movie scene
Het laatste filmnieuws bekijk je natuurlijk op MovieScene!
- Specials » Columns
- 21-02-2011
- Geplaatst door Peter Koelewijn
Peter: Gaat The Dark Knight Rises tegenvallen?
Ik ben geen lezer van Amerikaanse comics. Meerdere malen heb ik geprobeerd er in te komen (onlangs nog met de eerste editie van de spitsvondige Deadpool) maar de vertelstijl ligt me niet. Te vaak wordt er van je verwacht dat je al voorkennis hebt van personages, organisaties of zelfs hele geschiedenissen.
Zo blijft er meer ruimte over voor actie, wat altijd beter verkoopt dan pagina’s vol voetnoten. Tegelijkertijd is het zo moeilijk voor nieuwkomers om de steeds ingewikkelder wordende multiversa van Marvel en DC Comics te verkennen. Je moet tenslotte eerst om het personage geven voordat je interesse kunt tonen voor zijn perikelen. En daarom doen superheldenfilms het zo verdraaid goed. Ze introduceren een nieuw publiek met de decennia-oude helden, en in de beste gevallen geven ze zelfs moderne twists aan hen. De meest geliefde is tegenwoordig Christopher Nolans Batman. Ik denk dat je een man in een rubberen vleermuispak niet veel realistischer kan neerzetten dan dat de Inception-regisseur deed. Tegelijkertijd beginnen steeds meer mensen (lees film- en comicfans op het internet) te twijfelen of Nolan opnieuw een film met zo’n universele waardering als The Dark Knight kan creëren.
Nu komt dit deels door de informatie die onlangs op tafel is gekomen, en deels door het verwachtingspatroon van het publiek straks. Feit is dat Bats 3 (mag ik hem zo noemen? Ja dat mag ik) minder charismatische villains krijgt. The Joker was al eerder fantastisch neergezet door onder meer Jack Nicholson in de Tim Burton-versie en door Mark Hamill in de tekenfilms. Catwoman staat nu vooral bekend als die 2004 cyaankalipil voor Halle Berry’s carrière. En Bane… tja, laten we zeggen dat hij geen Riddler of Penguin is. Maakt niet uit hoe goed Tom Hardy een vergelijkbaar personage speelde in Bronson. Natuurlijk koos Nolan voor Batman Begins ook twee minder bekende schurken - Scarecrow en Ra’s al Ghul - maar hoeveel mensen vinden die film beter dan de sequel?
Het publiek is degene die straks het laatste woord heeft. Zullen zij de derde film de overtreffende trap vinden of plaatsen in het rijtje van Spider-Man 3, X-men: The Last Stand en The Matrix Revolutions als zwakke trilogie-afsluiters? Ik durf het niet te zeggen, maar ik verwacht wel teleurstellende geluiden. Hoe cru het ook klinkt, Warner Bros. krijgt deze keer (laten we het hopen) geen marketingspeerpunt in de schoot geworpen in de vorm van de vroegtijdige dood van een castlid. Heath Ledger werd na de eerste schokgolf meteen gebombardeerd tot showstopper van de film. Door wie? Nou, door de studio en de filmcrew natuurlijk! Persoonlijk heb ik dat gevoel nooit gehad bij het kijken van de film, of zelfs de trailers, voordat de zelfmoord een schaduw over het eindproduct wierp. Er zaten simpelweg te veel geweldige acteurs/personages in. Bovenop dit alles helpt het ook niet dat we door Nolans eerdere succes alles willen weten over iedere scheet die gelaten wordt op de set straks.
Van welke comicverfilming verwachten jullie dat ie gaat tegenvallen? Is weer eens een andere vraag dan ‘Wat wordt de comicfilm van 2011?’. Uit mijn hoofd hebben we The Green Lantern, Thor, Captain America: The First Avenger, X-Men: First Class en The Amazing Spider-Man in de aanbieding.
Tags: Christopher Nolan, column, Halle Berry, Heath Ledger, Jack Nicholson, Peter Koelewijn, Spider-Man, The Dark Knight Rises, The Matrix, X-Men: The Last Stand
REACTIES
Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!
REGISTREREN INLOGGENSHOPTOPPERS
WINNEN
UITGELICHT
BEST GELEZEN
LAATSTE REACTIES
-
ijsmummie
Dat lijkt mij geweldige serie , ik keek ... -
ijsmummie
Wauuuuuw wat veel goeie films zit ertuss... -
ijsmummie
He he eindelijk op bluray , mooi voor mi... -
cobrastyle
😍 -
ijsmummie
Oooo wauw die wil graag zien , ik wist ... -
Puzzcat4life
Omg omg Ik wil zo graag naar Endgame! I... -
cobrastyle
Jaaa tof!
Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.
Anoniem Donderdag 12 mei 2011 om 09:09
Ik heb het volste vertrouwen in de meester van film, Christopher Nolan, dat hij zijn trilogie perfect afwerkt. Zoals we kunnen zien, staan 5 van de 7 films van hem hoog in de Top 250 en hebben meerdere acteurs zoals Michael Caine en Gary Oldman ons ervan overtuigd dat het deze afsluiter The Dark Knight gaat toppen. Dat zouden acteurs van dat kaliber niet zomaar zeggen van een film die in de Top 10 beste films aller tijden staat.
Hetzelfde als bij The Dark Knight zijn er altijd van dit soort posts van mensen die twijfels hebben. Het komt helemaal goed zolang Christopher Nolan maar aan het roer blijft :)
Anoniem Maandag 21 februari 2011 om 21:17
Ik zou me bij Nolan echt geen zorgen maken om het verhaal. Ik vond bij "Inception" zelfs dat er meer verhaal was dan film.
Anoniem Maandag 21 februari 2011 om 15:36
Ik vrees altijd voor de kwaliteit van een film van zodra er teveel personages zijn. Dat was het probleem van Batman Forever en X-Men: The Last Stand en dat wordt vrees ik ook het probleem van The Avengers en misschien ook The Dark Knight Rises. Als er veel personages zijn, gaat er te weinig aandacht uit naar een goed verhaal. Een goed verhaal zou de basis moeten zijn van elke film, daar los je al veel problemen mee op.
Anoniem Maandag 21 februari 2011 om 12:57
Er hoeven in mijn ogen absoluut geen memorabele villains gekozen te worden om een memorabele film te krijgen. Nolan weet prima hoe hij memorabele personages moet maken en gebruikt (in tegenstelling tot de comics) geen voorgeschiedenis, mocht hij die al nodig hebben, dan creeert hij die wel in z'n film. Dan is er ook nog de keuze voor de acteurs, het is onvoorspelbaar en ik heb eigenlijk alle vertrouwen in Nolan dat hij er wat mee kan. Hij weet welke richting hij opgaat en ook wie daar bij passen. De eerste reactie's op het feit dat Ledger de joker ging spelen bleken achteraf ook onzinnig; "no gay cowboy is gonna be the joker..."
Wordt de film beter dan "The Dark Knight"? geen benul, het is wel een meesterwerk en een records-slopend beest. Anderzijds; door minder bekende villains te kiezen stap je als bezoeker al minder snel de zaal in met het idee dat je een spectakel-garantie hebt.
Trilogie-afsluiters hoeven idd geen prul te zijn. Sterker zelfs ik vind "Spider-Man 3" het beste deel uit de reeks. Die hele Green Goblin is toch een lachertje in deel 1? Los van de effecten nog...
We hebben dit jaar trouwens al één erbarmelijke comicbookverfilming; "The Green Hornet", die hele Seth Rogen mag wat mij betreft nooit meer een pen aanraken, kirschen-jezus wat een misvormt debakel.
Anoniem Maandag 21 februari 2011 om 12:27
@Wouter Brugge
Bedankt voor de comictips. Ik zal kijken of ik ze kan lezen wanneer mijn boekenstapel niet meer zo angstvallig hoog is. :)
En op zich heeft iedere film en comic drama en personages met interessante geschiedenissen nodig. Anders zijn de actiescenes niet meer dan een hoop lawaai en special effects. De vetste actiepassages, in welk medium dan ook, zijn degene met de interessantste motivaties. Dus ik blijf comics(verfilmingen) eerder vergelijken met actiefilms dan met drama's, maar eigenlijk is het gewoon een genre op zich. Nu moet alleen de Academy Awards-jury nog overtuigd worden.
Anoniem Maandag 21 februari 2011 om 11:40
Als de vertelstijl van Amerikaanse comics je niet ligt, dan heb je niet de juiste comics uitgekozen. Boeken als The Ultimates (hervertelling van The Avengers origin verhaal, met een Fury die al verdomd veel op Samuel L. Jackson lijkt), de Daredevil reboot van 1998 (Guardian Devil, geschreven door Kevin Smith, beginnend bij no. 1), The Astonishing X-Men serie van 2004 (geschreven door Joss Whedon), de Alias serie van mijn favoriete schrijver Brian Michael Bendis over een ex-Avenger die prive-detective is geworden en in het DC Comics kamp series als Preacher of stand-alones als The Dark Knight Returns of The Killing Joke, vereisen totaal geen voorkennis en zijn of stand-alones, of series met een einde, of series die je door kan lezen totdat je het niet meer boeiend vindt.
Maar goed, zoiets kan je niet weten als je niet ingelicht wordt door geeks die jou outgeeken.
Bovendien is een comic geen medium voor actie, het is meer eentje waarin (ongeloofwaardige) plottwists en dramatische verwikkelingen tussen characters (met inderdaad een voorgeschiedenis) centraal staan, mits je de juiste kiest. Het zijn eerder soaps of drama's dan actiefilms, als je een vergelijking met bewegende beelden zou willen maken.
Ik ben het er inderdaad mee eens dat superheldenfilms fantastisch zijn, maar in de meeste gevallen moet in een eerste deel van zo'n serie teveel uitgelegd en verteld worden, vandaar dat de tweede delen vaak beter zijn IMHO. En de derde delen dan weer kut, want in bijvoorbeeld The Last Stand of Spidey 3 wil men de actie en de personages verdriedubbelen tov deel 1, wat resulteert in travestieën met een keur aan onuitgediepte personages, gemiste kansen en gehaaste subplots.
Of dat ook het geval zal zijn met Bats 3, waarmee ik eindelijk OT ben? I dunno, maar elke regisseur lijkt op een dag zijn Lovely Bones, 1941, True Lies, Swept Away of The Godfather III te moeten hebben.
Anoniem Maandag 21 februari 2011 om 10:18
Ik verwacht dat het 3e deel in ieder geval een goede film gaat worden, maar of het Dark Knight gaat overtreffen...waarschijnlijk niet. Anne Hathaway als catwoman kan denk ik erg goed werken.
De kwaliteit van de trilogie afsluiters varieert nogal. Zo is Indiana Jones and The Last Crusade de beste van de reeks en Back To The Future Part III weer de minste van de trilogie.
Volgens mij gaan er heel veel comicfilms tegenvallen. Trouwens dit lijstje is wel handig. Met een overzicht van alle comicverfilmingen die er aan komen.
De badguys in Green Lantern zien er zo lachwekkend uit, denk niet dat het wat gaat worden. Ook de eerste beelden van Thor en Captain America doen mij weinig.
Ben vooral erg benieuwd naar de Spider-Man reboot. Een wat duistere versie van Spidey kan goed werken en misschien kunnen we dan de nare smaak van emo-Peter uit deel 3 wegspoelen.
Twee leuke MovieSense lijstjes die aansluiten bij deze column:
Top 10 slechtste stripverfilmingen met superhelden
Top 10 beste stripverfilmingen met superhelden
Anoniem Maandag 21 februari 2011 om 09:44
Ik zit persoonlijk in het kamp 'Batman Begins was beter dan The Dark Knight'. Ik vond met name het verhaal van laatstgenoemde niet heel sterk en rommelig uitgewerkt. Nog even snel Scarecrow in het begin (waarom?) dat hele stuk in Hong Kong (voegde verhaaltechnisch nul toe) de 'dood' van Gordon (terwijl iedereen die de trailer had gezien al had opgemerkt dat nog lang niet al zijn scènes voorbij waren gekomen) het voelde niet heel stabiel aan, terwijl Batman Begins een veel beter ontwikkeld en veel strakker geregisseerd plot had. De reden dat het bij The Dark Knight - bij mij althans - in eerste instantie niet opviel, was omdat het puike acteerwerk (niet alleen door Ledger) de aandacht afleidde van het achteraf bezien maar matige verhaal.
Dus in die zin kan deel 3 mij alleen maar meevallen. Het karakter Bane had in Joel Schumachers Batman & Robin een verbluffend belachelijke rol. Maar zou best interessant kunnen zijn als ze het goed aanpakken. Temeer daar Bane in feite een soortgelijke levensloop heeft gehad als Bruce Wayne, maar dan zonder geld (of een butler als stabiel vaderfiguur) en in alles de 'andere kant van de medaille' belicht. Dit had óók kunnen gebeuren met Bruce. Als ze verhaaltechnisch die kant op gaan met het verhaal, kan het een heel interessante film worden. Een film waar ondanks het gebrek aan echt memorabele villains toch wel mensen op af komen, puur op basis van Nolans naam als regisseur.
Welke comicverfilming gaat tegenvallen. Voor 2012 gok ik in ieder geval op The Avengers (veel te veel karakters in één film, dat kan nooit goed gaan) en dit jaar.... Ik word niet heel warm van de trailer van Thor. Chris Hemsworth oogt op een of andere manier niet goed. Kan er mijn vinger niet op leggen. Zelfde geldt voor Ryan Reynolds in The Green Lantern. We zullen zien...
Anoniem Maandag 21 februari 2011 om 09:19
Er zijn niet alleen maar zwakke trilogie-afsluiters. Denk aan: LotR3 en Toy Story 3, beide absoluut niet slecht te noemen.
Verder vraag ik me ten zeerste af of Captain America en Thor gaan werken. Volgens mij wordt het pittig om in deze tijd respectievelijk fifties of mythologische superhelden te verkopen. We zullen het zien.