Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
The Town - recensie

The Town - recensie

Ben Affleck regisseert in The Town niet alleen zichzelf, maar vooral een indrukwekkende cast.

Charlestown, een gemeenschap binnen de hoofdstad Boston, in de staat Massachusetts, kent een groot aantal inwoners van Iers-Amerikaanse afkomst. The Great Famine, een periode in Ierland waarin een schaarste aan voedsel als gevolg van een mislukte aardappeloogst, ervoor zorgde dat 1 miljoen Ieren tussen 1845 en 1852 emigreerden, is hier debet aan. The Town, gebaseerd op het boek Prince of Thieves (Chuck Hogan), speelt in Charlestown, de plaats waar elk jaar meer dan 300 bankovervallen gepleegd worden. Eén van die overvallers is Doug MacCray (Ben Affleck) die, samen met Jem (Jeremy Renner), de straten van Charlestown onveilig maakt. Wanneer zij tijdens een klus bankmanager Claire Keesey (Rebecca Hall) als gijzelaar nemen, komen ze erachter dat Claire eveneens in Charlestown woont. Wat heeft zij gezien en, belangrijker, gaat zij praten met FBI-agent Adam Frawley (Jon Hamm)?

The Town

Peter Craig, die samen met Affleck en Aaron Stockard het scenario schreef, vertelt in de persmap: "Every single relationship is complex. There is a love story at its core, but Doug also has connections to Jem, to his father, to Jem's sister, and to the rest of his crew, that are all just as integral to the story. The goal in adapting the book was maintaining the history and the depth of those relationships" Ik heb het boek niet gelezen, maar aan de complexiteit van de relaties in de film wordt recht gedaan, waarbij Dougs keuze uit de wereld van het roven te willen stappen, de relaties extra op scherp zet. Ondanks een geforceerde ontmoeting tussen Doug en Claire in een wasserette, zorgt de tekst van Doug, "I like to have a good cry at the nail salon", voor een humorvolle noot, waarmee Doug op een speelse manier de getroebleerde Claire versiert. Zijn relatie tot haar en vice versa zal voorts belangrijk zijn voor de plot van The Town.

The Town is van een productioneel hoogstaand niveau. Het merendeel is op locatie in Boston, en Charlestown gefilmd. Ook heeft Affleck toestemming gekregen om voor een sleutelscène in Fenway Park, het honkbalstadion van de Boston Red Sox, te mogen filmen. De spectaculaire, kundig gemonteerde, en over-the-top actiescènes zijn, ondanks het plot voortduwende karakter ervan, noemenswaardig. Een voorbeeld is een achtervolging door de straten die, daterend uit 1600, eigenlijk niet geschikt zijn voor auto's, maar voor de actie ideaal zijn, met als climax de Charlestown brug. Voor deze adrenaline-boost monteerde cinematographer Robert Elswit een camera met 'wide lense' op de auto zodat een substantieel groter beeld kon worden verkregen dan de typische variant ervan. Jammerlijk tonen de actiescènes, misschien onbedoeld,  flarden uit bijvoorbeeld Heat (Michael Mann), Ronin (John Frankenheimer), of Point Break (Kathryn Bigelow), echter kun je Ben Affleck niets kwalijk nemen want films verwijzen nu eenmaal (on)bewust naar elkaar.

Hiertegenover staan meer dan genoeg gedenkwaardige scènes. Voorbeelden zijn de scènes met Pete Postlethwaite als drugsbaas Fergus Colm, en de scène waarin Doug zijn vader Stephen MacRay (Chris Cooper) in de gevangenis van het op locatie gedraaide Walpole bezoekt. Ben Affleck brengt met The Town goed gecaste, gedenkwaardige karakters aan het licht, en houdt zich plichtsgetrouw aan de Hollywoodwetten van de Heistfilm. Hierbinnen is een absolute hoofdrol voor Jeremy Renner. Als Jem schrikt hij niet alleen af, maar toont hij ook humor, waarmee zijn karakter de tweedimensionaliteit van acteren ontstijgt. The Town is authentiek en doet wat hij moet doen en dat is vermaak bieden. Na Gone Baby Gone laat Affleck zien dat hij als regisseur wellicht meer in zijn mars heeft dan als acteur.

The Town

Conclusie
Ondanks verwijzingen naar films waarin achtervolgingen en overvallen in een identieke setting plaats hebben, geeft The Town vooral een authentiek beeld van een groep bankovervallers in Charlestown, en laat Affleck wederom zien dat hij een waardig regisseur is. Door middel van een sterk acterende cast scoort The Town punten, wat op productioneel vlak evenzeer het geval is. The Town is twee uur vermaak.

Regisseur:

Ben Affleck

Cast:

Ben Affleck
Jon Hamm

Genre:

Misdaad

Releasedatum:

21 oktober 2010

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  125 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk