Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Hysteria - recensie

Hysteria - recensie

In het Engeland van de jaren 1880 was hysterie een veel voorkomende aandoening.

Mortimer Granville is een jonge arts die maar met moeite werk kan houden. Hij is erg gesteld op de medische wetenschap, waar zijn collega's vaak doen alsof er helemaal niets van waar is. Wanneer hij uit een ziekenhuis wordt ontslagen omdat hij er niet mee kan leven dat bloedzuigers de oplossing zouden zijn voor elke aandoening en hij pertinent tegen de wensen van een van zijn superieuren in gaat, moet hij op zoek naar nieuw werk.

Piano
Mortimer solliciteert als een gek, maar kan maar geen baan vinden. Iedere dag komt hij teleurgesteld thuis bij zijn beste vriend Edmund, die druk bezig is met allerlei elektrische uitvindingen. Wanneer Mortimer het niet meer ziet zitten, komt hij voor een sollicitatie terecht in de praktijk van Dr. Dalrymple. Hij moet wachten en ziet de complete wachtkamer vol zitten met vrouwen. In een kamertje aan de zijkant ziet hij een jongedame piano spelen en is meteen geintrigeerd door haar. Plotseling komt er iemand uit het kantoor van Dr. Dalrymple gestormd. Het is een nogal ongemanierd ogende dame, met de naam Charlotte. Het blijkt één van de dochters te zijn van Dalrymple. Eindelijk mag Mortimer zijn sollicitatie doen. Hij vertelt honderduit over zijn werkervaring, iets wat Dr. Dalrymple helemaal niet interessant vindt. Na wat vragen van diens kant over de mysterieuze aandoening "Hysteria", is hij overtuigd en wordt Mortimer aangenomen als zijn nieuwe assistent.

Dalrymple stelt Mortimer voor aan zijn andere dochter, Emily, de dame die Mortimer eerder al had bewonderd bij het piano spelen. Al snel krijgt Mortimer de fijngevoeligheden van zijn nieuwe baan te zien. De vrouwen komen bij deze praktijk om geholpen te worden middels een zogenaamde bekkenmassage die de druk moet verhelpen die bij de dames optreedt. Mortimer krijgt het al snel heel erg druk en zijn hand kan het maar amper aan. Hij moet iets doen, anders zal hij zijn vak niet verder kunnen beoefenen.

Crew van vrouwen
De crew van Hysteria bestaat uit een aantal sterke vrouwen. Als regisseur hebben we Tanya Wexler, vergezeld door producente Tracey Becker, Sarah Curtis en Judy Cairo. Wexler nam deze klus op zich nadat ze zich had geprofileerd met een aantal kleine onafhankelijke films, waarna ze een lange pauze nam om een gezin te stichten. Zo is ze ook in aanraking gekomen met Tracey Becker, die ze tegenkwam terwijl ze met haar man op bezoek was in een speelgoedwinkel.

Cast
Hugh Dancy speelt de charismatische en sympathieke Mortimer Granville. Het is makkelijk om je met zijn personage te vereenzelvigen, door zijn aangename voorkomen. Af en toe is hij wat sullig, vooral in de omgang met sommige vrouwen, wat gezien zijn beroep dan weer erg komisch is. Maggie Gyllenhaal speelt de rebelse Charlotte. Haar personage heeft het allemaal niet zo op met de regeltjes en normen. Het liefst trapt ze er tegenaan, omdat ze zich veel liever inzet voor de mensen die het moeilijk hebben. Haar vader, Dr. Dalrymple wordt gespeeld door Jonathan Pryce. Hij is perfect gecast voor deze rol met zijn humor en zijn lichte halsstarrigheid. De andere dochter van Dr. Dalrymple wordt gespeeld door Felicity Jones. Het is mooi om te zien hoe de twee dochters zulke tegenpolen zijn. Waar Charlotte zich afzet tegen de maatschappij, is Emily juist heel volgzaam.

Conclusie
Hysteria is een erg leuke film over een onderwerp dat nog steeds wat taboe is. Het aantal dames dat openlijk praat over hun vibrator of seksualiteit is nog steeds niet groot. Wexler zet met Hysteria een film neer die dit onderwerp op een speelse manier brengt, waardoor het leuk is om naar te kijken. Het is best ernstig om je te realiseren hoe de medische wetenschap vroeger te werk ging. Het acteerwerk in deze film is erg goed en het Londen rond 1880 wordt op een mooie manier neergezet. De film zakt af en toe een tikkeltje in qua snelheid en vervalt soms in clichés, maar de film is gewoon te lief om hier erg lang bij stil te staan. En blijf ook zeker nog even zitten tijdens de aftiteling.

Regisseur:

Tanya Wexler

Cast:

Hugh Dancy
Maggie Gyllenhaal
Jonathan Pryce

Genre:

Drama

Releasedatum:

8 december 2011

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  100 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk