Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
The Disappearance of Alice Creed - recensie

The Disappearance of Alice Creed - recensie

Wie denkt dat The Disappearance of Alice Creed een standaard kidnap-thriller is, onderschat regisseur J. Blakeson's vertelstijl.

Alice Creed begint met slechts een soundtrack en de twee ontvoerders in spe, Danny en Vic, die hun appartement zwijgzaam omvormen tot een gevangenis met één cel. De ontvoering van het titelpersonage (Gemma Arteton) gebeurt wederom zonder dat er amper een woord wordt gerept. Deze stille scènes komen vaker voor en zijn de sterkste momenten in de film. Danny (Martin Compston) is duidelijk de jongere en minder ervaren van de twee misdadigers, of toch niet? Al snel blijkt dat hij persoonlijk Alice heeft uitgekozen als doelwit, en dat hij dat niet alleen deed omdat haar vervreemde vader een multimiljonair is. Ze is namelijk ook nog eens zijn ex, en hij hoopt via list en bedrog een tweede kans met haar los te peuteren. Daarvoor moet hij wel vroeg of laat zijn achterdochtige partner wegwerken.

Minimalistisch
Blakeson is naast regisseur ook degene die het script heeft neergepend, en in beide gevallen levert hij zeer goed werk af. De film is minimalistisch opgenomen, met slechts drie acteurs on-screen en het leeuwendeel van de scènes in het appartement. Shots met uitzicht vanuit de ramen zijn expres weggelaten om het gevoel van gevangenschap te accentueren. De manier hoe met het slachtoffer wordt omgegaan, is realistisch en ongecensureerd in beeld gebracht. Wat het script zo goed maakt, is dat alle drie de personages zo zijn geschreven dat ze geen van drieën loyaal zijn ten opzichte van de andere twee. Ik zal geen voorbeelden noemen want sommige twists zijn te goed om te verklappen, en Danny’s affiniteit met Alice Creed is slechts het topje van de ijsberg.

Kleine foutjes
Kritiekpuntjes op de film zijn vooral in de details te vinden. Een karakterfoutje is bijvoorbeeld wanneer Danny onachtzaam een kogelhuls door de wc probeert te spoelen. Natuurlijk lukt dat niet en blijft het metalen voorwerp op de bodem rondtollen. Nu moet je begrijpen dat dit door iemand wordt geprobeerd die goed is met wapens, in de bajes heeft gezeten en tijdens de rest van de film zeer sluw blijkt te zijn. Het klikt niet in elkaar.

Gemma Arteton
Het meest noemenswaardige kritiekpunt richt zich echter op Gemma Arteton die niet het acteerniveau weet te halen van tegenspelers Martin Compston en Eddie Marsan. Ze is goed in kleinere en lichtzinnigere rollen, zoals die in Quantum of Solace en Prince of Persia, maar Alice Creed is geen van beide. Ze speelt het moeilijkste personage van de drie; een gekidnapte vrouw die wordt verscheurd tussen angst en liefde. Helaas weet ze tijdens de sleutelscènes niet genoeg overtuiging in haar zinnen te stoppen. Pijnlijk wanneer je in de resterende passages alleen maar mag huilen en schreeuwen om hulp. Haar gejammer zul je dan ook voor de aftiteling al beu zijn.

Conclusie
The Disappearance of Alice Creed bewijst dat je van zoiets uitgekauwds als een kidnap-thriller, toch nog iets fraais kan maken. Het enige dat je nodig hebt is een ijzersterk plot met een paar verrassende wendingen en acteurs die hun personages geloofwaardig kunnen vertolken. De regisseur weet het bijna allemaal voor elkaar te krijgen. Gemma Arteton helaas niet.

Film: gelestergelestergelesterhalfstergrijsster

Titel: The Disappearance of Alice Creed
Genre: Thriller, Drama
Regie: J. Blakeson
Cast: Gemma Arteton, Martin Compston, Eddie Marsan, e.a.
Première: 20 januari 2011
Trailer: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...