Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Submarine - recensie

Submarine - recensie

Submarine vangt gecompliceerde thematiek op versimpelde – maar niet eenvoudige - wijze.

Oliver Tate (Craig Roberts) is vijftien en op zoek naar liefde en volwassenheid. Hij is verliefd op het pyromane meisje Jordana Bevan (Yasmin Paige) uit zijn klas. Oliver houdt zijn ouders (Noah Taylor, Sally Hawkins) nauw in de gaten door onder meer te onderzoeken of het lichtknopje van hun slaapkamer op dim-stand staat (dim-stand betekent: de vorige avond hadden ze seks, geen dim-stand betekent: geen seks). Maar wanneer hij verkering krijgt en hij zich daadwerkelijk kwetsbaar moet opstellen én wanneer zijn moeder ervoor kiest om genegenheid te zoeken bij de hippie-buurman, Graham Purvis (Paddy Considine), rijzen zijn tienerproblemen de pan uit.

Uitgebalanceerd
Submarine is niet het schoolvoorbeeld van een genrefilm. Regisseur Richard Ayoade (IT Crowd) gebruikt de problemen van de hoofdpersoon en zijn ouders als basis voor een drama. Daar weeft hij de sullige grapjes, referenties en gedachtekronkels van Oliver doorheen om het geheel te verlichten, zonder echter kracht te verliezen. Die verlichting geeft namelijk inzicht in Olivers visie voor de aanpak van zijn problemen. Als Oliver bijvoorbeeld hoort dat Jordana’s moeder ongeneeslijk ziek is, denkt hij het verwerken makkelijker te maken voor Jordana door eerst haar hond te doden om te ‘oefenen’.

Als laatste voegt Ayoade een vreemd soort romantiek genre toe aan het coming-of-age-verhaal. Het is een vreemd soort, omdat het afwijkt van de overbekende Hollywood-romances. De relatie tussen Oliver en Jordana lijkt namelijk op het eerste gezicht meer een gedwongen verstandhouding waarbinnen beiden elkaar voortdurend diep kwetsen. Steeds meer naar het einde toe blijkt het stel een hechte en echte band met elkaar te hebben en is Oliver bereidt, na wat tegenstrijdig gedrag, stapje voor stapje met Jordana mee te gaan.

Stijlvol
Het speelfilmdebuut van Richard Ayoade is onbevangen en realistisch. De reële thematiek van scheiding, relaties, maar bovenal van liefde en volharding daarin doordrenkt de film zonder rommelig of verwarrend te worden. Het verhaal is op te delen in een proloog, drie hoofdstukken (1. Jordana Bevan, 2. Graham Purvis en 3. Showdown) en een epiloog, waardoor het plot zich duidelijk ontvouwt. Deze hapklare brokken om het verhaal makkelijk tot je te laten doordringen, maken het mogelijk om in beeld en geluid en stapje verder te gaan. De elektro-achtige, alternatieve deuntjes (door Arctic Monkeys zanger en gitarist Alex Turner) zijn misschien wat lastig te plaatsen en nadrukkelijk aanwezig, maar sluiten naadloos aan bij Olivers eigenaardige karakter. Ook in beeld wijkt Submarine af van een gebruikelijk drama; artistiek gekozen standpunten en licht dat lijkt op dat van de zon bij opkomst of ondergang zijn geen uitzondering en geven een heimwee-gevoel naar toen je zelf jong was en anders wilde zijn.

Conclusie
Submarine weet in een ontroerende balans van humor, drama en een vreemd soort romantiek de vinger te leggen op hoe jongeren én ouderen vaak met relaties omgaan. Over hoe ingewikkeld liefde is en hoe lastig het is om jezelf kwetsbaar op te stellen. Hoe ouders vaak nooit in staat zijn geweest zich überhaupt open te stellen naar elkaar en de schade die dat berokkent. En in wat voor situatie dat een gezin brengt.
Richard Ayoade’s eerste lange speelfilm smaakt naar meer, want Submarine vangt gecompliceerde thematiek op versimpelde, maar niet eenvoudige wijze in een stijlvol komedisch drama met een meer dan actueel tijdsbeeld.

Regisseur:

Richard Ayoade

Cast:

Sally Hawkins
Craig Roberts
Noah Taylor

Genre:

Drama

Releasedatum:

22 september 2011

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  97 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...