Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Super 8 - recensie

Super 8 - recensie

J.J. Abrams en Steven Spielberg doen nostalgie herleven.

Op 15-jarige leeftijd mocht regisseur J.J. Abrams met een vriend de door Steven Spielberg in zijn jeugd gedraaide 8mm filmpjes restaureren. Hierdoor kwam hij in contact met zijn jeugdheld. Aan de wortels van Super 8 ligt dan ook een bijzondere geschiedenis.

Nadat een groep vrienden uit een stad in Ohio tijdens een nacht-shoot voor een zombiefilm getuige is van een spetterende treinexplosie, ontrolt zich een reeks mysterieuze gebeurtenissen waar zelfs de hulp van het leger voor nodig is. Magnetrons en honden verdwijnen plotseling. Wat hebben deze vrienden 's nachts gezien? Deze vraag vormt het raamwerk waarbinnen het door de plot gedreven karakter van de film zich ontwikkelt.

Brein
J.J. Abrams bedacht en schreef de serie Lost en produceerde de rampenfilm Cloverfield, waarin hij zijn kenmerkende stijl voor oogverbluffende actie etaleerde. Ook schreef en regisseerde hij Mission Impossible III (2006). Saillant detail is de samenwerking in Super 8 met Larry Fong, de cameraman die Abrams in zijn jeugd leerde kennen, en met wie hij ook Lost draaide. Ook is een groot deel van de film in Weirton, West Virginia, gefilmd, dezelfde stad die in The Deer Hunter (1978) door regisseur Michael Cimino oogstrelend werd belicht, en waarin Robert de Niro een magistrale rol neerzet als gekwelde Vietnam veteraan. J.J. Abrams schreef in de jaren negentig van de vorige eeuw Regarding Henry (1991) en Forever Young (1992), dramatische films die blijk geven van zijn veelzijdigheid. Ook schreef hij het actiespektakel Armageddon (1998), en de doldwaze komedie Gone Fishin' (1997), met Joe Pesci en Danny Glover als twee imbeciele visfanatici in de hoofdrol. Abrams is vertrouwd met meerdere genres, en dat zie je in Super 8.

Ondergeschikte verhaallijnen
Lang niet alles is gelukt aan Super 8. Een ondergeschikte verhaallijn tussen Joe (Joel Courtney), die zijn moeder heeft verloren, en zijn vader Jackson (Kyle Chandler), de lokale sheriff, belemmert de vaart. Ook wordt de introductie van een love interest, Alice (Elle Fanning), breed uitgemolken, waardoor kleine scheurtjes in de plot ontstaan. De verliefdheid van Joe krijgt in de derde acte teveel lading, waardoor de film vervalt in een plichtmatige finale. Desalniettemin is Super 8 meer dan geslaagd, en vermaakt de film bovenal.

Look
De seventies-look is mooi zichtbaar in het design van de film en het kostuumontwerp. Ook is de vriendengroep, met name Riley Griffiths als regisseur van de zombiefilm in de film, overtuigend. Zo heeft Griffiths tijdens het draaien de gedragingen van regisseur Abrams gebruikt voor zijn spel. De gedachte dat Super 8 als gevolg van de verwijzingen naar jaren tachtig klassiekers als The Goonies (1985), Stand By Me (1986), en ET (1982) niet veel beter zou zijn, zoals sommigen menen, is niet relevant. Super 8 is bewust zelfreflectief en stelt alleen, net zoals de genoemde klassiekers, ook een hechte vriendengroep centraal.

Conclusie
J.J. Abrams heeft de in zijn jeugd opgebouwde vriendschap met Steven Spielberg, en hun wederzijdse liefde voor het filmen met respectievelijk super en 8 mm, verwerkt in een film die, ondanks enkele ondergeschikte en breed uitgemolken verhaalijnen, bovenal op veel punten scoort. De overtuigende vriendengroep is hier natuurlijk de voornaamste reden van, maar naast het design en kostuumontwerp is het met name de visie van regisseur Abrams die de film sterk maakt. Met Super 8 laat hij zien zowel met meerdere genres als met een reflectie op de klassiekers goed weet om te gaan.

Bestel bij Bol.com

Regisseur:

J.J. Abrams

Cast:

Kyle Chandler
Joel Courtney
Elle Fanning

Genre:

Actie

Releasedatum:

11 augustus 2011

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(3 stemmen)
 • Speelduur:

  112 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk