Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Mijn Opa de Bankrover - dvd recensie

Mijn Opa de Bankrover - dvd recensie

Een opa, die naar het verpleeghuis moet en niet bij zijn eigen geld kan, maakt rare sprongen.

De 13-jarige Grace (Zoe van der Kust) heeft een nauwe band met haar opa Gerrit (Michiel Romeyn). Sinds het overlijden van zijn vrouw lijkt het geheugen van Gerrit hem in de steek in te laten. Dit wordt opgemerkt door zijn kinderen en zij willen hem dan ook naar een verpleeghuis brengen. Het is tijdens deze verhuizing dat Grace een foto tegenkomt van haar jeugdige moeder samen met een andere man. Bij navraag blijkt dat de man op de foto haar biologische vader is, wat haar moeder altijd heeft verzwegen. Om hem op te zoeken, wil ze samen met haar opa naar Suriname, maar als opa het geld voor de vakantie wil opnemen, blijkt dat de familie zijn rekening heeft geblokkeerd. Om de reis te kunnen maken en om aanspraak te maken op zijn zuurverdiende spaarcenten besluit opa de bank te gaan beroven.

Kinderfilm of voor volwassenen?
De film begint aanvankelijk als een film die zeer geschikt is voor kinderen. De dialogen zijn niet te ingewikkeld, de scenes zijn kort en duidelijke en er is een prettige kennismaking van de hoofdrolspelers. Ook worden er diverse liedjes gezongen gedurende de film zoals "Opa is een vieze man" (wanneer de kinderen het huis van hun opa schoonmaken). En toch zijn er ook scenes die niet bepaald op kinderen gericht zijn. Zo is er een situatie waarin opa naar zijn oude woning gaat en niets vermoedend naast een nieuwe inwoonster gaat liggen. Op zich grappig, maar wanneer blijkt dat de jonge vrouw naakt is, gaat er wel een wenkbrauw omhoog. De scene met de directrice in het verpleeghuis is zeer komisch, maar het blijft de vraag of kinderen begrijpen wat dementie is en welk beeld er van verpleeghuizen wordt neergezet. Het is als volwassene lastig om een kinderfilm te beoordelen. Want waar ligt de grens van inschatting wat een kind wel of niet leuk vindt of begrijpt. Toch kan je op wat punten na uiteindelijk niet anders concluderen dat de film zeer geschikt is als kinderfilm.

Zoektocht
In deze film ligt de klemtoon op het contact tussen kleindochter en grootvader. Maar ook op de zoektocht van beiden naar hun innerlijk. De kleindochter wil haar eigen identiteit ontdekken door haar biologische vader te vinden. Haar opa is, na de dood van zijn vrouw,  op zoek naar zichzelf. Michiel Romeyn speelt dit voortreffelijk.

Hinderlijk
Ondanks een prima verhaal dat wordt afgewisseld met leuke scenes, bevat de film toch elementen die als storend kunnen worden ervaren. Het acteerwerk van Tanja Jess is ver beneden de maat. Ze speelt de krengerige dochter die er op staat dat haar vader het verpleeghuis in gaat. Ze lijkt alleen haar teksten letterlijk op te lezen. Waldemar Torenstra speelt de rol van Zoe's stiefvader. Deze rol is echter zo klein, dat je je afvraagt wat de toegevoegde waarde van zo'n grote acteur voor zo'n klein rolletje is. Verbazingwekkend was het geluid van Zoe van der Kust. Telkens als ze moest praten of zingen leek het alsof het geluid minder was, door een combinatie van haar articulatie en het volume. Maar het meest tenenkrommend is het live-nieuwsverslag van de bankoverval wat rappend gepresenteerd wordt door Lange Frans en Yes-R. Het moet een freestyle voorstellen, maar ze slaan hier echt totaal de plank mis.

Extra's: gelestergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster
De dvd bevat drie trailers (Briefgeheim, Alpha en Omega en Het geheim). Daarnaast bevat de dvd een making of van 18 minuten, waarin Lange Frans als een reporter de acteurs en regisseuse vragen stelt. Eigenlijk geldt hier dat mensen die Lange Frans kunnen waarderen deze toevoeging erg leuk zullen vinden. Maar voor de mensen die niets hebben met het type Lange Frans, zoals ondergetekende, is de making of een vervelende zit.

Conclusie
Mijn Opa de Bankrover is een kinderfilm met wat zwaardere thema's die mede door de muziek en de grappen het voor kinderen wat luchtiger maakt.  Michiel Romeyn zet zich uitstekend in als aandoenlijke, oude dementerende man. De innerlijke zoektocht van opa en kleindochter wordt verfijnd maar niet overgevoelig weergegeven. Kortom: een prima film voor jong en oud. Al kunnen sommige scenes door met name volwassenen als minder leuk ervaren worden.

Te koop vanaf 9 juni 2011.

Regisseur:

Ineke Houtman

Cast:

Kees Boot
Loes Haverkort
Katja Herbers

Genre:

Familie

Releasedatum:

9 februari 2011

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  90 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...