Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Peter: Vijf redenen waarom je een Dark Tower-film wil zien

Peter: Vijf redenen waarom je een Dark Tower-film wil zien

Hoe is het mogelijk dat de verfilming van The Dark Tower maar zo moeizaam van de grond komt?

Peter KoelewijnPeter Koelewijn heeft twee grote entertainmentpassies: games en films. Van welke hij meer houdt, weet hij zelf niet eens. Zijn passie weerhoudt hem er niet van het filmmedium in zijn columns af en toe een opvoedkundige tik te geven.

Al jaren probeert Hollywood het titanische The Dark Tower-filmproject van de grond te krijgen. Dat project kreeg een paar weken geleden een flink stoot onder de gordel toen Universal Pictures de onderhandelingen met regisseur Ron Howard opblies. Jammer maar begrijpelijk, want Stephen Kings’ zevendelige serie over de laatste scherpschutter en zijn zoektocht naar de donkere toren is even vreemd als wonderbaarlijk. Het wordt absoluut geen popcornfilm waarbij je je brein bij de deur kan laten. Bovendien zijn de eisen van Howard ook niet mals: Universal bood hem één filmcontract aan maar de regisseur doet het niet voor minder dan twee films én een miniserie die het verhaal tussen de twee films vertolkt.

Waarom zoveel moeite voor nóg een zooi Stephen King-verfilmingen? Heeft die mafkees uit Maine niet al genoeg royalties ontvangen? Nou, hieronder staan vijf redenen in willekeurige volgorde waarom je een Dark Tower-film wil zien:

1 - Het combineert western, science fiction en fantasy
Als je zeven boeken nodig hebt om een verhaal te vertellen, lukt een samenvatting binnen een column natuurlijk niet. Gelukkig vergeet King nooit de rode draad van zijn verhaal aan te spannen: Roland Deschain is de laatste uit een leger scherpschutters, heilige kruisvaarders uit het verloren land Gilead, vernietigd door een wrede wereld die verder is gegaan. De scherpschutter achtervolgt de man in het zwart, Walter O’Dim. Deze geheimzinnige man heeft niet alleen meegeholpen aan de ondergang van Gilead, hij weet ook veel meer over de Donkere Toren, een duister bouwwerk dat Rolands nachtmerries al van kinds af aan vormgeeft. De toren is de spil van Kings verhaal, dat typische westerntaferelen combineert met fantasy en science fiction. Dit genremixen is momenteel erg populair in Hollywood en wat dat betreft kun je niet beter dan Dark Tower krijgen.

J.J. Abrams

J.J. Abrams

2 - Het is typisch J.J. Abrams
Een van de populairste regisseurs van het moment is J.J.Abrams, bekend van Cloverfield, Super 8 en Lost. Met name die laatste is geliefd geworden door zijn mysteries en de niet altijd even zuivere verklaringen. De fantasie van de kijker wordt bespeeld en uiteindelijk blijkt het om de personages en de beleving te gaan, niet om de plotgaten. Als dit je aanspreekt, begin dan maar vast fan te worden van The Dark Tower, want King speelt al met dit pakje kaarten sinds Stanley Kubrick. Abrams gaf het filmproject uiteindelijk door aan Ron Howard, maar gezien het feit dat de regisseur ondertussen half Hollywood goed kent, zal zijn hand ongetwijfeld alsnog in het eindproduct te zien zijn.

3 - Het is Stephen Kings magnum opus
Geen enkel verhaal heeft de thrillerschrijver zo in zijn ban gehouden als de Dark Tower. Dat ontdek je vanzelf wel in de vele nawoorden die hij meedrukte met de boeken. Hij beschouwt Rolands wereld niet als de oersoep van al zijn verhalen, personages en monsters, maar wel als het grootste hemellichaam in zijn schrijversuniversum. En zoals alle planeten bezit de Dark Tower een zwaartekrachtveld. Verwacht verder veel personages uit andere Stephen King-verhalen. Met name zijn meest iconische slechteriken komen regelmatig opdraven.

Javier Bardem

Javier Bardem

4 - Javier Bardem als Roland Deschain wordt iconisch
Roland is gebaseerd op ‘the man with no name’, maar al snel krijgt hij zijn eigen persoonlijkheid en smaak. Javier Bardem toonde volgens insiders veel interesse om de rol te spelen en het heeft alles in zich om een iconische acteerprestatie te worden. Bardem is vooral bekend van No Country For Old Men en Biutiful, maar het grote publiek kent zijn gezicht nog niet. Bij andere kanshebbers zoals Daniël Craig en Hugh Jackman, zie je James Bond en Wolverine. Bij Bardem zie je Roland Deschain. Qua acteervermogen heb ik er in ieder geval alle vertrouwen in.

5 - Het ka-tet
Oké, het is lekker nostalgisch dat oude figuren uit Stephen King-boeken terugkeren in de Dark Tower-wereld. De serie is echter populair geworden dankzij zijn originele personages. De groep die met Roland meereist (ka-tet voor de fans), herbergt enkele van de best bedachte personages die de schrijver in zich heeft. En hoe zeer je Kings werk ook minacht, niemand kan ontkennen dat hij niet een paar memorabele mensen heeft geschapen. Zo hebben we Susannah Holmes, een vrouw die haar benen verloren heeft en tijdens dat ongeluk een schizofrene persoonlijkheid ontwikkelde die even grofgebekt als gevaarlijk is. Dan hebben we Eddie Dean, een heroïneverslaafde met een vlotte babbel maar weinig zelfvertrouwen, en Jake Chambers die in de echte wereld voor een auto wordt geduwd maar reïncarneert in Rolands wereld. Tot slot komt Oy de brabbeldas tevoorschijn, een kleine dasachtige hond die woorden herhaalt als een papegaai. Denk eens aan de mogelijkheden voor merchandise en je begrijpt nu hopelijk een beetje beter waarom zo veel mensen deze boeken verfilmd willen zien worden.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap