Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Columns
IFFR 2012: Klaar voor de start...

IFFR 2012: Klaar voor de start...

... en los gaat het 41e Film Festival Rotterdam!

Januari is voor veel mensen een katerige maand. Geen extra vrije dagen, erachter komen dat je toch teveel hebt uitgegeven rond de feestdagen en het weer is vaak ook van een herfstige treurigheid. Alleen de filmliefhebber kijkt al weken uit naar het jaarlijkse filmfeest in Rotterdam dat vanavond weer in alle hevigheid losbarst. Vanaf december worden we door het festival al lekker gemaakt met tipjes van de filmsluier die langzaam worden opgelicht. Zit er een Nederlandse film in de Tiger Competitie (nee dus), welke filmmakers presenteren hun nieuwste film en wat is dit jaar het vage land waar ineens de mooiste films vandaag komen?

IFFR

Het festival bestaat sinds jaar en dag uit een aantal vaste onderdelen. Zo wordt het hart gevormd door de Tiger Awards competitie, waarbij eerste of tweede films van beginnende filmmakers met elkaar strijden om één van de drie prijzen. Nog meer jong en aanstormend talent is te zien in Bright Future, met films als Shame van Steve McQueen en Oslo, August 31st van Joachim Trier.

In Spectrum zijn de hoogtepunten uit de wereldcinema geprogrammeerd. Neem dat laatste maar ruim, want liefst 32 landen zijn hierin vertegenwoordigd. Films als Le Havre van de Finse grootmeester Aki Kaurismäki, I Wish van de Japanse regisseur Kore-eda Hirokazu, The Descendants van Alexander Payne en Alps van Yorgos - Dogtooth - Lanthimos. Griekse absurditeit naast Japanse melancholie en een Amerikaans komisch drama; you name it, the festival's got it!

Daarnaast komt het eigenzinnige karakter van Rotterdam naar buiten bij een aantal speciale onderdelen, met Braziliaanse trash, verborgen verhalen uit de binnenlanden van China en een duik in de Finse filmgeschiedenis. En wat is het Rotterdamse Filmfestival zonder zenuwachtige regisseurs bij een Q&A, doorhalen in het Film Café, eindeloos ouwehoeren over minuten durende shots over een vage vlakte in Mongolië of een Home Movie metershoog geprojecteerd te zien in Pathé 1!

IFFR

MovieScene zal uitgebreid verslag doen van het Filmfestival Rotterdam, met sfeerimpressies, recensies en nieuws. Dat wordt 10 dagen worstelen tegen de slaap of juist op het puntje van de stoel zitten. Door weer en wind van de luxe nieuwe zalen van LantarenVenster naar het krap zittende Oude Luxor. Alles over voor de cinema!

 

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...