Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Ricardo: Trick or Treat, filmtips voor Halloween-nacht

Ricardo: Trick or Treat, filmtips voor Halloween-nacht

Welke films kunnen in een echte Halloween-nacht niet ongezien blijven? Een persoonlijke selectie van een genre-liefhebber.

Ricardo DiasJongetje Ricardo Dias kwam ooit thuis terug van de videotheek met de VHS van Sam Raimi's The Evil Dead. Deze horrorfilm opende een deur naar een wereld die tot de dag van vandaag nog dagelijks bewonderd wordt: de filmwereld. Film en vooral horror zijn een passie geworden die dit jongetje nooit meer hebben losgelaten.

De erg korte periode waar we een beetje van het mooie weer mochten genieten is nog maar net voorbij of het oer-Amerikaanse Halloween komt alweer om de hoek kijken. Dit feest wordt met het jaar populairder in ons land en dat is natuurlijk een mooie gelegenheid om wat klassiekers uit het horrorgenre aan te raden. Films met een Halloween-thema zijn natuurlijk de ideale begeleider voor de sfeervolle Halloween-nacht, maar ook gewoon films die goed passen bij het frisse en natte herfstweer dat buiten zal gaan woeden.  Daarom de volgende Halloween film-tips, gecategoriseerd in films met een Halloween-thema en overige films.

THEMA-FILMS

Halloween (1978) - John Carpenter's Halloween is natuurlijk dé film die iedereen weleens gezien moet hebben op 31 oktober. Eng, beklemmend en uitermate sfeervol is en blijft Halloween een garantie voor een geslaagde Halloween-nacht. Het Halloween-feest zal na het zien hiervan voor altijd gelinkt worden aan Michael Myers en het bekende Halloween-deuntje.

Halloween II (1981) - Deze film kent directe aansluiting op de gebeurtenissen uit het eerste deel. Qua sfeer niet zo magnifiek als wat John Carpenter voor elkaar heeft gekregen, maar desalniettemin een fijn vervolg, dat natuurlijk perfect na het eerste deel gezien kan worden.

Halloween III: Season of the Witch (1982) - Misschien wel de meest onderschatte (horror) film ooit. Halloween III heeft niets te maken met de eerste twee delen, maar kent alsnog een erg fijne jaren '80 sfeer en een score van John Carpenter, die jouw Halloween-nacht zal voorzien van een heerlijk sfeertje. Het 'Silver Shamrock' deuntje is er eentje dat nog lang zal nadreunen.

Trick or Treat (1986) - Een maffe Heavy Metal Halloween-film, met rollen voor Ozzy Osbourne en Gene 'KISS' Simmons. Helemaal jaren '80, inclusief heavy metal soundtrack en geföhnde kapsels.

Night of the Demons (1988) - Ietwat softe horrorfilm, waarin we een groep feestgangers tijdens Halloween-nacht volgen. De feestende tieners zoeken een bezeten huis uit om een feestje in te vieren, dat natuurlijk volledig uit de hand loopt. Night of the Demons is erg 80's en corny, maar kent een veel te lange opbouw. Dit origineel is in ieder geval wel genietbaarder dan de remake uit 2009.

Hocus Pocus (1993) - Voor wie geen horror wil zien, maar toch Halloween in huis wil halen, is deze Hocus Pocus een leuk alternatief. Erg luchtig, vlot en geschikt voor kinderen is dit een genietbare komische fantasy-film, die gedragen wordt door de zichtbaar met plezier spelende vrouwelijke hoofdpersonages.

Pooh's Heffalump Halloween Movie (1998) - Deze animatiefilm spreekt natuurlijk voor zich. Voor de ouders die ook hun kind(eren) het Halloween-gevoel willen meegeven is dit de uitgelezen film om met het hele gezin te kijken. Schattig, lief en soms een beetje spannend.

Satan's Little Helper (2004) - Hilarisch foute horrorfilm van Jeff Lieberman, een regisseur die zijn sporen al heeft verdiend in het horrorgenre. Slechte dialogen en onlogische zaken voeren de boventoon, maar dit is een onderschat pareltje, dat gezien moet worden onder de juiste omstandigheden, bijvoorbeeld op 31 oktober.

Halloween (2007) - Ook Carpenters Halloween moest eraan geloven: de remake. Met een Rob Zombie aan het roer heb je echter wel met een eigenaardige regisseur te maken en dat betaalt zich uit in een bijzondere visie, die helaas wel weinig aan de verbeelding overlaat. De verklaringen rondom Michael Myers' verschijning zijn er teveel, maar audiovisueel onderscheidt Zombie zijn film wel van zijn soortgenoten.

Trick 'r Treat (2008) - Geniale verhalenbundel, die vier verhalen opdient, die allemaal plaatsvinden tijdens Halloween-nacht. De sfeer is in deze film subliem. Het verhaal met de groep kinderen doet het klassieke spookverhaal weer helemaal opleven en het verhaal met de bejaarde is een lesje in effectiviteit. Samen met Carpenters Halloween misschien wel de beste Halloween-film ooit.

OVERIG

The Thing from Another World (1951) - Dit origineel op The Thing van John Carpenter is alleen al de moeite waard te vermelden omdat dit de film is die te zien is op een tv in Carpenters Halloween. Verder is dit een van de beste sci-fi films uit de jaren '50, die enkel teniet wordt gedaan door een weinig overtuigend monster. Iets wat John Carpenter zelf recht wist te zetten met zijn eigen visie op dit verhaal.

The Haunting (1960) - Dit meesterwerk is een van de vroege voorbeelden van hoe goed suggestie in film kan werken. Op momenten erg eng en een geweldige film om met een licht brandende pompoen in de hoek van je huiskamer te bekijken.

Suspiria (1977) - Dario Argento heeft met deze film het kleurenpalet in film een nieuwe dimensie gegeven. Dit verhaal van jonge danseressen in een enge dans-academie, te midden van een donker bos, is de ultieme aanrader van een film voor Halloween, die verder niets met het thema Halloween te maken heeft. IJzingwekkend en uitermate sfeervol, weet Suspiria met gemak onder je huid te kruipen, mede ook dankzij de spookachtige score van Goblin.

The Fog (1980) - The Fog is de tweede film in deze lijst van John Carpenter en al draait 'ie niet om Halloween, The Fog mag niet ontbreken tijdens een sfeervolle horrornacht. We hebben te maken met een klein vissersstadje en een mist waar iets mysterieus en moorddadig in huist. Wil je sfeer, dan is The Fog toch een ultieme aanrader.

The Thing (1982) - Het origineel is al aangehaald, waardoor deze remake natuurlijk niet mag ontbreken. Dit is natuurlijk niet de enige reden waarom The Thing, de derde Carpenter in de lijst, hier getipt wordt, deze film is namelijk een van de spannendste films ooit gemaakt. Ervaar een van de meest benauwende scènes ooit met de bloedtest-scène.

Creepshow (1982) - Persoonlijk vind ik verhalenbundels het meest ideale voer voor een gezellig avondje horrorfilms kijken. Creepshow is misschien wel het voorbeeld van hoe het moet, namelijk weinig pretentieus, met een vlotte vertelstijl en érg sfeervol. Geregisseerd door George Romero en geschreven door Stephen King.

Creepshow 2 (1987) - Dit vervolg op Creepshow is alleen al de moeite waard om het verhaaltje The Raft, een ijzingwekkend spannend en effectief klein verhaaltje, dat je haren werkelijk overeind doet staan.

The Addams Family (1991) - Ooit een succesvolle serie, nu een film met veel bekende Halloween-thema's. Spinnenwebben, spookhuizen, zwarte humor en bizarre personages vliegen je om de oren, wat van The Addams Family een aantrekkelijke film maakt voor degene die wat anders zoekt voor Halloween en het samen met zijn/haar kinderen wil kunnen kijken.

Scream (1996) - Wes Craven's Scream is de film die het slashergenre weer tot leven bracht. Slim inspelend op het schrikeffect en een feest van herkenning voor de horrorliefhebber is Scream een van de betere en slimste moderne horrorfilms van de laatste 15 jaar. Een typische popcornfilm die moeiteloos ingepland kan worden tijdens Halloween.

Sleepy Hollow (1999) - Ook deze film van Tim Burton speelt zich niet af tijdens Halloween, maar kent, net als The Addams Family, wel een hoop thema's die prima passen in het Halloween-sfeertje. Aardige, luchtige horror, die uit een tijd komt waar we nog niet werden doodgegooid met de combinatie Burton/Depp.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk