Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
IFFR 2012: Dag 4

IFFR 2012: Dag 4

Dag 4: van een romantische varkensslachter tot een krankzinnige Vincent Gallo.

Het festival begint in het weekend echt goed op stoom te komen. De foyers in de Doelen en in de bioscopen zitten goed vol, je ziet zenuwachtig vertalers en IFFR-medewerkers rondlopen om alle regisseurs op de goede plaatsen te krijgen en de tafels waar de filmjournalisten zitten te werken - waaronder ook de MovieScene-redactie - raken steeds voller. Kortom: het festival draait op volle toeren. En toeval of niet: elke dag kom ik meerdere keren Peter van Bueren, oud-filmcriticus van de Volkskrant, bij de draaideur van de Doelen tegen. Gelukkig heeft nog niemand hem een gulden toegestopt.

Vandaag meteen een heftig begin met de Russische film The Hunter. Niet te verwarren met de gelijknamige Australische film, tevens slotfilm van het festival. Nee, de Russische jager is stevige kost over een varkensboer die verliefd wordt op een meisje dat de varkens vermaalt tot worsten. Dit alles tegen de achtergrond van treurige gebouwen, vervallen legermonumenten, een strafkolonie en vooral veel zwijgen. Toch is The Hunter een intrigerende film, waarbij langzaam het verhaal ontrafeld wordt en de personen steeds meer diepte krijgen.

De Finse filmmaker Peter von Bagh heeft dit jaar de eer een retrospectief op zijn naam te mogen schrijven. Von Bagh is een gedreven maker van documentaires, vaak gebaseerd op oude archiefbeelden, met altijd Finland als onderwerp of achtergrond. Zijn bekendste documentaire is Helsinki Forever, waarin zijn haat-liefde verhouding met de stad duidelijk naar boven komt. We zien beelden van het stadscentrum rond 1910, de strijd in de Tweede Wereldoorlog en de sloopwoede in de jaren '60 toen de halve stad tegen de vlakte ging om er nieuwbouw neer te zetten. Het is duidelijk dat beelden voor Von Bagh niet voor zich spreken; de commentaarstem laat nog eens duidelijk horen dat dat een grove schande was. Wat dan wel weer mooi is, is het gebruik van teksten van Finse schrijvers onder de oude beelden. Een mooie vorm van found footage, ofwel hergebruik van oude beelden tot iets nieuws.De dag eindigde met de meest krankzinnige film tot nu toe: La Leggenda Di Kaspar Hauser (De legende van Kaspar Hauser). De film is gebaseerd op de Duitse legende over een mysterieuze jongen die rond 1828 werd gevonden in Neurenberg en nauwelijks een woord kon uitbrengen. In de film is de setting verplaatst naar een haast onbewoond eiland en wordt Kaspar Hauser gespeeld door actrice Silvia Calderoni als verdwaasde DJ, met een zeer jongensachtige uitstraling. De film in zwart-wit is een mengeling van bizarre toneelmatige scenes die haast aan vormingstoneel doen denken en videoclipachtige scenes met housemuziek van Vitalic.

Kaspar Hauser is een bizarre film, soms ronduit slecht, dan weer interessant curieus. In ieder geval is het een film die helemaal thuis hoort op het IFFR. Dat kan dan weer niet worden gezegd van de huidige nummer 1 van de publieksenquete; Hugo van Martin Scorsese. Een prima film, maar liever iets dat niet snel meer te zien is. Morgen dus hopelijk meer hidden gems!

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap