Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
John Carter - recensie

John Carter - recensie

Een eeuwenoud verhaal neemt zichzelf te serieus.

Stel je voor wat je krijgt als je Avatar, Star Wars en delen van Indiana Jones door elkaar zou husselen. Gooi daarbij nog een modern vleugje Game of Thrones en je komt eigenlijk tot maar één resultaat: John Carter. Of beter nog: John Carter of Mars. Alleen verschenen de verhalen over John Carter van Mars al in 1912 en worden deze juist beschouwd als de grote inspirator voor alle science fiction en fantasy die daarop volgde. Een eigen speelfilm bleef echter lang uit, maar nu, bijna een hele eeuw na de eerste publicatie, is het dan eindelijk zo ver.Productietijd 
John Carter heeft voor de release al geschiedenis geschreven. Nooit eerder is er een film geweest die er zolang over heeft gedaan om het witte doek te bereiken. Al bijna 80 jaar breekt men in Hollywood het hoofd om de eerste echte ruimteheld -  John Carter of Mars, bedacht door schrijver Edgar R. Burroughs (bekend van Tarzan) - zijn eigen speelfilm te gunnen. Het verhaal werd vanaf 1912 als maandelijks stripverhaal in een krant gepubliceerd en vanaf 1917 in boekvorm uitgebracht. Hollywood was van plan om dit boek in de jaren '30 uit te brengen als eerste lange animatiefilm. Dit kwam er niet van, waarna Walt Disney geschiedenis schreef met zijn klassieker Sneeuwwitje in 1941 als eerste avondvullende tekenfilm. Na een lange lijdensweg van 'bijna-producties' (vooral in de jaren '90 was men er zeer dichtbij) was het Pixar regisseur Andrew Stanton (Finding Nemo, Wall-E) die in januari 2010 dan eindelijk met de opnames begon. Nu, twee jaar later, is het resultaat  te bewonderen, alleen is de titel wat ingekort.
 
Mars
John Carter draait om de gelijknamige avonturier en veteraan die leeft in de Verenigde Staten van net na de burgeroorlog. Op een dag, wanneer hij op de vlucht is voor een stel indianen, belandt hij in een grot waar hij een vreemd wezen aantreft. Via een mysterieus object dat hij op dit wezen vindt, wordt hij getransporteerd naar de planeet Mars. Hier treft hij twee mensachtige volken aan die in oorlog met elkaar zijn. Ook helpt hij een mooie prinses met het vinden van een waardevol object waarmee zij haar volk kan redden.
 
Onbegrijpelijk
De kijker zal bij het zien van de film snel moeten beslissen of hij het serieus neemt óf juist beschouwt als een oefening in camp. Het lijkt erop dat in ieder geval de makers veel moeite hadden om een duidelijke keus te maken. De casting is zoals je het bij veel grote moderne blockbusters ziet: een relatief onbekende acteur in de hoofdrol, gesteund door een aantal ervaren karakteracteurs in de bijrollen. Beide keuzes pakken niet goed uit. Hoofdrolspeler Taylor Kitsch is een houten Klaas eerste klas en de vele bijrollen (onder andere Ciáran Hinds en Dominic West) zijn vooral lachwekkend door hun belachelijke kostuums en zwaar getatoeëerde uiterlijk. Ook de volle ernst van de dialogen die door hen gespeeld worden, is geen moment serieus te nemen. Dit is ook meteen het grote euvel van de film; er is geen spoortje ironie of humor in te herkennen. Alles is zo serieus gebracht dat je als kijker ook niet weet of je het allemaal met een korreltje zout moet of kán nemen. Nog vervelender is het dat het verhaal alle kanten op zwabbert en bij vlagen zelfs onbegrijpelijk is. Een schijnbaar belangrijk  plotpunt over een mystieke Negende Straal wordt nooit uitgelegd, waardoor de noodzaak ervan ontbreekt, zowel voor de held als voor de kijker.Abominabele 3D 
Uiteindelijk is wel het gigantische budget (volgens de geruchten een slordige 250 miljoen dollar!) er aan af te zien, met de uitgebreide decors, kostuums en locaties die schitteren op het scherm. Ze zouden nog genietbaarder geweest zijn, ware het niet dat de abominabele 3D achteraf zo nodig aan de film moest worden toegevoegd. Met zoveel spectaculaire scènes en gevechten zou je verwachten dat de film door de extra dimensie nog mooier wordt. Dit is jammer genoeg niet het geval. Alleen bij de eindtitels merkt de kijker pas dat hij een 3D-brilletje op heeft en dat is toch echt veel te laat. Blijf overigens wel nog even zitten voor de geweldige muziek van componist Michael Giacchino, de enige die zonder reputatieschade deze film overleeft.
 
Conclusie 
John Carter is een groots opgezet science-fiction epos met prachtige kostuums, decors en muziek. De hoofdrolspeler is echter net zo stijf en saai als de plot. De film is nodeloos ingewikkeld en wordt eigenlijk pas interessant tijdens de eindtitels, wat op zich wel een prestatie is. Misschien was honderd jaar wachten op deze verfilming toch te veel van het goede.

Regisseur:

Andrew Stanton

Cast:

Bryan Cranston
Willem Dafoe
Taylor Kitsch
Mark Strong
Dominic West

Genre:

Fantasy

Releasedatum:

8 maart 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  132 minuten
Bekijk complete film profiel

Tags: John Carter

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie