Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Your Highness - recensie

Your Highness - recensie

Hollywood acteurs Nathalie Portman (Black Swan), James Franco (127 Hours) en Zooey Deschanel (500 Days Of Summer) laten zich in regisseur David Gordon Green's nieuwe productie flink misbruiken.

Na een succesvolle samenwerking in 2008 die uitmondde in de film Pineapple Express slaan David Gordon Green (Undertow) en acteurs Danny McBride (Up In The Air) en James Franco (127 Hours, Spiderman) wederom de handen ineen. McBride schreef daarnaast met Ben Best (The Foot Fist Way) het verhaal, alleen is de vraag of dit de film ten goede komt.

Your Highness is een hybride film, een combinatie van verwijzingen naar het fantasiegenre gecombineerd met flauwe humor. De film speelt zich af in een mythisch rijk zoals we dat kennen van films als Lord Of The Rings en speelt duidelijk in op de conventies daarvan. Adel, zwaardgevechten en epische monsters komen allen aan de orde. Best en Mcbride haalden hun inspiratie uit films als Dragonslayer en Conan the Barbarian. Zo maken we op een gegeven moment kennis met een Minotaurus in een labyrint en worden de broers achtervolgd door wat op het eerste gezicht samuraistrijders lijken.

De film opent met een hilarische scène waarin prins Thadeous (McBride) dreigt opgehangen te worden door een horde dwergen uit een ander koninkrijk. Deze kleine mensen realiseren zich echter niet dat de galg te klein is voor Thadeous en tijdens de uitvoering van het vonnis raken zijn voeten de grond. Green zet zo meteen de toon.

Hierop volgt een scène waarin troonopvolger prins Fabious (James Franco), de broer van Thadeous, terugkeert van zijn zoveelste queeste om gelijk in de volgende te belanden. De kwade Leezar (de aartsvijand van de familie) heeft de verloofde van Fabious genaamd Belladonna (Zooey Deschanel) ontvoerd en tegelijkertijd de koninklijke troepen verlamd. Nu wordt van Fabious' jongere broer, de onervarenThadeous verwacht dat hij deel zal nemen aan deze tocht. 

Samenwerking
In Pineapple Express uit 2008 werkten Franco en McBride al eerder samen met regisseur David Gordon Green en vooral de chemie tussen de nu afwezige komiek Seth Rogen en de laconieke Franco spatte van het doek. De film bood spanning en goede getimede dialogen en behoorde daarmee tot één van de succesvolste producties van dat jaar. Deze prestatie probeert het team met Your Highness te overtreffen.

De film bestaat uit een stormvloed aan vulgaire grappen afkomstig uit McBride's koker die zeker in de categorie R-Rated thuishoren; oversekste humor die continu leidt tot echte inkoppers. De opzet was om de middeleeuwse uitstraling met de hedendaagse slang te combineren en daarmee een authentiek contrast te creëren. Na een klein half uur wordt dat echter voorspelbaar.

Flauw
Your Highness is geen succes. Aangezien McBride en Green verwijzen naar de parodiën uit de jaren zeventig en tachtig, zoals Monthy Python And The Holy Grail, is het interessant te kijken in hoeverre ze hiervan hebben geleerd. Regisseur Terry Jones combineerde net als Green een fantasiesetting met extreem flauwe humor. In tegenstelling tot dit succes van komiek John Cleese en consorten, zijn McBride's dialogen als ronduit flauw te betitelen. De historische verwijzingen leiden bovendien tot een gebrek aan coherentie, de kijker krijgt geen overkoepelend beeld van de film.

Na veertig minuten, tijdens een bizar gevecht, introduceert McBride het karakter van Nathalie Portman (Isabel). Ze heeft dezelfde doelstelling als de twee broers, maar gaat haar eigen weg. Later maakt ze om onverklaarbare redenen toch deel uit van de groep, McBride motiveert zijn plotwendingen niet, met als gevolg ongeloofwaardige Adam Sandleriaanse scenes (waarin grappen centraal staan in plaats van het verhaal).

Cinematograaf Tim Orr was waarschijnlijk één van de minst fantasierijke leden van de crew, zijn composities zijn voorspelbaar en mat. Het shot waarin Fabious op zijn paard met zijn geliefde Belladonna het binnenhof van het kasteel komt binnenrijden, is erg armoedig gekozen. In plaats van te variëren kiest hij enkel voor een shot van voren waarin de held op zijn paard terugkeert naar huis. De artistieke armoede komt anderzijds naar voren bij de settings van de film. Alhoewel de buitenscènes in Ierland zijn opgenomen, zijn de studioscènes met wat er nog van het budget over was geschoten, zo goedkoop ogen ze.

Uit de toon
De soundtrack van Your Highness bestaat uit bombastische klassieke muziek zoals die vaak bij fantasyfilms te horen is. In deze film valt de muziek uit de toon, omdat McBride continu vanuit een fictieve wereld contact probeert te maken met het heden. De muziek had beter thuisgehoord in de nieuwe Peter Jackson productie The Hobbit.

Een van de andere dieptepunten is de scène waarin Deschanel, betoverd door Leezar, tracht de afgesneden Mintorauruspenis die om Thadeous' nek hangt, in haar mond te nemen. Topacteurs als Franco, Deschanel en Portman spelen stuk voor stuk middelmatige rollen, de eendimensionaliteit straalt van het doek. Het is opmerkelijk dat deze acteurs zich voor dit flinterdunne verhaal lenen en dat Portman er geen moeite mee heeft om zo overduidelijk als sekssymbool te worden afgebeeld.

Conclusie
Misschien dat de film voor liefhebbers van flauwe onoriginele humor een aanrader is, maar eigenlijk is de film alleen de eerste vijftien minuten de moeite waard. Your Highness staat in een schril contrast met Pineapple Express en de fantasiefilms uit de jaren tachtig. Over tien jaar herinnert niemand zich meer deze film, een onbeduidende misstap van een aantal dertigers die nog genoeg tijd heeft om deze misstap recht te zetten.

Regisseur:

David Gordon Green

Cast:

Zooey Deschanel
James Franco
Danny McBride
Natalie Portman

Genre:

Komedie

Releasedatum:

15 september 2011

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  102 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap