Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » TV-series
Boardwalk Empire: seizoen 1 - recensie

Boardwalk Empire: seizoen 1 - recensie

Misdaad en intriges in de jaren '20.

Boardwalk Empire, een misdaadreeks die zich afspeelt in het Atlantic City van ‘the roaring twenties’, leek met Martin Scorsese als regisseur en Steve Buscemi als hoofdrolspeler een waardige opvolger te worden voor HBO’s populaire maffiaserie The Sopranos. Scorsese, de man achter misdaadklassiekers als Goodfellas en Casino regisseerde de meer dan een uur durende pilot en spendeerde een budget van $20 miljoen aan de reconstructie van de glamoureuze kustlijn van Atlantic City. De druk was bij aanvang erg groot, maar Terence Winter, de bedenker van de serie, mag tevreden terugblikken. Het eerste seizoen heeft de verwachtingen ingelost. HBO besloot eind vorig jaar na het succes van de eerste serie dan ook tot het maken van een tweede seizoen. In Nederland loopt het eerste seizoen nu nog bij BNN.

Historische achtergrond
Winter liet zich voor de serie inspireren door het boek Boardwalk Empire: The Birth, High Times, And Corruption Of Atlantic City, een historisch onderzoek naar de corrupte, Republikeinse politici die aan het begin van de 20e eeuw in Atlantic City leefden als koningen. Ze zetten de verkiezingen naar hun hand, verdienden geld met de illegale drankhandel tijdens de drooglegging en vulden hun dagen met gokken, seks en moorden. De centrale figuur in dit verhaal is Nucky Johnson, wiens naam voor de serie veranderd werd in Nucky Thompson. Hij is de schatbewaarder die samen met zijn broer, politiecommissaris Eli, meer macht heeft dan de burgemeester en misschien zelfs meer dan de president.

Boardwalk Empire

Spelen met de kijker
Steve Buscemi maakte van Nucky geen imposante verschijning, maar wel een complex en kwetsbaar personage met een duister verleden. Hij beschouwt zijn chauffeur, de jonge maar wispelturige Eerste Wereldoorlog-veteraan Jimmy (Michael Pitt) als zijn surrogaatzoon. In de ogen van zijn collega’s is Nucky een harde zakenman, maar stiekem stoort hij zich regelmatig aan het kinderachtige en inhoudsloze gedrag dat gepaard gaat met de mannenwereld die Atlantic City is. De kijker weet nooit zeker hoe Nucky in mekaar zit. Is hij stiekem een romanticus die doet wat hij moet doen om te overleven of is hij echt een genadeloze gangster die bereid is om over lijken te gaan? Zo begint hij een relatie met Margaret (Kelly Macdonald), maar is het nooit duidelijk of hij dit doet omwille van politieke redenen of uit liefde. Hetzelfde geldt voor Jimmy, die naar Nucky opkijkt en hem tegelijkertijd haat.

De verhaallijnen van Boardwalk Empire zijn goed uitgedokterd, maar zijn alleen bestemd voor geduldige kijkers. Soms weet je pas na enkele afleveringen hoe een situatie precies in elkaar zit. Je wordt als kijker regelmatig in het ongewisse gelaten om dan vervolgens extra beloond te worden met een nieuwe plotwending. De serie zal daarom misschien beter tot zijn recht komen op dvd, want dan kan je zelf het tempo bepalen waarin je de 12 afleveringen bekijkt.

Boardwalk Empire

Conclusie
De stoet van personages en verhaallijnen zou natuurlijk niets voorstellen, mocht het er allemaal niet zo oogverblindend mooi uitzien. De historische details, de subtiele verwijzingen naar politieke gebeurtenissen en de kleurrijke vertolkingen maken van Boardwalk Empire een aantrekkelijke serie die erin geslaagd is om niet alleen de kustlijn van Atlantic City, maar ook de tijdsgeest van de jaren '20 opnieuw tot leven te brengen. Fictie op zijn best.

Cast:

Steve Buscemi
Michael Shannon

Genre:

Drama

Releasedatum:

19 september 2010

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(2 stemmen)
 • Speelduur:

  60 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie