movie scene
Het laatste filmnieuws bekijk je natuurlijk op MovieScene!
- Recensies » Bioscoop
Psychose, paranoia en surrealisme: ideaal materiaal voor het grootste talent dat Hollywood momenteel in de gelederen heeft.
De nieuwe Darren Aronofsy is op zich al iets om naar uit te kijken. Deze opwindende regisseur heeft in het verleden al bewezen erg goed op de zintuigen in te kunnen spelen met klassefilms als Pi, The Fountain, het meer ingetogen maar daarom niet minder sterke The Wrestler en natuurlijk zijn magnum opus: het meesterwerk Requiem For A Dream. Black Swan is zijn nieuwste creatie en voor menig filmliefhebber is dat iets om uitgebreid voor te gaan zitten.
Aronofsky’s talent
Black Swan volgt het verhaal van Nina (Natalie Portman), een ballerina in een balletgezelschap in New York. Wanneer de artistiek directeur Thomas Leroy (Vincent Cassel) besluit de prima ballerina Beth Macintyre (Winona Ryder) te vervangen voor de eerste productie van hun nieuwe seizoen, ‘Het Zwanenmeer’; is Nina zijn eerste keus. Maar Nina heeft een rivale: Lily (Mila Kunis), die ook indruk maakt op Leroy. Het Zwanenmeer heeft een danseres nodig die zowel de witte zwaan met onschuld en elegantie kan spelen als de zwarte zwaan, die staat voor bedrog en sensualiteit. De rol van witte zwaan is Nina op het lijf geschreven, maar Lily is de belichaming van de zwarte zwaan. Terwijl de twee jonge danseressen hun rivaliteit laten uitgroeien tot een vreemde vriendschap, begint Nina haar duistere kant obsessief te omarmen.
Wat onderscheidt een talentvolle regisseur van een doorsnee regisseur? Door met een simpel uitgangspunt iets bijzonders weten te maken. Als er iemand in modern Hollywood genoemd moet worden die deze capaciteit heeft, komen we op een handjevol namen, waaronder die van Darren Aronofsky. The Wrestler bijvoorbeeld is een film die op papier niets meer is dan een ‘rise and fall’ verhaaltje van een uitgerangeerde worstelaar die zijn weg in het leven een beetje kwijt is. Een simpel drama dat door menig regisseur om zeep was geholpen door puur op het verhaal te mikken en de cinematografische kant compleet te negeren. Niet Aronosfsky. Hij wil, naast het vertellen van een verhaal, het publiek ook audiovisueel iets bijzonders meegeven. Met Black Swan is dit niet minder geworden, integendeel, Black Swan is een audiovisuele trip die je niet snel loslaat.
Natalie Portman
Met Black Swan heeft Aronofsky een middenweg gevonden tussen zijn oude en meer recente werk. Met Pi en Requiem For A Dream toonde hij vooral veel cyberpunk-invloeden en met The Fountain en vooral The Wrestler zagen we de rustigere, menselijkere Aronofsky. Black Swan schommelt behoorlijk tussen de twee in en toont de volwassen versie van deze regisseur, die zonder excessen een bijzonder aangrijpende film heeft weten te maken. Black Swan is voornamelijk een psychoanalytische film geworden, die een fragiel meisje toont dat te maken krijgt met extreme druk van buitenaf en hierdoor in een psychose belandt. Een ideaal uitgangspunt voor Aronofsky’s visuele meesterschap. Er zijn veel invloeden van David Cronenberg zichtbaar, maar gaandeweg zien we vooral veel terug van de meester van het onderbewustzijn: Roman Polanksi. Psychose en paranoia zijn sinds Repulsion, The Tenant en Rosemary’s Baby niet meer zo sterk in beeld gebracht als hier. Dit is niet enkel de verdienste van Darren Aronofsky, want wat zet Natalie Portman hier een fenomenale rol neer!
Portman, ooit het talentje uit Luc Bessons Léon is uitgegroeid tot een actrice die niet altijd het fortuin heeft gehad in memorabele films te mogen spelen, maar zich met Black Swan volledig herpakt. Zij draagt de film van begin tot eind en in een film die audiovisueel de pannen van het dak speelt is dat een extra verdienste. Portman geeft op angstaanjagende wijze gestalte aan een fragiele, gedesoriënteerde vrouw, die met haar obsessie voor perfectionisme een gevaar voor haarzelf wordt. Zelden zul je een verstoord individu zo levensecht vertolkt zien worden. Aronofsky lijkt inmiddels een patent te hebben op het doen herrijzen van vergeten acteurs. Mickey Rourke zette in The Wrestler ook al de rol van zijn leven neer. Aronofsky heeft het zelfs voor elkaar gekregen Mila That 70’s Show Kunis echt aan het acteren te krijgen. Over prestaties gesproken.
Conclusie
Darren Aronofsky is weer helemaal terug met Black Swan, een audiovisuele trip die Natalie Portman de gelegenheid geeft de rol van haar leven te vertolken. Dit stukje onvergetelijke regie en acteerwerk mag zich stiekem de beste film van de laatste Oscarnominaties noemen.

Bestel bij Bol.com
Ons oordeel:
-
Speelduur:
108 minuten
REACTIES

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

SHOPTOPPERS
WINNEN
UITGELICHT
LAATSTE REACTIES
-
ijsmummie
Wauuuuuw wat veel goeie films zit ertuss... -
ijsmummie
He he eindelijk op bluray , mooi voor mi... -
cobrastyle
😍 -
ijsmummie
Oooo wauw die wil graag zien , ik wist ... -
Puzzcat4life
Omg omg Ik wil zo graag naar Endgame! I... -
cobrastyle
Jaaa tof! -
paulmach
The Shining van Kubrick! Fantastische fi...
Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.
Anoniem Woensdag 2 maart 2011 om 11:46
Best kim, dat is juist de kunst van een top regisseur, je goed laten nadenken over wat er echt gebeurd is of wat er in de verbeelding plaatsvindt.
Heerlijk dat men zo'n wisselend/persoonlijke kijk op één film hebben.
Deze film zit bovenaan in zijn genre, met een acteer prestatie die voor een lange tijd niet te overtreffen zal zijn!
Anoniem Zondag 27 februari 2011 om 16:08
Ik heb hem net gezien de film en ik vind het maar een gestoorde film. Opzicht wel een goeie film, maar ik wil toch over sommige dingen weten wat er nou echt gebeurde en wat zij zich verbeeldde. Bijvoorbeeld met die Beth in het ziekenhuis of dat ze Thomas en een meisje seks ziet hebben wanneer de lichten uitvallen. Verder vond ik de masturbatie scenes en de momenten waarop ze aan elkaars kruis zitten een beetje onnodig. Het voegt voor mij niks toe aan de film. De scene waarin Nina en dat andere meisje gaan zoenen etc. vind ik wel weer heel goed, omdat je daarna ook weer twijfelt of ze hallucineerde op dat moment of niet. Ik hou wel van dit soort psychologische thrillers, maar ik heb wel betere gezien.
Anoniem Zaterdag 26 februari 2011 om 20:23
Ik 'snap' de duistere psychologische bedoelingen van de film waarschijnlijk niet helemaal, maar ben zoals vele die hier schrijven, ondersteboven van. Prachtig geacteerd door Natalie, en de supports waren echt supports, zodat zij al haar acteer prestaties weer naar boven kon halen.
Ik ging naar deze film kijken als een voorproef voor de aanstande Oscar uitreiking, en was mooi meegesleept in al het melodramatische en vaak beangstigend onderdelen die behandeld werden.... Een meesterwerk,, not sure, maar wel één van de beste films van 2010.
Anoniem Zaterdag 19 februari 2011 om 10:39
Je hebt de film waarschijnlijk niet gesnapt, wat niet erg is, maar om het dan de slechtste film in jaren te noemen? Opzienbarend.
Anoniem Zaterdag 19 februari 2011 om 10:19
Gisteren wezen kijken!
Ik vond het de slechtste film in jaren!
Langdradig, saai en weinig verhelderend! jammer en zonde van mijn geld en tijd
Anoniem Zaterdag 12 februari 2011 om 02:56
Vanavond gezien en ben er echt wel ondersteboven van. Ben het grotendeels met de recensie eens. Enig kritiekpunt is inderdaad dat er af en toe cliché horrorelementen in zitten. De horrorelementen zijn naar mijn mening wel essentieel (en er zitten hele goede tussen), maar sommige waren wat makkelijk (de badscène). Op dat ene minpuntje na vind ik het een fantastische film.
Anoniem Vrijdag 11 februari 2011 om 14:38
Oh ja, SPOILERALERT. Laatste zin is een spoiler. Sorry alvast als je het toch leest.
Anoniem Vrijdag 11 februari 2011 om 14:37
Ben het niet eens met Tom en Dennis, vindt de horrorelementen totaal niet misplaatst. Aronofsky laat met die zogenaamde trucjes de verknipte toestand van het personage zien en juist door die trucjes krijg je als kijker een bepaald soort gevoel bij waardoor je meegesleept wordt in dat toestand. Ze beleeft de ballet voorstelling ook in haar eigen wereld en kan de realiteit niet meer van haar eigen hallucinaties onderscheiden, ze transformeert mee met de personage die ze moet spelen. Zo is het einde dan ook gewoon logisch te volgen.
Anoniem Vrijdag 11 februari 2011 om 09:52
Ben het met Tom eens wat betreft de horrorelementen in de film, nogal misplaatst. Aronofsky komt een enorm eind met de drama ontwikkeling maar vervalt uiteindelijk in misplaatste trucjes en komt [SPOILER]met een onlogisch verloop van het einde[/SPOILER]. Erg jammer want verder is de film steengoed.
Anoniem Zondag 6 februari 2011 om 11:48
Sterke film, maar erg jammer van de cliché horrorelementen die erin zitten. Zonder dit was de film beter geweest.
Anoniem Vrijdag 4 februari 2011 om 23:37
En je moet af en toe dingen zeggen als *LOL* of WTF of FUBAR. Wordt het tenminste een stuk duidelijker wat je bedoelt ;-)
Anoniem Vrijdag 4 februari 2011 om 23:25
Meer smileys ook, die mis ik vooral in jouw recensies.
Anoniem Vrijdag 4 februari 2011 om 18:04
Zal mijn volgende recensie in MSN-taal schrijven ;)
Anoniem Vrijdag 4 februari 2011 om 17:40
Misschien kun je wat een makkelijkere taal gebruiken?
Anoniem Vrijdag 4 februari 2011 om 14:34
@ Maarten Baars
Herrezen in de zin van 'het talentje dat sinds Léon weer volop in de schijnwerpers staat', met goed acteerwerk en niet zozeer met grote Hollywood-producties, zoals hier al eerder vermeld.
Anoniem Vrijdag 4 februari 2011 om 14:30
De dialogen zijn inderdaad vaak erg plat, maar dit voegt alleen maar toe aan de dromerige en surreële sfeer van Black Swan. De gesprekken met de moeder zijn hierin het beste voorbeeld. Kalm, maar enerverend en ongemakkelijk. Sowieso vond ik de appartement-scènes bijzonder sterk en hallucinant. Knap hoe Aronofsky zo subtiel een naargeestig sfeertje weet neer te zetten.
Anoniem Vrijdag 4 februari 2011 om 10:43
Black Swan laat mij met een dubbele gevoel achter. Het gegeven is intrigerend: de balletwereld gebruiken als metafoor voor de schemerwereld tussen realiteit en droom, tussen rede en waanzin. Goede kunst heeft zowel een donkere als onbedorven kant in zich, zoveel heeft Aronofsky wel duidelijk gemaakt.
Vervolgens wordt dit idee alleen in heel veel opzichten plat en met veel clichées uitgewerkt. De dialogen zijn vaak tenenkrommend en de onderlinge verhoudingen voorspelbaar uitgewerkt (moeder projecteert mislukte carrrière op dochter, tirannieke choreograaf heeft sex met zijn danseressen). De prestatie van Portman blijft technisch knap wat het dansen betreft, maar het acteren blijft vaak steken op een larmoyant niveau.
Al met al een film met een intrigerend gegeven, maar die vervolgens volledig over-de-top doorschiet tot een matig geheel. Voor wie een echt prachtige scene wil zien met de muziek van het Zwanenmeer, raad ik de film Des Hommes Et Des Dieux aan (draait nu nog in een aantal bioscopen).
Anoniem Vrijdag 4 februari 2011 om 09:42
@Lola,
Slecht geschreven zeg je. Prima! Dat is jouw mening, maar zou je kunnen onderbouwen waarom je dit slecht geschreven vindt?
Anoniem Vrijdag 4 februari 2011 om 09:14
Misschien is Portman niet zozeer HERrezen (alsof ze ooit eerder aan de top stond) maar is ze nu meer doorgebroken.
Anoniem Vrijdag 4 februari 2011 om 02:55
En waarom?
Anoniem Donderdag 3 februari 2011 om 17:23
Slecht geschreven!
Anoniem Woensdag 2 februari 2011 om 14:49
Als je als vergelijking bedoelt dat deze rol net als Rourke, Portman perfect op het lijf is geschreven en niemand anders het beter had kunnen doen, begrijp ik je stelling wel. Maar de vergelijking dat Portman net als Rourke eindelijk herrezen is, vind ik verre van plausibel.
Anoniem Woensdag 2 februari 2011 om 10:19
'Je zegt wel dat ze zich herpakt, wat insinueert dat ze in het verleden foute keuzes heeft gemaakt, en dat vind ik niet. Roman verwees al naar de films ‘Closer’, ‘V for Vendetta’ en ‘Brothers’.'
Hier zit waarschijnlijk het verschil, want ik vind dus van wel. V for Vendetta vond ik zelfs een draak van een film. Nee, dan steekt dit er toch erg ver bovenuit. Rourke zat waarschijnlijk in een veel dieper dal, maar de vergelijking blijf ik plausibel vinden.
Anoniem Dinsdag 1 februari 2011 om 20:56
Je zegt wel dat ze zich herpakt, wat insinueert dat ze in het verleden foute keuzes heeft gemaakt, en dat vind ik niet. Roman verwees al naar de films ‘Closer’, ‘V for Vendetta’ en ‘Brothers’.
Rourke is inderdaad niet volledig weggeweest, maar hij was wel een lange tijd niet meer actief in belangrijke Hollywood-producties. Hij speelde op een gegeven moment zelfs mee in een Belgische film. Als hij nadien een Oscarprestatie neerzet in de The Wrestler, dan beschouw ik dat als een comeback van iemand die "weggeweest is".
Anoniem Dinsdag 1 februari 2011 om 18:38
Een comeback heb ik Portmans rol niet genoemd. Wel een geniale rol, die ver boven alles uitsteekt wat ze de laatste jaren heeft gedaan. Vind het prima vergelijkingsmateriaal met Rourke, die overigens nooit is weggeweest en die met The Wrestler ook ver boven alles uitstak wat hij daarvoor heeft gedaan. Allebei hebben ze eindelijk een rol toegewezen gekregen die ze op het lijf geschreven is, zoals je al had gemeld.
Anoniem Dinsdag 1 februari 2011 om 16:22
Portman is een actrice met veel talent en nu heeft ze eindelijk een rol gekregen die op haar lijf geschreven is en waarin ze kan uitblinken. Een comeback kan je dit moeilijk noemen, want ze is nooit weggeweest. De vergelijking met Rourke in The Wrestler gaat dan ook niet op.
Anoniem Dinsdag 1 februari 2011 om 15:41
Het is jammer dat Portman nog altijd met haar rol in de Star Wars reeks vergeleken wordt. In films als 'Closer', 'V for Vendetta' en vorig jaar nog 'Brothers' heeft ze naar mijn mening allang bewezen dat ze een topper is en kon je zien dat ze nog meer in haar mars zou hebben. Dat laat ze in 'Black Swan' voortreffelijk zien.
Anoniem Dinsdag 1 februari 2011 om 15:09
Misschien niet zo sterk als het kaliber Rourke, maar om nou te zeggen dat we de laatste jaren vaak hebben mogen genieten van sterke acteerprestaties van Portman? Niet echt, volgens mij. Haar rol in Black Swan is het definitieve bewijs dat zij heel veel in haar mars heeft. Niet iets wat ik bijvoorbeeld uit haar Star Wars rollen heb kunnen halen.
Anoniem Dinsdag 1 februari 2011 om 15:04
Black Swan is echt geweldig en Natalie Portman is echt on top of her game. Maar om nou te zeggen dat dit de film is waarmee ze herrijst? Volgens mij is ze namelijk totaal niet een vergeten actrice. Zeker niet zoals het kaliber Rourke..
Anoniem Dinsdag 1 februari 2011 om 13:49
Fantastische film en voor mij de film van 2010. Vond het persoonlijk een perfecte film dat goed door Portman wordt samengevat. De horror elementen trekken de kijker alleen nog maar dieper de film in.