Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Ricardo: He'll be back!

Ricardo: He'll be back!

Arnold Schwarzenegger gaat zijn belofte waarmaken.

Ricardo DiasJongetje Ricardo Dias kwam ooit thuis terug van de videotheek met de VHS van Sam Raimi's The Evil Dead. Deze horrorfilm opende een deur naar een wereld die tot de dag van vandaag nog dagelijks bewonderd wordt: de filmwereld. Film en vooral horror zijn een passie geworden die dit jongetje nooit meer hebben losgelaten.

Na acht jaar gouverneurschap in Californië heeft de ultieme actieheld van de jaren '80 besloten zijn terugkeer te maken op het witte doek. Arnold Schwarzenegger zal ons spoedig weer verblijden met een acte de presence, waar maar weinig - ik denk zelfs geen enkele - andere acteurs aan kunnen tippen.

Voor mensen van mijn generatie wekt deze terugkeer nostalgische gevoelens op, maar net als wij is onze held ook een jaartje ouder geworden.

Commando, The Terminator 1 en 2, Raw Deal en Predator zijn onder andere titels die de jaren '80 in filmisch opzicht hebben gekenmerkt. Arnold Schwarzenegger stond bovenaan een lijst van acteurs, die gestript waren van enige vorm van seksualiteit of emotie. Bij hen draaide het vooral om het verwezenlijken van hun doel, wat voornamelijk wraak of uitschakeling was. Als kind keek je op naar dit soort acteurs, die als superhelden al schietend en one-liner spuwend op dat doel afgingen. Als man zijnde mis ik dit soort directheid in de actiefilm van nu.

Sylvester Stallone lijkt de enige acteur te zijn uit dezelfde glorieperiode die dat snapt. Zijn vierde deel in de Rambo reeks was een geniale terugkeer naar de actiefilm van weleer. Met zijn 62 jaar was hij destijds bruter en harder dan menig hedendaagse actie-acteur. Wanneer John Rambo gevraagd wordt of hij niets om de wereld geeft antwoordt hij koud en stoïcijns: 'Fuck the world!'. De zaal waar Rambo toen draaide, voor 99% gevuld met mannen, ging compleet uit zijn dak. De echte actieheld bestond nog.

Laat Stallone nu ook degene zijn die Arnold Schwarzenegger, zijn grootste concurrent in de jaren '80, castte voor een cameo-rolletje in The Expendables, alweer een glorieuze expositie van actie zoals die hoort te zijn. Daar stonden ze dan, samen in een enkele scène: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis. Een scène die een hoogtepunt in het gehele actiegenre markeert en de glorificatie is van de jaren '80-actie. Maar net als alles uit het verleden, zijn ook deze actiehelden met de tijd meegegaan en ouder geworden.

De films van toen zullen we altijd ter beschikking hebben, maar toch moeten we concluderen dat we het niet veel langer meer zullen mogen doen met sterren als Schwarzenegger en Stallone. Laatstgenoemde heeft het nog slim aangepakt met voornamelijk The Expendables, waarin hij de rol van Barney Ross zo heeft aangepast aan de realiteit van zijn leeftijd, dat het nog geloofwaardig bleef. Maar Stallone lijkt in The Expendables ook de fakkel symbolisch over te dragen aan de generatie van zijn tegenspeler Jason Statham. Zal ook Stallone inzien dat er een einde aan zit te komen voor de jaren '80 actieheld?

Arnold Schwarzenegger zal in de komende twee jaar wel in een nieuwe film te zien zijn. In ieder geval zal het duidelijk worden dat de 80's verder weg dan ooit zullen lijken wanneer we een gerimpelde Schwarzenegger opnieuw als de Terminator gaan zien. Een vijfde Terminator-deel is namelijk al aangekondigd, mét Schwarzenegger. Of hij zal een minder veeleisende rol op zich moeten gaan nemen. Maar is dat wat wij willen zien? Arnold Schwarzenegger is, net als Sylvester Stallone of elke actieheld van toen, te tijdsgebonden, een symbool van zijn tijd.

Misschien moeten we over een aantal jaren gewoon realistisch zijn en deze helden vaarwel zeggen, hoe moeilijk dat ook zal worden. Gelukkig hebben we nu de geweldige technologie van blu-ray, waarmee we films als Commando, Rambo: First Blood part 2 en Predator weer compleet kunnen herleven, op de manier zoals het hoort. Eén ding blijft zeker: doe mij maar The Terminator of Predator op blu-ray dan de gemiddelde hedendaagse actiefilm.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...