Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Filmfestivals
IFFR 2012: Romance Joe - recensie

IFFR 2012: Romance Joe - recensie

Een verhaal in een verhaal in een verhaal.

Romance Joe is als een Russische Baboesjka; waar bij deze poppen in elke pop weer een ander poppetje zit, zo lijkt in deze film in elk verhaal weer een ander verhaal te zitten. De vraag is of deze verhalen een samenhangend geheel vormen of dat de poppetjes na het uit elkaar halen niet meer in elkaar te zetten zijn.

Het centrale thema van Romance Joe is een filmmaker die gepassioneerd is om films te maken, maar geen inspiratie heeft om een verhaal te bedenken. Op zoek naar materiaal voor zijn nieuwe film trekt hij naar een afgelegen hotel, ver buiten Seoel. Daar laat hij een serveerster naar zijn kamer komen die koffie voor hem komt zetten en tegen betaling ook wel wat meer wil doen. Ze begint met het vertellen van een verhaal over Romance Joe, een beginnend filmmaker die op het punt staat om zijn polsen door te snijden. Ze weet hem tegen te houden en begint hem ook een verhaal te vertellen. Over een kleine jongen die zijn moeder zoekt en over een een andere jongen die het spoor van en liefde volgt. Daartussen zien we de ouders van Romance Joe in drukke gesprekken.

Romance Joe

Bij elk verhaal blijft de vraag: wie vertelt wat precies? Als kijker moet je voortdurend alert zijn in welk verhaal je beland bent. Regisseur Hong Sang-Soo schept er duidelijk plezier in om het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid te laten vervagen. Daarbij grijpt hij met duidelijke verwijzingen terug naar boeken (en films) als Alice in Wonderland en Madame Bovary. Het thema van zelfmoord is, volgens de regisseur zelf, met name bedoeld als metafoor van de onmetelijke frustratie van filmmakers als het niet lukt om met een verhaal te komen.

Romance Joe is vooral een ode aan het vertellen van verhalen en de kracht van cinema. Daarbij staat Lee Kwang-Kuk, die met deze film zijn regie-debuut maakt,  niet alleen. Zijn leermeester Hong Sang-soo, waar hij lang regie-assistent bij is geweest, gebruikt het thema van film over film wel vaker. In Rotterdam is Hong Sang-Soo nu ook te zien met The Day He Arrives, eveneens een film over vastgelopen regisseurs. En net als bij hem is humor en zelfrelativering ook een onmiskenbaar onderdeel van de film. Het drama neemt nooit de overhand, de lichte toon is altijd dichtbij, iets dat de acteurs vrij goed naar voren weten te brengen. Alleen het script weet niet altijd even goed de balans te vinden en laat de film, op sommige momenten wat inzakken.

Conclusie
Lee Kwang-Kuk is met zijn regie-debuut terecht geselecteerd voor de Rotterdamse Tiger Competitie. Romance Joe is een mooie film vol symboliek. Met een sterker en gebalanceerder script had het echt boven het maaiveld kunnen uitsteken, nu blijft het bij een prima debuut uit Korea.

Regisseur:

Kwang-Kuk Lee

Cast:

Young-Pil Kim
Chai-Eun Lee
Dong-Mi Shin

Genre:

Drama

Releasedatum:

29 januari 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  115 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...