Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Claustrofobia - recensie

Claustrofobia - recensie

Een unieke Nederlandse film, vanwege het feit dat hij exclusief online beschikbaar is.

Films downloaden, wie van de hier aanwezigen heeft dat nog nooit gedaan? Die vijf mensen met hun hand omhoog mogen opgelucht adem halen. Dit keer kun je legaal, en geheel gratis, een film online bekijken. Het enige wat je daarvoor even moet doen, is je gratis registreren. En wel op www.claustrofobia.nl onder het kopje "gratis kijken". Je krijgt dan een code toegestuurd waarmee je Claustrofobia kan kijken. Hou er wel rekening mee dat je hiervoor wel wat reclame toegestuurd krijgt. Heb je daar geen zin in, dan heb je ook de optie om de film voor € 2,39 reclame-vrij te kopen.

Eva (Carolien Spoor) is een jonge studente die nog op zoek is naar woonruimte. Als ze dan ook de kans krijgt een schitterend appartement te betrekken in Amsterdam voor het luttele bedrag van 600 euro inclusief, hoeft ze niet lang na te denken, ondanks de wat vreemde huisbaas Jaap (Roger Philipoom). Ze neemt het appartement meteen en niet lang daarna is ze aan het verhuizen, geholpen door haar vriendin Cynthia (Juliette van Ardenne). Terwijl ze druk bezig zijn met het sjouwen van dozen, ontmoet Eva haar nieuwe onderbuurman Alex (Dragan Bakema). Cynthia is zowaar nog meer onder de indruk van hem dan dat Eva dat is.

Eva heeft een grote liefde voor dieren, iets wat haar opleiding tot dierenarts wel lichtelijk in de weg staat. Zo weet ze een ratje waar ze op moet oefenen te redden van een zekere dood waarna ze hem mee neemt naar huis. Cynthia besluit als goede vriendin dat het goed voor haar zou zijn om lekker samen op stap te gaan. Eva doft zich lekker op en niet veel later zijn ze gezellig in de club, waar ze ook Alex weer tegen komen. Cynthia laat zichzelf helemaal gaan en neemt drankje na drankje, terwijl Eva het toch wat rustiger aan doet. Na een tijdje is Eva echt te moe om nog langer door te gaan en gaat ze terug naar haar appartement.

Daar aangekomen valt Eva op de bank in slaap. Wanneer ze wakker wordt, ligt ze op een hard bed in een kelder, vastgeketend met handboeien. Ze heeft geen idee hoe ze daar gekomen is en wie haar daar heeft achtergelaten. Zal ze hier ooit weer wegkomen?

Exclusief online
Claustrofobia is een unieke film, vanwege het feit dat hij exclusief online beschikbaar is. Eerder is in Amerika ook een dergelijk experiment uitgevoerd. Deze film, Girl Walks into a Bar werd redelijk goed ontvangen. Bij Claustrofobia durven de makers het in ieder geval aan om te experimenteren. Alleen was de versie die ik kon bekijken nog niet voorzien van de uiteindelijke geluidstrack, wat ook op een aantal momenten echt merkbaar was; ik had soms echt het gevoel dat er geluid mistte.

Acteerwerk
Carolien Spoor speelt de mooie jonge Eva en weet dit op een manier te doen die je in het verhaal trekt. Haar rol zorgt er in het begin voor dat het verhaal boeiend wordt om naar te kijken. Ook de rol van Jaap, gespeeld door Rogier Philipoom, is erg goed neergezet. Hij speelt overtuigend een echte creep. De minste rol is van Dragan Bakema, die de onderbuurman Alex neerzet. Op de één of andere manier is het erg moeilijk om binding te krijgen met zijn karakter. Wat overigens nog erg leuk is, is de toevoeging aan de cast van enkele oudgedienden. Peter Faber maakt zijn opwachting als de leraar van Eva en Frits Lambrechts komt even langs als beheerder van het magazijn op Eva's school. Thijs Römer speelt verder de politieagent die de verdwijning van Eva gaat onderzoeken. Hij maakt wat onbegrijpelijke keuzes, die waarschijnlijk voor direct ontslag zouden zorgen bij de politie, maar dat staat het verhaal verder niet heel erg in de weg.

Beeldkwaliteit
Bij een film die volledig op internet wordt uitgebracht is het van groot belang dat de kwaliteit goed is en we dus niet naar een postzegel zitten te kijken. De kwaliteit van Claustrofobia is over het algemeen genomen prima, een enkele hickup daargelaten. Misschien zou, met de huidige verbindingssnelheid, er wel een keuze moeten worden aangeboden in wat voor kwaliteit men de film wil kijken.

Conclusie
Claustrofobia is als experiment prima geslaagd. Het acteerwerk is zeker goed te noemen en het kijken via internet (en later ook via iPad en iPhone) valt absoluut niet tegen. Wanneer de kwaliteit van films hoog blijft en er opties geboden blijven worden om deze gratis te kijken door bijvoorbeeld wat reclame te ontvangen, kan dit prima als alternatief voor de bioscoop worden gebruikt. Niks wachtrijen voor de kassa, gewoon je eigen popcorn en toch een film kijken die helemaal nieuw is.

Regisseur:

Bobby Boermans

Cast:

Dragan Bakema
Thijs Römer
Carolien Spoor

Genre:

Thriller

Releasedatum:

10 juni 2011

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  87 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap