movie scene
Het laatste filmnieuws bekijk je natuurlijk op MovieScene!
- MovieScene TV
- 24-10-2011
- Geplaatst door MovieSense
Horror Top 25: Jaren '90 - nr 8 Audition
Dit is nummer 8 uit de top 25 van de beste horrorfilms uit de jaren 90.
Bekijk de video om te achterhalen welke film op de 8e plaats staat.
http://blip.tv/moviesense/horror-top-25-jaren-90-nr-8-5639643
Kijk morgen op MovieSense vanaf 19:00 uur om te zien wat er op nummer 7 staat. De vorige video's uit de Top 25 zie je hier.
Titel: | Audition |
|
Genre: | Horror | |
Regie: | Takashi Miike | |
Cast: | Ryo Ishibashi, Eihi Shiina, Tetsu Sawaki, e.a. | |
Première: | 6 oktober 1999 | |
Video: | - |
Like MovieScene op facebook
REACTIES
Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!
REGISTREREN INLOGGENSHOPTOPPERS
WINNEN
UITGELICHT
BEST GELEZEN
LAATSTE REACTIES
-
ijsmummie
Dat lijkt mij geweldige serie , ik keek ... -
ijsmummie
Wauuuuuw wat veel goeie films zit ertuss... -
ijsmummie
He he eindelijk op bluray , mooi voor mi... -
cobrastyle
😍 -
ijsmummie
Oooo wauw die wil graag zien , ik wist ... -
Puzzcat4life
Omg omg Ik wil zo graag naar Endgame! I... -
cobrastyle
Jaaa tof!
Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 16:10
@Ricardo ja dat bedoel ik. Films van Alejandro Jodorowsky en Jean Rollin bijvoorbeeld.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 16:00
"Lat den Ratte Komma In", "Nosferatu, Phantom der Nacht" maar ook "Martyrs" durf ik arthouse horror te noemen. Vooral laatst genoemde, en een titel die nog in deze lijst voor gaat komen *HINT* maar ook een "Cronos" zijn films die vanuit een horror standpunt vertrekken maar interessante conclusies trekken over de mens en haar drama.
Iedere subvorm of subgenre van horror heeft zo haar aantrekkelijkheden.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 15:55
@Jeroen: Vinyan en vooral Calvaire zijn inderdaad een tijdje populair geweest onder het arthouse-publiek, maar de rest kan je amper arthouse noemen. Begotten heeft volgens mij nooit in een arthouse-bioscoop gedraaid, net als Subconscious Cruelty, toch twee uiterst obscure werkjes. Tetsuo is cyberpunk en dat zie ik al helemaal niet langskomen in een arthouse-bioscoop. Ik denk dat je je vooral richt op wat er te vinden is in het arthouse vak in een videotheek of een FRS, maar daar proppen ze alles in wat niet te scharen valt onder de populairdere titels. Die scheidingen die ze daar verrichten kan ik moeilijk serieus nemen.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 15:36
"Er is niet echt een definitie voor wat een horrorfilm is. Ik denk dat het inderdaad een goede leidraad is wat de regisseur zelf heeft bedoelt met de film, maar wat als iets overduidelijk een horror is en de regisseur zegt van niet?"
Horror moet in deze discussie naar mijn idee vooral beschouwd worden als een perceptueel en esthetisch proces. Er is overigens in de filmwetenschap veel geschreven over genrevorming en ik denk persoonlijk dat Dennis zijn inzicht daarin daar grotendeels mee overeenkomt.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 15:08
Dat ben ik daarboven :D
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 15:07
Sure laatste jaren steeds meer: Vinyan, Calvaire, Sauna, Audition, Possession (1981), Begotten, Tetsuo, Subconscious Cruelty. Maar ik bedoel eigenlijk dat ik voor de betere horrorfilms, de arthouse bakken af ga in de winkel.
Zie dit topic: http://www.cinema-extreme.com/forum/cult-arthouse/arthouse-horror/
Voor mij is Misery horror punt.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 14:52
@Tom: Dat Frankenstein nu niet meer eng wordt bevonden is natuurlijk geen reden om het niet meer als horror te bestempelen. In zijn tijd was het wel degelijk gruwelijk en teert het, zoals beschreven in het Wikipedia stukje, op onze angsten. Dat doet menig thriller ook, maar die focust zich meer op de spanningsboog en kiest er niet bewust voor horror-elementen uit te buiten. Het monster van Frankenstein zelf is al reden genoeg om de film als horror te bestempelen.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 14:47
Dennis geeft toch wel erg goed aan wanneer je een film precies als horror mag beschouwen. De intentie van de regisseur, gelukt of mislukt, is inderdaad een essentieel punt, maar zoals ik al eerder zei; het bewuste opzoeken van horror-elementen vind ik het allerbelangrijkste punt.
Jeroen, je zegt zelf dat als ze het boek hadden gevolgd Misery wel een horrorfilm was geweest, en inderdaad, hadden we gezien hoe Kathy Bates de benen van James Caan eraf sneed dan hadden we mogen spreken van een horrorfilm. De regisseur neemt dan de keus zo'n duidelijk horror-element te gebruiken in zijn film. Maarja, Bates en Caan, en de manier waarop Misery in beeld wordt gebracht, duidelijk gericht naar een breed publiek en puur terend op de spanning, dus thriller.
Wat bedoel je overigens met 'de beste horrors liggen in het arthouse vak'? Ik kan me, buiten Antichrist om, eigenlijk geen eentje voor de geest halen. Arthouse is toch echt vooral gecentreerd op drama, want horror is nu niet bepaald een favoriet genre binnen het arthouse publiek.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 14:45
Er is niet echt een definitie voor wat een horrorfilm is. Ik denk dat het inderdaad een goede leidraad is wat de regisseur zelf heeft bedoelt met de film, maar wat als iets overduidelijk een horror is en de regisseur zegt van niet? Oude horrorfilms zoals Frankenstein worden vooral nu niet meer als horror gezien door velen omdat ze niet meer zo schokkend zijn als destijds.
Wikipedia over horror: "Horror films seek to elicit a negative emotional reation from viewers by playing on the audience's most primal fears. They often feature scenes that startle the viewer through the means of macabre and the supernatural, thus frequently overlapping with the fantasy and science fiction genres. Horrors also frequently overlap with the thriller genre."
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 12:47
Meningen zijn trouwens behoorlijk verdeeld als ik de reviews lees over Misery. Ik zie het nog steeds als horror, welliswaar als psychologisch.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 12:27
Ja dat had ik gedaan, maar blijkbaar denk jij er anders over. Ik zelf ben misschien meer fan van de "hybride horrorfilm".
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 12:11
Trouwens Jeroen, als je een toplijst maakt van beste films met het hokje "horror" kom je er niet omheen dat je in hokjes plaatst. Anders is zo'n genre-aanduiding overbodig.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 12:09
"Henry: Portrait of a Serial Killer" wordt door haar maker, John McNaughton, anders absoluut benadrukt als een horrorfilm.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 11:16
Ik begin me er een beetje aan te irriteren het in hokjes plaatsen van films. De grens is erg dun tussen horror en thriller. Bijvoorbeeld met Misery: als de makers het boek hadden gevolgd, had het wel horror geweest omdat ze daar bijvoorbeeld zijn benen afhakt.
De beste horrors liggen tegenwoordig in het arthouse vak.
Die Dark Waters is trouwens verplichte kost voor jou als Argento fan.
Maar de volgende film, is een perfecte double bill met Henry: Portrait of a Serial Killer, wat volgens imdb ook geen horror film is....
Ik heb eventueel een backup.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 10:59
Ik zie je volgende nummer graag tegemoet. Maar vind je 't zo erg dat we discussieren over wat horror is?
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 09:57
Ander onderbuik gevoel, een hele nare, een bacterie die onder je huid gaat zitten, en dat soort films waar jij het over hebt kijk ik niet...
Nogmaals mijn volgende film gaat over een seriemoordernaar, mag dat wel.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 09:25
Bij "Komt een Vrouw bij de Dokter" heb ik ook een onderbuik gevoel ;)
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 09:18
Horror is voor mij het onderbuik gevoel, niet alleen de guts & gore. Ik zie Misery nog steeds als horror....
Om weer geouwehoer te voorkomen:
Mijn volgende film gaat over een seriemooordenaar. Mag dat wel?
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 01:06
Hey Dennis, bedankt voor dit inzicht. Toen ik mijn reactie schreef bekroop mij het gevoel dat de filmische aspecten en idd de intentie van de regisseur ook een rol spelen. Goed idee om een artikel te beginnen.
Anoniem Dinsdag 25 oktober 2011 om 01:01
"Henry" en "Repulsion" zijn mijn inziens absoluut horrorfilms. Horror zit hem niet alleen in de gebeurtenissen on-screen het zit hem ook in aankleding, genrekenmerken, decoupage, belichting, sounddesign maar vooral de intentie van de maker. Voor mij is "Misery" een erg sterke kidnap-film die duidelijk vlot, lekker licht en toegankelijk is geschoten voor een groot publiek. Echte marteling en extreme misere blijft het personage gespaard en er gaat duidelijk meer aandacht naar een veilige spanningsboog. Uitermate goede thriller maar geen horror.
"Funny Games" mag wat duisterder zijn maar is nooit als horror bedoeld en tenzij je echt uit bent op het opdrukken van het stempeltje "horror" (wat niet eens negatief hoeft te zijn, "Funny Games" zou, als het horror was, imagoschade hadden kunnen doen afnemen) zul je 't waarschijnlijk ook niet zo snel zo bestempelen. Het past perfect binnen Haneke's artistieke oeuvre waarin hij op zoek is naar de zelfdestructieve en grensverleggende kant van de mens en daarbij doet hij er alles aan om genrekenmerken te vermijden.
"Repulsion" ademt in al haar stijlelementen psychologische, paranoide, horror uit. En het is dan ook Polanski's bedoeling volledig in de duistere psyche te duiken die we in al haar ellende moeten ervaren en hij besluit zelfs dat (terwijl het te vermijden was) hij er bloederige moord in wil hebben. Zelfde voor "Henry", ook een film die de hel laat zien van een moordenaar. Gruwelijkheid alom, gore oververtegenwoordigd en essentieel een horrorfilm.
Nou moet ik ook zeggen dat de grens tussen Thriller/Horror/Drama in de jaren '90 misschien wel het moeilijkst was. Een film kan van alle drie elementen bevatten maar de maker kiest veelal wel voor een duidelijke kapstok.
Anyway, ik stel voor een artikel te beginnen of een discussie te openen om de "regels" van horror te bespreken. Wie weet levert dat wat interessants op.
Anoniem Maandag 24 oktober 2011 om 23:34
ik bedoel natuurlijk Dark Waters, met een "s" dus!
Anoniem Maandag 24 oktober 2011 om 23:31
Erg sterke film, deze film. Hoort er zeker in thuis.
En weer die discussie over wat wel/geen horror is. Is het misschien geen horror als er sprake is van een realistische situatie, dus waarbij de situatie echt plaats zou kunnen vinden? Waarbij er geen sprake is van "bovennatuurlijke krachten", monsters, en andere verzonnen narigheden. Volgens die definitie is Misery, maar ook Funny Games, Repulsion, Henry.., maar ook Last house on the left (laat staan The virgin spring) idd geen horror. Wel gebeuren er horrible dingen uiteraard. Ik doe maar even een voorzet en ben er zelf ook niet helemaal uit...
Dark Water vind ik ook erg gaaf (de amulet hangt hier aan de muur). Zeker een horror met die enge bezeten nonnen enzo.
Anoniem Maandag 24 oktober 2011 om 22:38
Ja, erg goede film, maar deze had niet boven In the Mouth of Madness mogen eindigen ;)
@Jeroen: Ook ik vind Misery misplaatst in een horrorlijst. Duidelijk een thriller die nergens het initiatief neemt de horrorkant op te gaan. Had Kathy Bates een niveautje toegevoegd aan de fysieke marteling van James Caan, dan had ik er mee in kunnen komen, maar nu niet.
Anoniem Maandag 24 oktober 2011 om 22:18
Geweldige film, kiri kiri kiri kiri kiri kiri!
Anoniem Maandag 24 oktober 2011 om 20:58
Oke, oke de volgende film heb ik gisteren voor het eerst gezien. En omdat ik erg enthousiast over de film ben en het geouwehoer over wat horror en niet is zat ben , zal ik deze als nummer 8 aangeven. Blijkbaar is bij jullie horror niet zo breed als bij mij.
Nummer 8 dan is geworden Dark Waters aka Temnye vody van Mariano Baino. Een nonnenklooster op een eiland blijken ook anders te aanbidden dan alleen onze lieve heer. Een verschrikkelijk sfeervolle film die teruggrijpt naar de gloriedagen van Lucio Fulci en Dario Argento, met een mix van Lovecraftiaanse invloeden. Verplichte kost van Argento fans.
http://www.youtube.com/watch?v=ldB7793MSsE
Besat is trouwens ook niet minder dan een occulte thriller met wat horrorinvloeden....
Anoniem Maandag 24 oktober 2011 om 20:45
Je hebt soms echt geen idee wat horror is hé.
http://www.bloody-disgusting.com/news/17769
Anoniem Maandag 24 oktober 2011 om 20:18
Kom op! Da's een Thriller Jeroen, heeft vrij weinig met horror te maken. Prachtfilm hoor, daar niet van maar die lijst van jouw is niet helemaal zuiver horror ;-).
Anoniem Maandag 24 oktober 2011 om 20:11
Mijn nummer 8 is één van de betere Stephen King verfilmingen. Mijn nummer 8 is Misery. Schrijver Paul Sheldon probeert een einde te maken aan zijn pulp serie genaamd Misery. Helaas beland hij na het weg rijden van zijn werkplek (waar hij ander materiaal had geschreven) in een sneeuwstorm en wordt gered door zijn grootste fan. Deze schijnt een tikje gestoord te zijn....
Glansrollen van James Caan en Kathy Bates, die heel goed een gestoord persoon neer zet.
Enjoy!!
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ptpaEntid74