Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Peter: Vergeet subsidie, Kickstarter is de toekomst!

Peter: Vergeet subsidie, Kickstarter is de toekomst!

Subsidie voor een speelfilm krijgen gaat niet meer zo makkelijk. Gelukkig biedt het internet voor de zoveelste keer een oplossing.
Peter KoelewijnPeter Koelewijn heeft twee grote entertainmentpassies: games en films. Van welke hij meer houdt, weet hij zelf niet eens. Zijn passie weerhoudt hem er niet van het filmmedium in zijn columns af en toe een opvoedkundige tik te geven.

We leven in een interessante tijd. Aan de ene kant lees je dat het kabinet zaagt aan de poten van de rechtsstaat, aan de andere kant lees je (soms in diezelfde bron) dat het Nederlandse volk steeds meer durft te zeggen en dat ook kan. Maakt niet uit hoe dubieus het klinkt. Mede dankzij de PVV en zijn mondige achterban zijn kunstsubsidies een stuk kariger geworden, al ging dat zeker niet zonder slag of stoot.
 
Nu is de Nederlandse kunstsector meerdere keren ervan beschuldigd verslaafd te zijn aan het zakgeld van de overheid en dus de belastingbetaler. Die uitspraak geldt zeker niet voor iedereen, maar het klopt wel dat kunstenaars, ondanks al die prestigieuze opleidingen, moeilijk aan de bak kunnen komen in Nederland. Voor onze entertainmentbranche is daarom het Nederlands Fonds voor de Film opgezet die het potje geld zo egaal mogelijk probeert uit te smeren over diverse filmprojecten.
 
Maar ja, ze hebben de politieke wind tegenzitten en ik vermoed dat dit de komende tijd niet gaat veranderen. Zo kom ik bij Kickstarter.com, een Amerikaanse website waarop je een idee kan pitchen en waar mensen vervolgens geld aan kunnen doneren. De projecten variëren van kansloos tot verrassend ambitieus en met name in de computergamesector roeren een aantal getalenteerde ontwikkelaars zich al in het Kickstarter-wereldje. Het begon eerder dit jaar met de populaire ontwikkelaar Tim Schafer, die met zijn studio een idee op de site pitchte voor een spel dat geen enkele uitgever wilde financieren. De site biedt ruimte om updatefilmpjes op te plaatsen en extra cadeautjes te beloven aan gulle gevers, zoals gesigneerde posters.

 
Schafer maakte hier met zijn karakteristieke humor gebruik van en wist binnen 24 uur één miljoen dollar op te halen! Een bedrag waar ook Nederlandse filmregisseurs bij kunnen likkebaarden. De Kickstarterpagina bleef daarna nog een maand lang geld genereren; de standaard tijd die je krijgt om je van te voren ingevulde financiële doel te halen.
 
Kickstarter is niet gratis want het vraagt een klein percentage van je opbrengst als je slaagt, maar ik ben er heilig van overtuigd dat deze vorm van financiering weleens net zo populair kan worden als met de pet rondgaan bij subsidie-instanties. De site is nog niet heel erg vriendelijk voor Nederlanders die liever geen internationale creditcardabonnementen afsluiten, maar ongetwijfeld is er al iemand bezig met een Europees equivalent.


‘Cut out the middleman’ noemen de Amerikanen het ook wel. Kom gewoon direct met je idee langs bij het volk, dan kan je ook makkelijker om feedback vragen en wellicht stemmen ze dan in de toekomst niet zo snel op een partij die alle gesubsidieerde kunst ‘linkse hobbies’ noemt. Wishful thinking, maar misschien kan het kabinet zelf ook een goed woordje doen voor deze gestroomlijnde vorm van subsidieverstrekking.

Tags:

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

UITGELICHT

 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...