Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Black Out - recensie

Black Out - recensie

Arne Toonen maakte zijn filmdebuut als regisseur met de kwajongensfilm Dik Trom en kreeg daarvoor lovende recensies. Met Black Out doet hij een nieuwe poging, maar gooit hij het over een heel andere boeg. Met succes.
 
Cocaïne
Al tien jaar heeft Jos Vreeswijk (Raymond Thiry) het criminele wereldje achter zich gelaten, als hij een dag voor zijn huwelijk met een pistool en een onherkenbaar lijk in z’n bed wakker wordt. Hij herinnert zich niks meer van wat er die uren daarvoor gebeurd is, maar al snel blijkt hij betrokken te zijn bij een stinkend zaakje. Jos wordt door Vlad, een voormalig Russisch kickbokskampioen, beschuldigd van het verduisteren van twintig kilo cocaïne. Jos zit diep in de problemen: hij heeft een complete black-out en zit bovendien met een dood lichaam opgescheept. Binnen 24 uur moet hij een lading kwijtgeraakte cocaïne zien op te sporen, maar daarbij voelt hij de hete adem van opperbaas Charles in zijn nek, die meent dat de kwijtgeraakte cocaïne van hem is.

Black Out
 
Coca Inez
Om uit de penarie te komen, schakelt Jos de hulp in van Bobbie (Bas Keijzer), een niet al te intelligente crimineel en ex-collega met wie Jos jarenlang heeft samengewerkt. Behalve Vlad, blijkt ook Jos’ schoonvader en z’n ex-vriendin Inez (Renee Fokker) - in de volksmond ook wel Coca Inez genoemd - betrokken te zijn bij de verduistering van de cocaïne. Iedereen eist zijn deel op, terwijl Jos steeds verder in de problemen raakt. Zo wordt zijn auto gestolen als hij eindelijk in het bezit is van een nieuwe lading cocaïne. Lukt het Jos om schoon schip te maken voordat hij zijn vrouw Caroline (Kim van Kooten) het jawoord geeft?

Twist
Arne Toonen wilde voor zijn film Black Out niet verzanden in clichés en gaf zijn karakters daarom een onvoorspelbare twist. Zo is de Russische Vlad niet alleen een vechtersbaas, maar ook een voormalig balletdanser. De handlangers van opperbaas Charles (Edmond Classen) zijn geen klerenkasten van kerels, maar twee bad ass bitches. Daarnaast zijn er grappige bijrollen voor rappers Kempi en Willie Wartaal, die een hondenkapsalon hebben.
 
Grappige dialogen
Black Out schommelt heeft de kenmerken van een komedie en misdaadfilm. Het verhaal is in ieder geval te lichtvoetig voor een intelligente structuur. Zo lijkt Jos zonder al te veel morele problemen het criminele pad weer op te gaan, zonder dat die switch wordt uitgewerkt in zijn karakter. Toonen’s nieuwste film is vooral van een soort dat we in Nederland nog niet veel hebben gezien: een grove, zwarte komedie met een rauw randje, met veel actie en een paar grappige dialogen. Terwijl één van de karakters gestoord wordt terwijl hij één van zijn falende medewerkers tegen de grond slaat, is zijn enige antwoord: “Ik zit in een functioneringsgesprek.”
 
Een vergelijking met de komedie Snatch is snel gemaakt. In deze Amerikaanse speelfilm komen dezelfde filmelementen in één verhaallijn bij elkaar. Zo heeft de film van Guy Ritchie een gevarieerde cast met goede acteerprestaties. Ook Black Out laat zich bedienen door een goede cast. Toonen heeft een goede afweging gemaakt tussen idiote en serieuze karakters. Zo zijn de hoofdpersonages nauwelijks grappig, maar mag Alex van Warmerdam een aantal grappige quotes op zijn conto schrijven.

Black Out
 
Conclusie
Black Out is van een genre dat we van Nederlandse filmmakers nog niet zoveel gezien hebben. Hoewel het soort niet uniek is, verdient regisseur Arne Toonen toch de credits voor deze vermakelijke film. De verhaallijn is niet hoogdravend, maar biedt met een flinke portie actie en de grappige dialogen toch ruim anderhalf uur vermaak.

Regisseur:

Arne Toonen

Cast:

Robert de Hoog
Bas Keijzer
Birgit Schuurman
Katja Schuurman
Kim van Kooten

Genre:

Actie

Releasedatum:

26 januari 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(2 stemmen)
 • Speelduur:

  96 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...