Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Den Fördömde - dvd recensie

Den Fördömde - dvd recensie

Een Zweedse mix van een snufje Derrick, een vleugje Silence of the Lambs, ietwat Profiler en een portie Stieg Larsson.

Sebastian Bergmann (Rolf Lassgård) is een zeer eigenwijze profiler (iemand die daderprofielen samenstelt bij een misdaad). Na een persoonlijk drama heeft hij zich teruggetrokken uit de politiewereld. Hij is een verbitterd man geworden die zijn dagen slijt met vrouwen. Zelfs zijn geschreven boeken presenteert hij met veel nonchalanche en arrogantie. Door een samenkomst van omstandigheden komt hij weer in contact met zijn oude collega's die bezig zijn met het onderzoek naar de moord op een 16-jarige jongen. Omdat het niet om een 'normale' moordzaak lijkt te gaan, is Sebastian zeer geprikkeld en weet zichzelf weer terug te werken in het politieteam.

De serie
Den Fördömde bestaat uit twee afleveringen van ieder anderhalf uur. De eerste 90 minuten beslaat het onderzoek naar de moord op de 16-jarige jongen. In de tweede 90 minuten wordt een nieuw misdrijf onderzocht. Aanvankelijk zou je denken dat het twee losse afleveringen zijn, maar als snel blijkt dat het tweede onderzoek meer met Sebastian te maken heeft dan hij zelf aanvankelijk doorheeft. Ook wordt het personage Sebastian en zijn karakter meer uitgediept. Dat het tijdens het onderzoek om meer gaat dan alleen het onderzoek, doet de kijker snakken naar meer afleveringen van deze Zweedse crimi.

Zweeds geweld
De dvd pronkt met de uitspraak "sensationeel" door de literaire agent van Stieg Larsson (auteur van de succesvolle Millenium trilogie). Nu heeft Larsson met zijn boeken Zweden weer een hoop creativiteit gebracht, want de Zweedse crimi's zijn niet te stoppen. Na Larsson kwam Jens Lapidus met zijn veel verkochte Snabba Cash (snel geld)-Stockholm trilogie, waarvan het eerste deel werd verfilmd door Daniel Espinoza. En laat nu Espinoza (samen met Michael Hjorth) ook één van de regisseurs van deze serie zijn. Dat de Zweedse crimi op zowel literair- als filmgebied het goed doet, is ook te zien bij deze serie. Want inmiddels hebben de scenarioschrijvers (Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt) onder de auteursnaam Hjordt Rosenfeld thrillers uitgebracht met dezelfde hoofdpersonen. Het eerste boek Wat verborgen is, met de overkoepelende naam De Bergmankronieken, is sinds kort uitgebracht.

Geniaal of slim bedacht?
Nee, geniaal is de serie niet. Wel slim bedacht. En dat komt door de talrijke invloeden van diverse series en films. Bergman zelf doet wat denken aan Derrick, alleen zagen Horst Tappert met minder vrouwen in beeld. Het idee van een profiler is al vaker in series en films tevoorschijn gekomen, dus ook hierin niets verrassend. De overige acteurs missen goede karakters, en wellicht ook meer speeltijd, om hun personage beter gestalte te kunnen geven. Dat is jammer want als kijker heb je zo te weinig personages waarmee je je kan identificeren. Ook de opbouw van de serie is zeer langzaam. Natuurlijk komt bij een tragere opbouw de climax meer tot zijn recht, maar het kan ook kijkers doen afhaken. Maar wanneer men naar het huidige aanbod van thrillers kijkt, dan ziet men voornamelijk snelle, dynamische en gelikte series. Den Fördömde lijkt dan een vreemde eend in de bijt, of geproduceerd in het verkeerde millennium. Want qua stijl doet het meer denken aan series van eind jaren tachtig, begin jaren negentig.

En toch boeit Den Fördömde, omdat er goed gekeken is naar anders series en films. Men heeft in Zweden door hoe men een hit maakt en hoe je boeiende crimi's moet maken. Na Millenium en Snabba Cash doen ze het eenvoudig over met deze serie.

Extra's
De dvd bevat enkele trailers van films die door Lumiere worden uitgebracht.

Conclusie
Naast een ietwat trage opbouw, onvoldoende identificatie met overige peronages en terugkomende thema's hebben de makers de juiste ingredienten  samengevoegd om er een leuke Zweeds crimi-soepje van te maken die nog lekker smaakt ook. Zo lekker dat je er graag nog een tweede portie van wilt.

Film: gelestergelestergelesterhalfstergrijsster
Extra's: halfstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: Den Fördömde Den Fördömde
BOL_bestelnu
Genre: Thriller
Regie: Michael Hjorth, Daniel Espinosa
Cast: Rolf Lassgård, Gunnel Fred, Tomas Laustiola, e.a.
Te koop: 31 mei 2011
Video: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap