Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Dave Barry's Complete Guide To Guys - dvd recensie

Dave Barry's Complete Guide To Guys - dvd recensie

Hoe vaak zal de zin: “Het boek was beter” over de tong zijn gegaan na het zien van een boekverfilming? Na het zien deze marteling mag Dave Barry blij zijn als er überhaupt iemand nog aan het boek toekomt.

Onbegrijpelijk
John Cleese:  “Met ehh, Cleese.”
Dave Barry: “Ha John, Dave Barry hier. Over een kwartier komen we je ophalen. Heb jij toevallig nog een oude doktersjas liggen?  Ik heb nog wat hilarische opplaksnorren en pruiken op zolder gevonden. Maak je geen zorgen, het komt helemaal goed.”
JC: “ Huh? Wat?  Au! Mijn hoofd! Hallo? Dave? Waar heb je het in hemelsnaam over. ”
DB: “Kom, kom John. Ik weet dat we gisteren die laatste kan Sangria beter achterwege hadden kunnen laten, maar je maakt mij niet wijs dat je het niet meer weet. Daarvoor staat je handtekening net iets te strak voor onder het contract. We hebben maar een uur om het in elkaar te draaien, dus zorg dat je klaar staat.”
JC: Dave! Wat? Wacht! Niet ophangen! Dave? Hallo? Dave! Dave!

Het blijft raden hoe het zover heeft kunnen komen dat één van de grootmeesters van de hedendaagse comedy, John Cleese, verzeild is geraakt in een gedrocht als Dave Barry’s Complete Guide To Guys. Het is te hopen dat deze smet op zijn imposante carrière berust op een misverstand of het moet een sluwe truc zijn.

Het domme geslacht
Deze gids is ontsproten aan het brein van de bekende Amerikaanse schrijver, columnist en Pullitzer Prize winnaar Dave Barry. Al decennia lang gaan zijn boeken als warme broodjes over de toonbank. Zo ook A Complete Guide To Guys, dat in 1996 in boekvorm verscheen. Hierin doet Barry een poging om door te dringen tot het binnenste gevoelswereld van gasten. Geen mannen, maar gasten, de oppervlakkige eendimensionale variant van het zogenaamde sterke geslacht. Het wezen dat niets snapt van gevoelens, emoties en meer van dat soort onnodig gecompliceerde zaken, waar vrouwen en minder mannelijke varianten van hun eigen soort mee belast zijn. In 2005 werd er besloten om het boek, met een zichtbaar minuscuul budget, te verfilmen.

Complete misère
Werkelijk alles aan deze film is slecht. Het verhaal is slap, de humor zoutloos, het geluid ondermaats en ga zo nog maar een alinea door. Zelfs John Cleese, die ondanks dat hij pontificaal op de hoes staat slechts in een handvol flauwe sketches de rol van ‘deskundige’ speelt, is slecht. Op zich past zijn bijdrage, qua niveau, dan wel weer prima bij de rest van de film. Alle uitgekauwde clichés komen meerdere malen voorbij: gasten hebben geen gevoelens en zijn alleen geïnteresseerd in vlees, sex, sport en auto’s. Voorbeeld: Een vrouw zegt verliefd tegen haar vriend dat ze al een half jaar bij elkaar zijn. De man bekijkt haar met een lege blik en zegt niets. De mooie, naïeve vrouw realiseert zich dat ze hem natuurlijk ontzettend benauwt met dit soort informatie en ziet de relatie voor haar ogen instorten. Gelukkig verraadt de geestesstem van de man waar hij in werkelijkheid aan denkt. Hij gaat in zijn, met bier, sport en blote vrouwenlijven, gevulde gedachten terug in de tijd en realiseert zich dat hij al een half jaar lang de olie van zijn auto niet ververst heeft. Dit gaat zo dus anderhalf uur door.

Satirische miniatuurtjes
Omdat het niveau van zowel het scenario, geschreven door Jeff Arch, als de uitvoering van de film zo bedroevend slecht is, kon ik het niet laten om het geschreven werk van Dave Berry op te zoeken. Na een paar muisklikken vond ik een gedeelte van het boek waar deze film op gebaseerd is. En wat blijkt: de man heeft een gouden pen. Scènes die ik met plaatsvervangende schaamte heb zitten kijken, blijken op schrift goed geschreven, satirische miniatuurtjes die de kern van de gemiddelde man midden in de roos raken. Het is dan ook onbegrijpelijk dat Barry niet ziet dat de verfilming zijn werk geen eer aan doet. Zeker gezien het feit dat hij zeer en zichtbaar actief aan deze film heeft meegewerkt.

Extra's
Op deze dvd staan geen extra's.

Conclusie
Dave Barry's Complete Guide To Guys is in alle opzichten een mislukte film en verdient dan ook met terugwerkende kracht alle Razzie Awards die ooit vergeven zijn. Sla dit over, lees het boek.

Film: gelestergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster
Extra's: grijsstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: Dave Barry's Complete Guide To Guys
BOL_bestelnu
Genre: Komedie
Regie: Jeff Arch
Cast: Dave Barry, John Cleese, Mark Wells, e.a.
Te koop: 19 mei 2011
Video: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...