige werkgever was dan ook de CIA. Frank wist te veel en dit is simpel op te lossen door wat gewapende mannetjes met veel te veel kogels op hem af te sturen. Frank zoekt zijn inmiddels ook gepensioneerde ex-collega’s bij elkaar en gaat samen met hen en telefoniste Sarah het CIA-geboefte te lijf.

RED

Retired and Extremely Dangerous
Zoals wellicht al bekend is vertolkt Bruce Willis de hoofdpersoon Frank Moses, even onzeker in de liefde als hij goed is met een geweer en het eerste wat dan ook in me op kwam was de naam John McClane. Moses heeft wat minder vette one-liners en is wat minder rauw maar verder komt het aardig overeen met zijn rollen in de Die Hard-serie. Toch is dit geen nadeel, simpelweg omdat de rest van de cast wellicht nog leuker is in hun rol. Morgan Freeman acteert op de automatische piloot in zijn niet bijster grote rol, maar Freeman op de automatische piloot is nog steeds smullen. Mary-Louise Parker als Sarah en Helen Mirren bieden het vrouwelijk tegenwicht en slagen daar aardig in, Parker wil soms iets te overdreven haar personage neerzetten maar vliegt nergens uit de bocht, veel ruimte krijgt ze daar dan ook niet voor. Het meest in het oog springend waren dan ook niet Willis, Freeman, Parker of Mirren, maar John Malkovich die een prettig gestoorde en super-paranoïde gepensioneerde ex-spion neerzet. Bij elke verdacht uitziende vrouw trekt hij zijn veel te grote revolver en bij iedere overvliegende helikopter zoekt hij dekking. Ook weet hij het beste de humor van ‘een gepensioneerde ex-spion die nog wel zijn mannetje staat’ weer te geven. Zijn mimiek en lichaamshouding laten duidelijk zien dat hij een man is met een versleten lichaam, extra leuk om dan hem een paar CIA-broekies bruut af te schieten. De rest van de cast is eigenlijk te druk bezig met leuk zijn. Dit is jammer, want de film kon juist extra verfrissend zijn als het ‘Retired’ gedeelte uit de titel wat meer op de voorgrond kwam, vooral bij Moses, die toch het meest in beeld is.

Degelijk
De rest van de film is eigenlijk zeer degelijk, de actie is spetterend en mooi in beeld gebracht door goede en overzichtelijke montage, in plaats van de warrige en veel te snelle montage die de meeste actiefilms vandaag de dag hanteren. Al vanaf de eerste scène wordt duidelijk dat de verhouding tussen humor en actie uitstekend afgewisseld gaat worden. Moses heeft zojuist zijn huis toch maar gedecoreerd met wat kerstprullaria, de rest van de straat heeft dit namelijk ook, alleen dan veel uitbundiger. Even later wordt deze wijk overrompeld door enkele mannen met machinegeweren die vanaf een afstand Moses huis helemaal doorzeven, ze vuren geen honderd kogels af, nee duizenden, en dat midden in een woonwijk vol kerstversiering; actie en humor heerlijk verweven.

RED

Conclusie
Red is een actiekomedie in zijn puurste vorm, beide aspecten komen namelijk zeer nadrukkelijk naar voren en vullen elkaar goed aan. Jammer dat er niet net wat meer gebruik is gemaakt van de aspecten die de boel net wat origineler kon maken, en jammer dat Malkovich niet vaker in beeld is. Wat rest is een zeer degelijke actiekomedie die niet verveelt maar ook niet beklijft.

Cast:

Morgan Freeman
John Malkovich
Bruce Willis

Genre:

Actie

Releasedatum:

14 oktober 2010

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  111 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk