Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Nieuws » Nieuwsberichten
Stanley Kubrick: The Exhibition in EYE

Stanley Kubrick: The Exhibition in EYE

The ShiningDe eerste reizende tentoonstelling gewijd aan het leven en werk van Stanley Kubrick (1928 – 1999) bereikt deze zomer Amsterdam. EYE, het nieuwe filmmuseum, toont in Stanley Kubrick: The Exhibition van 21 juni t/m 9 september uitzonderlijke objecten en documenten uit het privéarchief van de legendarische regisseur zelf.

Het Deutsches Filmmuseum ging acht maanden lang op ontdekkingstocht door de nagelaten collectie in Kubricks huis nabij Londen, dat tot voor kort ontoegankelijk was. De uitgebreide tentoonstelling en het retrospectief in de filmzalen van EYE werpen nieuw licht op Kubricks drijfveren en zijn werk.

In Stanley Kubrick: The Exhibition geven vele foto’s, brieven, originele attributen en kostuums, scenario’s en camera’s een blik in de gedachtewereld van deze visionaire filmmaker. De tentoonstelling in EYE toont op 1200 m² iconische objecten zoals het Starchild uit 2001: A Space Odyssey (1968), de jurken van de zusjes in The Shining (1980) en de Born to kill-helm van soldaat Joker uit Full Metal Jacket (1987).

Kubricks preoccupatie met architectuur, design en hedendaagse kunst komt duidelijk naar voren in de authentieke modellen van The War Room uit Dr. Strangelove, het doolhof uit The Shining, de Korova Milkbar uit A Clockwork Orange en de centrifuge uit 2001: A Space Odyssey.

Voor het eerst kan het Nederlandse publiek kennisnemen van Kubricks foto’s voor Look Magazine uit de jaren veertig, waarmee Kubrick zijn eerste stappen op het artistieke vlak zette. Een 20 minuten durende audiovisuele presentatie gaat dieper in op Kubricks bijzondere gebruik van muziek. De tentoonstelling biedt een blik achter de schermen van de filmsets en geeft inzicht in Kubricks technische innovaties en het gebruik van special effects. Dat Kubrick zijn filmprojecten tot in het kleinste detail voorbereidde, blijkt uit de hoeveelheid en de veelzijdigheid van het geëxposeerde materiaal.

Retrospectief
2001: A Space OdysseyAlle films van Stanley Kubrick zullen in de filmzalen van EYE worden vertoond. De films van Kubrick lijken op het eerste gezicht heel uiteenlopend: film noir (The Killing), sciencefiction (2001: A Space Odyssey), maatschappijkritiek (A Clockwork Orange), historische reconstructie (Barry Lyndon), horror (The Shining) of oorlogsfilm (Full Metal Jacket). Bij nadere beschouwing getuigen al deze titels van eenzelfde visionaire, doordringende en gedesillusioneerde blik op de mensheid, zijn verhouding tot techniek, evolutie en de eigen identiteit.

Van de meeste films worden nieuwe digitale kopieën ingezet. EYE brengt vanaf 21 juni 2001: A Space Odyssey opnieuw in roulatie en in juli volgt een re-release van Lolita (mede mogelijk gemaakt door Warner Bros).

Catalogus
De Engelstalige catalogus, te koop in de EYE Shop, bevat essays van schrijvers uit de wereld van film- en theaterwetenschappen, kunstgeschiedenis, fotografie, architectuur, design en muziek, aangevuld met interviews. De catalogus van 304 pagina’s kost 30 euro.

De tentoonstelling is samengesteld door curator Hans-Peter Reichmann van het Deutsches Filmmuseum in Frankfurt, die in nauwe samenspraak met weduwe Christiane Kubrick en producent Jan Harlan de erfenis van Kubrick catalogiseerde.
 
Stanley Kubrick heeft tijdens zijn leven de wens uitgesproken dat zijn debuut Fear and Desire nooit meer vertoond zal worden. EYE laat weten deze wens te respecteren en vertoont de film niet.

Holland Festival
In het kader van het Holland Festival wordt op donderdag 21 juni in de Gashouder op de Westergasfabriek de film 2001: A Space Odyssey vertoond, met een live uitvoering van de muziek door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, onder leiding van dirigent André de Ridder. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Holland Festival Ticketservice.

De toegang voor de tentoonstelling is 12 euro. Kaarten voor de vertoning van 2001: A Space Odyssey in de Gashouder in combinatie met de tentoonstelling kosten 37,50 euro.

Christiane Kubrick en uitvoerend producent Jan Harlan zullen aanwezig zijn bij de opening van de tentoonstelling en verschillende filmevenementen.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap