movie scene
Het laatste filmnieuws bekijk je natuurlijk op MovieScene!
- Recensies » Bioscoop
Het hooggegrepen debuut van Matthijs van Heijningen Jr.
Klassieke horrorfilms krijgen tegenwoordig allemaal een 'upgrade'. Je kan er niet omheen en het is vooral hopen op een nieuwe aanpak, die zowel de fans als het nieuw te vergaren publiek weet te bekoren. Een lastige opgave, is al meermaals gebleken, want zelden weet een remake of prequel beide kampen te bekoren. Nu is het de beurt aan The Thing van John Carpenter, een film die op zich al een remake was van The Thing from Another World en die dit jaar, onder regie van de debuterende Nederlander Matthijs van Heijningen Jr, een prequel krijgt.
Prequel
Op Antarctica wordt een grote ontdekking gedaan: een Noors onderzoeksteam stuit op een groot ruimteschip en een nabijgelegen wezen, beiden meters onder het ijs. In het onderzoekskamp leidt deze ontdekking tot een confrontatie tussen de Amerikaanse studente Kate Lloyd (Mary Elizabeth Winstead) en de Noorse wetenschapper Dr. Sander Halvorson (Ulrich Thomsen). Terwijl Dr. Halvorson zich blijft richten op zijn onderzoek, gaat Kate samen met de helikopterpiloot Sam Carter (Joel Edgerton) op zoek naar de buitenaardse levensvorm, die inmiddels is ontsnapt uit de handen van de wetenschappers.
The Thing is in meerdere media bestempeld als remake. Feit is dat The Thing een prequel is, aangezien het het verhaal van de Noren, die we in de beginscène van The Thing uit 1982 zien, vertelt. Best een interessant uitgangspunt, want in Carpenters film wordt de spanning en suggestie hoog opgevoerd door in het begin te laten zien wat het ding over heeft gelaten van het Noorse kamp. Het schept tijdens het kijken vragen op en die geweldige opbouw was één van de drijvende krachten achter de versie van 1982. Van Heijningen's The Thing mist dat, maar heeft, net als Carpenters versie, wel bijvoorbeeld een claustrofobische setting, waar ontzettend veel mee gedaan kan worden.
Vergelijkingen
Het begin van The Thing is best aardig te noemen. De spanning wordt goed opgebouwd en het is fijn dat iedereen zijn eigen taal spreekt. Dit is cinematografisch gezien van nul belang, maar het maakt het geheel een stuk geloofwaardiger, wat weer bijdraagt aan de spanning. Maar zoals het een gegeven is dat we tegenwoordig met remakes en prequels te maken hebben, is het ook een gegeven dat er amper eentje uitspringt die in de schaduw van het origineel mag staan. Ook The Thing is uiteindelijk ten prooi gevallen aan de formule waaraan al deze nieuwe versies lijken te moeten voldoen, namelijk veel inspelen op het schrikeffect, helemaal niets aan de verbeelding overhouden en vooral kant- en klare, uitleggerige nonsens verkopen. The Thing springt nergens boven de middelmaat uit, weet geen moment de setting uit te buiten, voelt nergens claustrofobisch en is gedurende de gehele 103 minuten voorspelbaar.
Een mooi voorbeeld in het aantonen van het verschil tussen John Carpenters film en deze prequel is de ontdekking van het personage van Winstead op een gegeven moment van iets wat lijkt op een tand op de vloer van de badkamer. Ze kijkt ernaar, vraagt zich af wat het betekent en wanneer bij haar het lampje brandt, beweegt ze haar hand richting haar wang om duidelijk te maken aan het publiek dat het hier een tand betreft. Dit is iets wat nooit en te nimmer voor zou komen in de versie uit 1982, die nog rekening houdt met enige intelligentie bij het filmpubliek. De allerbeste vergelijking blijft echter de uitbeelding van Het Ding. Van Heijningen Jr. heeft in verschillende interviews te kennen gegeven dat hij een enorme fan is van het origineel, en vooral van de effecten van Rob Bottin. Het was de bedoeling om niet of nauwelijks met computer-effecten te gaan werken. De uiteindelijke overdaad aan slechte CGI stelt echter een groot vraagteken bij deze bedoeling. De film maakt op een gegeven moment de keuze om over te schakelen op een simpel kat- en muisspel, iets dat we al zo vaak hebben gezien in een horrorfilm. The Thing verandert in de tweede helft in makkelijk monstervermaak. Het ergste hebben de makers echter bewaard voor het eind, waarin geen spaan heel wordt gelaten van de mythe dat Het Ding ooit was en we getuige zijn van één van de slechtst geschreven eindes ooit.
Conclusie
Matthijs van Heijningen Jr's bedoelingen beloven ons nog een waardige prequel, maar uiteindelijk zitten we met niets meer dan de zoveelste middelmatige 're-imagining' van een klassieke horrorfilm. The Thing wordt compleet om zeep geholpen door een groot gebrek aan spanning, de drijfveer van het origineel van John Carpenter, en verzandt uiteindelijk in weinig meer dan een monsterfilm.

Regisseur:
Cast:
Joel Edgerton
Ulrich Thomsen
Mary Elizabeth Winstead
Genre:
Releasedatum:
17 november 2011Ons oordeel:
-
Speelduur:
103 minuten
Tags: Eric Christian Olsen, Joel Edgerton, John Carpenter, Mary Elizatbeth Winstead, Matthijs van Heijningen Jr., The Thing, The Thing From Another World
REACTIES

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

SHOPTOPPERS
WINNEN
UITGELICHT
BEST GELEZEN
- Win vrijkaarten en goodies voor Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
- Win Rick and Morty Season 6 op Blu-ray
- Win vrijkaarten voor Till
- De lekkerste popcorn die je zelf maakt
- De Beste Films Voor Motorliefhebbers
- 5 Tips Voor Het Organiseren van een Succesvol Slaapfeestje!
- De 5 populairste Spaanse films
- Deze scènes over het casino bleven ons bij
LAATSTE REACTIES
-
ijsmummie
Wauuuuuw wat veel goeie films zit ertuss... -
ijsmummie
He he eindelijk op bluray , mooi voor mi... -
cobrastyle
😍 -
ijsmummie
Oooo wauw die wil graag zien , ik wist ... -
Puzzcat4life
Omg omg Ik wil zo graag naar Endgame! I... -
cobrastyle
Jaaa tof! -
paulmach
The Shining van Kubrick! Fantastische fi...
Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.
Anoniem Vrijdag 18 november 2011 om 08:54
The Dead vond ik zeker goed, doet idd denken aan Zombi 2.
Ook nog misschien een aanrader is de Belgische film Vampires, mix van vampieren en de film Man Bites Dog. Een zeer leuke mockumentary.
En nog misschien Rubber met elementen van Scanners en een autoband...
The Crazies vond ik ook erg goed, misschien wel beter dan het origineel van Romero.
Anoniem Donderdag 17 november 2011 om 19:13
@Jeroen, ik heb Pontypool gezien. En inderdaad tot 20 min voor het einde een hele intrigerende zombiehorror. Maar dan komt een twist die te bizar is voor woorden (letterlijk!). Ik kijk iedere zombiefilm die er maar uitkomt..meest recent; Vs.Dead, Rambock Berlin Undead, Zone of the Dead en The Dead(en dit vond ik nou weer een ouderwets prima zombiehorror).
Anoniem Donderdag 17 november 2011 om 09:19
@Tom heb je misschien Pontypool gezien? Kan ik van harte aanraden, laten we zeggen een zeer bijzondere zombiefilm.
Anoniem Donderdag 17 november 2011 om 07:22
Qua sfeer perfect die House Of The Devil, precies jaren 80. Ik vind het alleen niet spannend, er gebeurd tot aan het einde bijna niets. Behoorlijke tegenvaller die film.
Pas een film ontdekt, Red Nights aka Les nuits rouges du bourreau de jade. Een Belgisch/Franse Hongkongse Giallo. Verhaal technisch stelt het weinig voor, maar visueel een prachtwerkje. Vind ik zelf meer een aanrader dan House Of The Devil, Cabin Fever 2 vond ik beter van deze Ti West.
Anoniem Woensdag 16 november 2011 om 23:51
Uit de VS? Niet per se intelligent, maar The House of the Devil is een film die nergens uitleggerig o.i.d. wordt en vreselijk spannend is.
Anoniem Woensdag 16 november 2011 om 21:42
@Ricardo, nee ga de film kijken. De film bevat absoluut elementen die zeer zeker de moeite waard zijn om te zien. Het was het einde wat ik een afbreuk vond. Ik heb dit weekend Tucker and Dale vs Evil gezien. Hilarisch tot aan het einde. Dat vond ik weer zo simpel.Er had meer ingezeten. Maar het lijkt alsof men niet meer durft om met iets unieks/onverwachts te komen...
Kun je mij vertellen wat jij de laatste 'intelligente' horror vindt die heeft gedraaid?
Anoniem Woensdag 16 november 2011 om 14:18
Je, een erg vervelende eigenschap van veel films tegenwoordig. De studio's lijken er zo bang voor dat het publiek er niets van snapt dat alles maar uitgelegd moet worden. En dan ben je met kunst bezig... Lijken meer op verhaaltjes geschreven voor kinderen. 11-11-11 kan ik dus beter overslaan. Jammer, want de synopsis klinkt erg goed.
Anoniem Woensdag 16 november 2011 om 12:19
@Ricardo, ik had je al gesproken. En je recensie komt volledig overeen met mijn mening van de film. Voor een prequel lijkt die teveel op de remake(klassieker) uit 1982. (of wil lijken).
Scenes die juist prikkelend waren (zoasl de husky-scene) worden in deze film gewoonweg voorbij gegaan.
Dat wat je zegt over het neerbuigende gebrek aan respect voor het IO van de kijker zie ik steeds vaker in films. (toevallig gedurende de horrornacht waar ook The Thing draaide werd 11-11-11 gedraaid. Daar wordt aan het einde gewoonweg het plot, de twist door de acteurs in de slotscene uitgelegd...). Nee geef mij dan maar de klassiekers zoals Robert Wise's The Haunting.
Anoniem Woensdag 16 november 2011 om 09:21
Mwaoh de film viel op zich nog wel mee, ik had hem veel slechter verwacht. Deze film is veel meer aktie gericht en mist enige vorm van spanning, wat het origineel zo goed maakt (overigens is dat naar mijn mening de beste horrorfilm ooit gemaakt). Toch vond ik de film best vermakelijk met de nodige (helaas CGI) gore/tentakels en probeert redelijk aan te sluiten met het origineel.
Zoals Ricardo zegt, vermakelijk monsterfilmpje.
Zeventje
Anoniem Woensdag 16 november 2011 om 08:42
Jammer...zou Matthijs teveel zijn gestuurd door de grote studiobonzen? Dat hij op zich wél zoveel mogelijk CGI wou ontwijken, maar het van de grote mannen dus niet mocht? Ik had gehoopt op een verrassing, vooral omdat de regisseur een Nederlands is. Ach, ook het resultaat is waarschijnlijk net zo voorspelbaar als de film zelf.