Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Filmfestivals
Imagine 2011: Machete Maidens Unleashed - recensie

Imagine 2011: Machete Maidens Unleashed - recensie

Filipijnse exploitation? Jazeker!

'Human life was cheap, film was cheap... it was a great place to make a picture!', aldus één van de vele gezichten die voorbij komen tijdens Machete Maidens Unleashed, een documentaire over een onderbelichte kant van de exploitation-cinema van de jaren '60 en vooral '70: de Filipijnse exploitation.

The Big Bird Cage, Beast of Blood, Savage!, TNT Jackson; dit is maar een greep uit de ellenlange lijst van films geproduceerd in de Filipijnen met Amerikaans geld. Dit land bleek de uitkomst te zijn voor veel B-filmmakers die voor zo weinig mogelijk geld een slaatje wilden slaan uit de honger naar exploitatie, die destijds heerste. Roger Corman, de autoriteit wanneer het gaat om B-films, ontdekte in de Filipijnen een goudmijn, die niet enkel de boekhouders destijds tevreden stelde, maar inmiddels ook de liefhebbers van de meest ondenkbare pulp.

Australische filmmaker Mark Hartley maakte in 2008 al een documentaire over de Australische exploitation. Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation is een aangename kijk op een stroming binnen de exploitation, die los van de Mad Max-films weinig naam vergaarde. Met Machete Maidens Unleashed weet hij weer een licht te schijnen op een donker hoekje in de cinema, maar wel een hoekje dat een bron blijkt voor geweldige nonsens: Filipijnse stuntmannen die betaald worden om in elkaar gerost en in brand gestoken te worden, soms tot de dood aan toe, vrouwelijk feminisme dat eigenlijk enkel een excuus is voor het tonen van zoveel mogelijk boobies, monsters die meer lijken op het papier-maché werk van je jongste kind en ga zo maar door. Machete Maidens Unleashed is weer zo'n documentaire die een glorificatie is van pulp. Niet dat daar wat mis mee is, zeker niet als het zo enorm enthousiast aan elkaar wordt gesproken door filmmakers als John Landis, Joe Dante en acteurs als Sid Haig en Pam Grier, die hun Filipijnse ervaringen maar al te graag met ons delen.

Mark Hartley heeft van Machete Maidens Unleashed een leuke documentaire gemaakt, die ook voor de niet-fan een feestje kan zijn. Vooral van pulp wordt vaak gezegd dat de trailer meestal leuker is dan de film zelf. Machete Maidens Unleashed toont misschien wel veel erg korte fragmenten, maar ze zijn stuk voor stuk goud waard. Vooral het segment over de kleine Weng Wang is hilarisch materiaal, tot het beschamende aan toe. Machete Maidens Unleashed is eigenlijk een grote trailer voor alles wat uit die hoek van de wereld is gekomen.

Naast het humoristische gedeelte is de docu ook aardig informatief. Wie wist voor het zien van deze docu bijvoorbeeld dat Francis Ford Coppola's meesterwerk Apocalypse Now veel te danken heeft aan de Filipijnen en het Filipijnse leger, dat direct na het bombarderen van rebellen (de Filipijnen verkeerden in een politiek hoogst instabiele situatie) met plezier zijn helikopters uitleende aan de crew? Absurd, maar wel wat een documentaire als deze hoogst genietbaar maakt. Het zijn vervlogen tijden, maar dankzij filmmakers als Mark Hartley voorlopig niet vergeten.

Conclusie
Wil je meer weten over de Filipijnse exploitation, of wil je gewoon lachen om de meest idiote filmfeitjes, dan is Machete Maidens Unleashed een aanrader tijdens dit Imagine-festival.

Nog te zien tijdens Imagine 2011:

16 april - 22:10 Kriterion 2
21 april - 16:00 Kriterion 1

Film: gelestergelestergelesterhalfstergrijsster

Titel: Machete Maidens Unleashed
Genre: Documentaire
Regie: Mark Hartley
Cast: John Landis, Roger Corman, Sid Haig e.a.
Première: Imagine 2011
Video: Trailer

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...