Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Moneyball - recensie

Moneyball - recensie

Brad Pitt zet als honkbalcoach een Oscarwaardige rol neer.

De manager van de Oakland Athletics, Billy Beane (Brad Pitt), zit met een probleem. Zijn team heeft de laatste wedstrijd verloren van de New York Yankees in de American League Devision Series van de Amerikaanse honkbal nacompetitie. Na het seizoen vertrekken ook nog eens drie sterspelers van de Oakland Athletics. Tijd voor Beane om weer met zijn scouts rond de tafel te zitten en een nieuw team op te bouwen. Alleen botsen de ideeën van de zeer ervaren scouts steeds meer met de relatief jonge manager Beane. Om als team met een klein budget te concurreren met de grote jongens is volgens Beane een andere strategie nodig. Hij gaat op eigen houtje verder om toch vervangers te zoeken en komt daarbij Peter Brand (Jonah Hill) tegen als adviseur voor de Cleveland Indians. Brand is een recent afgestudeerde economie student met radicale ideeën over spelers management en laat dat net datgene zijn wat Beane nodig acht om te kunnen concurreren met de grote jongens van de honkballerij. Beane neemt Brand in dienst en samen stellen ze, door uitvoerig statistisch onderzoek, op radicale wijze een team samen, waarbij ze niet langer kijken naar sterrenstatus en multifunctionaliteit. Iedereen uit de honkbal wereld, inclusief hun eigen scouts en coach (Philip Seymour Hoffman), kijken vol afschuw hoe het plan van Beane en Brand faalt, tot het lot iets anders lijkt te beslissen.

Wederom een Oscarwinnende acteur?
Regisseur Bennett Miller leverde met zijn eerste speelfilm, Capote, gelijk een Oscarwaardige film af. Hoewel de film geen regieprijs won, mocht Philip Seymour Hoffman wel met het beeldje voor Beste Acteur naar huis. En met Money Ball lijkt Miller wederom een waardige Beste Acteur kandidaat te hebben afgeleverd: Brad Pitt. De film is namelijk bijna net zo veel een portret van Billy Beane als van de Oakland Athletics in het algemeen. Pitt zet Beane geweldig neer met licht neurotische trekjes en op momenten een gefocuste blik waar je bang van wordt en tegelijkertijd een dikke glimlach krijgt. Eén van de sterkste momenten is als Beane op bezoek gaat bij zijn ex-vrouw en haar huidige vriend. Al het honkbalgeweld is even verdwenen en daardoor zien we in deze korte scène Beane zoals hij eigenlijk is; iemand die zo verbonden is met zijn werk dat het zijn normale leven aantast. Hij gedraagt zich namelijk alles behalve gemakkelijk in hun bijzijn. Met dit subtiel gebrachte scherpe randje tilt Pitt het personage Billy Beane naar een hoger niveau dan de gemiddelde biopic.

Standaard biopic met uitstekende acteurs
Helaas verloopt het verhaal van de film wel op een clichématige manier zoals de meeste biografische films. Alle ups en downs voelen een beetje verplicht aan en zijn hierdoor erg voorspelbaar. Ook voegen de flashbacks naar Beane’s jeugd niet heel veel toe. Maar gelukkig maken de acteurs het allemaal een stuk vermakelijker. Zo is Jonah Hill prima gecast als de jonge en ietwat onzekere Peter Brand, en bewijst hiermee meer te kunnen dan in geschifte Judd Apatow komedies te spelen. Ook Philip Seymour Hoffman doet het als vanouds prima. Veel screentijd krijgt hij niet, maar het is voor hem genoeg om een norse en eigenwijze coach neer te zetten, die als een onbeweeglijk rotsblok in de weg staat voor Beane’s vernieuwende manier van managen.

Conclusie
Moneyball is qua verloop een clichématige biopic over Billy Beane die met zijn honkbalclub Oakland Athletics een totaal vernieuwende manier van sport managen heeft geïntroduceerd. Het zijn de acteurs die de film van standaard en clichématig naar een vermakelijk schouwspel verheffen, maar wat meer creativiteit op de schrijftafel was welkom geweest. Zelfs al houd je totaal niet van honkbal, het portret van Billy Beane is door Pitt’s prestatie interessant en vermakelijk voor iedereen.

Regisseur:

Bennett Miller

Cast:

Jonah Hill
Philip Seymour Hoffman
Brad Pitt

Genre:

Drama

Releasedatum:

17 november 2011

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  133 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...