Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Interviews
Interview Aaron Rookus over Woensdagen

Interview Aaron Rookus over Woensdagen

Filmmaker Aaron Rookus maakt met Woensdagen een bijzondere film over kindermisbruik.

Aaron Rookus, een net afgestudeerde jonge filmmaker, laat in zijn nieuwe film Woensdagen zien dat één op de zeven kinderen een vervelende ervaring met een pedofiel krijgt. Dat mondt lang niet altijd uit in de daadwerkelijke misbruiken die we via de media te horen krijgen, maar het laat wel zien dat onze kinderen relatief vaak slachtoffer kunnen worden van deze lugubere misdaden.

Deze berichtgeving mist volgens Aaron Rookus echter alle evenwicht. Altijd worden we geïnformeerd over de dader, wat zijn straf wordt, wat hij in het verleden heeft gedaan en hoeveel slachtoffertjes hij heeft gemaakt. Maar waar blijven de slachtoffertjes? Waarom krijgen we nooit te horen hoe het hen vergaat nadat ze zo'n klap te verduren hebben gekregen? Dit is precies de reden van de film Woensdagen van Aaron Rookus. Een film die ons het kindermisbruik in ons hart moet laten voelen zonder ons meteen te laten oordelen.

Aaron Rookus

Aaron Rookus

Aaron
Aaron Rookus is recent afgestudeerd aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht) en is nog een onbekende naam bij het grote publiek. Toch heeft zijn film I Wish I Could Share The Happiness Of Being Alone With Someone Else al enkele prijzen gewonnen en laat duidelijk zijn talent zien. Uit zijn tot nu toe opgebouwde portfolio blijkt duidelijk dat zijn kracht ligt in het visuele aspect van filmen.

Woensdagen
De titel voor de film Woensdagen slaat op de dag waarop Kris, een achtjarig jongetje, door Willem, een oudere vriend, wordt meegenomen naar het zwembad. Het jongetje kijkt er elke keer weer naar uit en geniet met volle teugen van deze uitstapjes. Hij heeft alleen niet door dat Willem steeds meer toenadering zoekt tijdens normale handelingen als een pleister plakken of het afdrogen. Kris blijft met veel plezier de woensdagen meegaan, totdat Willem zich niet meer kan inhouden en Kris een expliciet seksueel voorstel doet. Het jongetje is in de war, weet niet wat hij moet zeggen, maar wijst het toch af. Vervolgens gebeurt er ook niets, maar de vraag blijft hoe Willem zich zal gedragen tijdens toekomstige woensdagen.

Integer
Aandacht voor de slachtoffers is een nobel streven. De vraag rijst echter wel in hoeverre een film over het misbruik van een kind in beeld gebracht kan worden. Het is moeilijk om een kind van 8 overtuigend te laten spelen alsof hem iets is aangedaan. Daarom wil Aaron Rookus het daadwerkelijke misbruik op een speciale maar integere manier in beeld brengen. Op de vraag in hoeverre hij dan de schok van dat misbruik toch sterk genoeg naar de kijker zal weten over te brengen, reageert hij terughoudend: "Ik wil niet teveel verklappen, maar er zijn speciale technieken voor die we gaan gebruiken."

Met deze technieken bedoelt Aaron de manier waarop hij het kind kan laten acteren dat hij wordt misbruikt, of dat hem een seksueel verzoek wordt gevraagd. Hierover zegt hij: "Je kunt op een manier een kind iets laten doen wat voor de kijker er heel anders uitziet dan hoe het kind het ervaart." Aaron gebruikt hiervoor het voorbeeld van de afgepakte lolly: het kind huilt om iets onschuldigs, maar de kijker ervaart het alsof er iets veel zwaarders aan de hand is. Simpel maar effectief.

Woensdagen is een sterk visuele film, zoals veel van Aarons werk. "Er wordt helemaal niet zoveel gesproken in de film. Misschien zijn het maar vijf zinnen", aldus Rookus. De camera zal ook de hele tijd op schouderhoogte van de 8-jarige filmen, dicht op de huid van het hoofdpersonage.

CineCrowd
Het scenario van Woensdagen is helemaal af. En dat is meteen ook het enige wat nu al klaar is. Aaron Rookus is nog druk bezig de financiering voor de film rond te krijgen. "We hebben wel dingen in ons hoofd, maar het heeft pas zin om te gaan ontwikkelen als we het geld ook hebben," zegt Rookus hierover.

Het geld hopen ze binnen te halen door middel van CineCrowd. Dit is een website waar filmmakers hun ideeën kunnen presenteren. Geïnteresseerden gaan naar de site, kiezen de meest interessante film uit en storten het geld aan CineCrowd. Als het totale streefbedrag is bereikt, wordt het geld gestort op de rekening van de filmmaker, waarna deze kan beginnen met draaien. Wordt het streefbedrag niet bereikt, dan heeft de filmmaker pech en zal hij of zij het op een andere manier moeten proberen.

Waarom moeilijk doen
Een van de redenen dat Aaron Rookus het geld via zo'n website wil binnenhalen, is de moeite die het kost als je het via de normale subsidiekanalen wil laten gaan. Hier wordt je scenario beoordeeld tegenover talloze andere projecten en is het nog maar de vraag of je ook daadwerkelijk subsidie krijgt. CineCrowd maakt het allemaal veel iakkelijker, doordat de financiën in principe door een derde partij worden geregeld. Daar bovenop kan iedereen die wil geld storten.

Naast CineCrowd hoopt Aaron Rookus ook sponsors te overtuigen via social media. "We zijn nu voornamelijk bezig om alles te verspreiden via social media (Facebook, twitter), maar zijn daar pas twee dagen mee bezig dus we kunnen nog niet veel zeggen over het resultaat." Daar tegenover staat gelukkig dat er al veel volgers actief zijn en dat er ook veel positieve reacties komen op het project.

Herman van Veen
Woensdagen heeft voor het winnen van geld wel een troef in handen in de vorm van een bekende Nederlander, namelijk Herman van Veen./"Ik heb stage bij hem gelopen en aan de hand daarvan vorig jaar een dvd voor hem gemaakt. Dat was een registratie waarvan ik de stijl helemaal zelf mocht bedenken en hoe ik dat over wou laten komen en dat was zeer geslaagd. Ik heb hem vervolgens het scenario van Woensdagen laten lezen, ook omdat zijn stichting Herman van Veen Foundation opkomt voor de rechten van het kind. Dus ik vond het wel iets waar zijn stichting wat mee kon."

Filmfestivals
Een korte film, zoals Woensdagen zal worden, wordt nooit regulier in de bioscoop uitgebracht. Daarom hopen de makers van de film dat de film in de festivals wordt opgenomen: "Het belangrijkste voor korte films zijn filmfestivals, dus wij gaan eerst proberen Woensdagen op een groot filmfestival in première te gaan, zoals Berlijn. Daarna moet het zich gaan verspreiden via verschillende andere festivals. De film kan daarnaast ook online bekeken worden door mensen die gesponsord hebben." Ook wordt geprobeerd de film aan televisiestations te kunnen verkopen.

Slotwoord
Aaron Rookus hoopt verder dat het publiek nog meer wil investeren. "Ons hoofddoel is zoveel mogelijk mensen bereiken. En wat is 13 euro nou voor een film als je het scenario erbij krijgt en een exclusieve link om de film online te bekijken? Het is verder een heel belangrijk project en het is een goede toevoeging aan de manier waarop het onderwerp in de media wordt behandeld."

Wat sponsoren betreft, is het inderdaad een laag bedrag. Dit maakt het voor iedereen mogelijk een bijdrage te leveren aan de productie van de film. Geïnteresseerden kunnen naar CineCrowd gaan om de film te sponsoren. Ook is de oproep van Aaron Rookus hieronder te bekijken. Voor meer informatie over de film kan men naar zijn website gaan, waar ook zijn andere werk te zien is. Met name zijn film I Wish I Could Share The Happiness Of Being Alone With Someone Else is van harte aan te bevelen.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk