Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » TV-series
Grimm - eerste indruk

Grimm - eerste indruk

Een eerste oordeel over de nieuwe tv-serie Grimm.

In januari 2011 werd bekend dat NBC een nieuwe serie had gekocht: Grimm. De pilot werd geschreven door David Greenwalt (Buffy the Vampire Slayer, The X-Files) en Jim Kouf (Angel, Ghost Whisperer). Beiden zijn ook producent zijn van de serie. De titel verwijst naar de gebroeders Grimm, Wilhelm en Jacob, die taalkundigen waren en mythen en sagen verzamelden. Deze verhalen werden gebundeld en uitgegeven met als titel Kinder- und Hausmärchen. Zo leerde de wereld Assepoester, Sneeuwwitje, de Kikkerprins, Roodkapje en vele andere sprookjesfiguren kennen. In tegenstelling tot de Disney-variant waren de sprookjes van Grimm vaak duister en gewelddadig van aard.

Grimm

Schattige sprookjesfiguren
De première van de serie werd uiteindelijk verschoven van 21 naar 28 oktober om dichter op Halloween te zitten. Heel toepasselijk, want Grimm blijft veel dichter bij de oorspronkelijke en dus duistere kant van de sprookjes en laat niets over van de schattige sprookjesfiguren zoals we die kennen. Nick Burckhardt is een detective bij de Portland Politie. Op de dag dat hij zijn vriendin Julie ten huwelijk wil vragen, komt plotseling zijn tante thuis en verandert zijn leven. Hij is een Grimm, afstammeling van dé Grimms, en heeft de gave om mythische figuren te zien zoals ze zijn. Na deze ontwikkeling is geen zaak meer hetzelfde voor Nick. De enige persoon die weet wie en wat Nick echt is, is een ‘grote boze wolf’, Eddie.

Duistere draai
De combinatie van politiedrama en een bovennatuurlijk tintje is niet nieuw. Denk bijvoorbeeld aan Medium, Raines, Saving Grace, Fringe en natuurlijk de moeder aller sci-fi series The X-Files. Toch is dit een interessante insteek. Vooral de duistere draai die de serie aan de sprookjes geeft, maakt het leuk en fris om naar te kijken. Vanaf aflevering één is het een sport om het achterliggende sprookje te raden, hoewel dit er soms vrij dik bovenop ligt, bijvoorbeeld bij Roodkapje, Goudlokje en Blauwbaard. Zoals je wel vaker ziet, bestaan de afleveringen uit korte verhalen en speelt er nog een groter verhaal op de achtergrond. In dit geval is dat de blijvende dreiging van de baas van Nick, Captain Renard. Behalve een aanslag op Nick’s tante heeft hij banden met verschillende minder aardige Grimm figuren. Wie of wat hij is, dat moet in de komende afleveringen nog blijken.

Overdonderd
David Giuntoli (Love Bites, Weather Girl, Privileged) wordt als hoofdpersoon Nick overdonderd door het bericht dat hij een Grimm is. Zijn tante Marie, een rol van Kate Burton (Grey's Anatomy, Puncture), komt na lange tijd weer thuis en laat de bom barsten. Ze is stervende aan kanker en wil Nick voorbereiden op zijn taak om de mensen te beschermen tegen de slechte sprookjeswezens. Veel tijd krijgt ze hier niet voor, want het noodlot slaat toe en Marie sterft. Daarmee is het aan Nick om al doende alles maar uit te zoeken. Gelukkig voor hem heeft Marie een trailer vol speelgoed en boeken met informatie achtergelaten.

Moeilijk meeleven
Guintoli doet het leuk als Nick. Hij is sympathiek, knap en een aardige vent. In de eerste vier afleveringen slaat de serie een paar stappen zomaar over. Nicks wereld staat op zijn kop maar hij past zich er wel erg makkelijk op aan. Geen frustratie, angst of diepere emotie, maar gewoon acceptatie. Dat maakt het moeilijk hem te begrijpen. Mensen proberen zijn tante te vermoorden, maar een zoektocht naar het wie en waarom blijft uit. Bovendien adviseert zijn tante hem om het uit te maken met zijn vriendin, Julie, een rol van Bitsie Tulloch (The Artist, Tyranny). Het zou te gevaarlijk zijn om iemand in zijn leven te hebben en dat terwijl hij haar ten huwelijk wilde vragen. Na de pilot komt het verhaal hier niet meer op terug, zonder opgaaf van reden.

Grimm

Brave wolf
De verhalen van de afleveringen zitten leuk in elkaar. Het is knap hoe de makers van de serie de sprookjes een eigentijdse draai weten te geven. Een leuke bijrol is weggelegd voor Silas Weir Mitchell (My Name Is Earle, Prison Break) in de vorm van de hervormde, brave ‘grote boze wolf’ Eddie Monroe. Hervormd wil in dit geval zeggen dat hij zich netjes aan de regels houd en mensen geen kwaad doet. Een rood vest doet hem nog wel watertanden, maar de dagen dat hij op deze ‘Roodkapjes’ jaagde, liggen ver achter hem. Tegen wil en dank wordt hij Nicks bondgenoot. Nick kan toch moeilijk zijn partner vertellen dat sprookjesfiguren achter een moord zitten. Bovendien weet Eddie meer van de hele sprookjeswereld dan Nick. Tegelijk is hij ook de komische noot in het geheel. Ook deze partnering is geen origineel gegeven, maar geeft wel ruimte voor een hoop leuke dingen, zeker als dit verder in het seizoen goed wordt uitgewerkt. Mitchell maakt van Eddie een leuke mix van enge wolf en menselijke idioot. Daarmee is hij het leukste karakter van de serie.

Voorlopige conclusie
Al met al is Grimm een serie met potentie. Het idee achter de serie is goed, de verhalen van de afleveringen zitten leuk in elkaar en de setting is geweldig. Bovendien zijn de afleveringen spannend genoeg om de aandacht vast te houden. Dat neemt niet weg dat er nog wel wat aan gesleuteld mag worden. De karakters missen de diepgang die nodig is om echt met ze mee te leven. Nicks wezenloze blik als hij een monster ziet en het feit dat hij braaf de monsters vangt gaat een paar afleveringen goed, maar daarna is er meer nodig om onze aandacht vast te houden. Dan willen we zijn emoties zien, weten waarom hij niet achter de moordenaars van zijn tante aangaat en waarom hij Julie niet ten huwelijk vraagt. Waarom heeft Eddie voor het hervormde leven gekozen en wat is de oorsprong van Grimms? Wil Grimm de hitserie worden die het kan zijn, moeten de makers hier toch echt mee aan de slag. Aan de voorraad sprookjes zal het niet liggen.

Titel: Grimm Grimm Poster
Afleveringen: 1x01 Pilot, 1x02 Bears Will Be Bears, 1x03 Beeware
Genre: Drama, Fantasy
Bedenker: Stephen Carpenter, David Greenwalt, Jim Kouf
Cast: David Giuntoli, Russell Hornsby, Bitsie Tulloch, e.a.
Première: 28 oktober 2011 (NBC)

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...