Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Columns
Peter: Hoe klein zullen bioscopen in de toekomst zijn?

Peter: Hoe klein zullen bioscopen in de toekomst zijn?

Tijd om eens een proefballonnetje op te laten: wat zouden jullie ervan vinden als bioscopen aanzienlijk kleiner worden? Dat je plaatselijke filmhuis slechts één groot Pathé-hok heeft voor premières van de ‘veilige’ blockbusters, en dat de rest van hun ruimte gebruikt wordt voor kleine zaaltjes van twintig of zelfs tien stoelen.

Peter KoelewijnPeter Koelewijn heeft twee grote entertainmentpassies: games en films. Van welke hij meer houdt, weet hij zelf niet eens. Zijn passie weerhoudt hem er niet van het filmmedium in zijn columns af en toe een opvoedkundige tik te geven.

Dit heeft uiteraard te maken met het grootste minpunt van iedere bioscoop: de rest van het publiek. Er zijn meer redenen om naar een donkere ruimte te gaan, behalve een film kijken. Peter de Jonge schreef er al eens een stuk over, en de resterende irritaties mag je met je eigen verbeelding invullen. Een andere reden waarom kleinere zaaltjes voor meer konten in de stoelen zullen zorgen, is het groter wordende filmaanbod. De Nederlandse filmindustrie begint steeds grotere bioscoopfilms uit de grond te stampen, en door internet is de popcultuur letterlijk alle kanten op gevlogen. Of mijn visie van een bioscoopwaardige film is obscuur aan het worden, of ik vind me steeds vaker in de kleinere zaaltjes van de bios. Bij mijn laatste bezoekje - Sucker Punch, op zaterdagavond tijdens het eerste draaiweekend, dus nog met flink wat reclamebuzz – was van de circa honderd stoelen misschien net de helft gevuld.

Maar dat is natuurlijk nog altijd meer dan de door mij voorgestelde aantallen. Bioscopen moeten namelijk ook meer rekening gaan houden met het feit dat mensen tegenwoordig controle over hun vorm van entertainment willen hebben. En waarom ook niet, als het mogelijk is met de huidige technologie? In plaats van de film van tevoren te kiezen, huur je gewoon een zaaltje bij het loket. Eenmaal plaatsgenomen, krijg je een selectie van films om uit te kiezen, waardoor je heen mag scrollen met een afstandsbediening. Je kunt zelfs trailers kijken, al zullen er wel voor de hoofdfilm start nog wat reclames moeten worden afgespeeld om de adverteerders blij te houden. Op ieder moment tijdens de film, mag je een pauze inlassen van een kwartier om versnaperingen in te slaan. Wie dit toch niet doet, krijgt de eerder betaalde borg niet uitgekeerd.

Een minibioscoop/videotheek probeerde iets vergelijkbaars eens in mijn dorp, maar die had het nadeel dat hij alleen uitgebrachte dvd’s mocht afspelen. Waarschijnlijk was het ook te duur om met één klein zaaltje splinternieuwe films in te kopen, maar in het idee zit absoluut potentie. Het kan het ultieme huwelijk tussen een bioscoopbezoek en een filmavondje worden. De ontspanning dat je je bevindt in je eigen kring, zonder dat je achteraf biervlekken uit het tapijt moet wassen. Oké, er kom wat gepuzzel kijken bij bioscoopgangers die in hun eentje komen, maar groepskorting is allang geen vreemd concept meer.

Of ben ik iets te laat met mijn idee? Zijn er soms al ondernemers in Nederland die deze formule succesvol hebben ingevoerd? Laat het me weten; misschien waag ik wel een bezoekje aan die bioscopen.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap