Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
The Cabin in the Woods - recensie

The Cabin in the Woods - recensie

Vijf vrienden gaan er een weekje tussenuit om bij te komen van het hectische leven op college. Wie graag in hokjes denkt, kan zijn lol niet op, want de vijf personages voldoen aan alle stereotype eisen.

Zo is er een dom blondje, een alfa-man, een slimme jongen, een wiet-roker en een maagd. Hun plaats van bestemming is een verlaten hutje in de bossen. Langzaam maar zeker dwalen de vijf steeds meer af van de bewoonde wereld tot ze bij een verlaten pompstation aankomen. De smoezelige mensenschuwe pompbediende waarschuwt de vrienden dat eerdere bezoekers van het hutje niet meer levend zijn teruggekomen, maar ze maken de man uit voor oude dwaas en zetten hun tocht voort naar de hut. Tot zover dingt deze synopsis niet bepaald mee naar de originaliteitsprijs. Echter, op de poster van The Cabin in the Woods prijkt de volgende tekst: “You think you know the story“. De vraag is of de film inderdaad weet af te wijken van het bekende pad.Dodelijke ellende
Met een titel als The Cabin in the Woods weet je dat je niet naar een live verslag van twee rustzoekende romantici gaat kijken. Alle films die zich afspelen in de bossen brengen niets dan dodelijke ellende. Denk aan films als Evil Dead (1981), Friday the 13th (1980), Cabin Fever (2002) en Antichrist (2009). Niks marshmallows eten bij knetterend haardvuur, want het enige dat verorberd wordt zijn de hoofdrolspelers zelf.  Toch is The Cabin net even een andere interpretatie van het hutje-in-de-bossen genre. Schrijver Joss Whedon, bekend van de series Buffy the Vampire Slayer, Angel en Dollhouse, legt in zijn visie op het horrorgenre uit, dat de hedendaagse horrorfilm steeds voorspelbaarder, gruwelijker  en oppervlakkiger worden. Volgens hem nemen de regisseurs hun kijkers niet meer serieus, hoofdpersonen doen de domste dingen om de kijker te plezieren. Whedon betwijfelt deze benadering en vraagt zich in eerste instantie af waar de menselijke fascinatie voor horrorfilms vandaan komt. Met dat uitgangspunt schreef hij het script voor The Cabin. Hij deed dit samen met Drew Goddard, die hij ontmoette tijdens het werken aan Buffy. Goddard schreef ook veel voor televisie, maar was ook betrokken bij het script van Cloverfield. Uiteindelijk nam laatstgenoemde de regie op zich van The Cabin die zij zelf beschrijft als een film waarin je dingen gaat zien die je nog niet eerder gezien hebt. Een belofte die nieuwsgierig maakt.

Domme beslissingen
Dat The Cabin veel in de belangstelling staat, wordt duidelijk uit de enorme stijging van zijn populariteit op de filmwebsite IMDb.com. Daarnaast kan de film rekenen op een flinke publieksaanwas naar aanleiding van de prikkelende trailer. Toch zal er een grote groep filmfans zijn die de film links laat liggen vanwege de veelzeggende titel. De film is ironisch The Cabin in the Woods genoemd, zodat deze net zo stereotype lijkt als de vijf hoofdrolspelers. Whedon en Goddard spelen een spelletje met de kijker op verschillende niveaus en dat begint bij de titel, want als snel blijkt dat de film niet zo stereotype is als  je zou vermoeden. Het zou zonde zijn om hier uit de doeken te doen, wat The Cabin nu precies zo anders maakt dan andere horrorfilms. Het is vooral aan de kijker om de ene verrassing na de andere te ervaren. Want dat is wat deze film is: een aaneenschakeling aan verrassingen die zo bijzonder zijn, dat de film precies de juiste toon weet te zetten tussen komedie en humor. De humor in de film komt vooral door de bizarre plotwendingen en het gegeven dat Whedon en Goddard een verklaring geven voor alle domme beslissingen die de slachtoffers doorgaans in horrorfilms maken: de waarschuwingen van een enge oude man negeren, dronken seks hebben in de bossen, uit elkaar gaan in plaats van bij elkaar blijven. The Cabin onthult de oorzaak.Stoney Maloney
Het ensemble van acteurs is opmerkelijk gekozen. De meeste hoofdrolspelers hebben een prominente rol in serieland. Kristen Connolly die de rol van de maagd op zich neemt, speelde een paar jaar in As the World Turns. Jesse Williams is de nieuwe 'mooi-boy' in Grey’s Anatomy en Anna Hutchison speelde rollen in Go Girls en Wild Boys. De grootste filmsterren die de cast aanvullen zijn Fran Kranz (Donnie Darko, Training Day) en Chris Hemsworth als de alfa-man (Thor). Een rol spelen in The Cabin is niet eenvoudig, vanwege de ondenkbare plotwendingen moesten de acteurs snel van emotie kunnen wisselen. Vooral Kristen Connolly en Anna Hutchinson vervallen nog eens in puberaal horrorfilmgedrag, waardoor hun types niet bepaald tot leven komen. De show wordt gestolen door Fran Kranz die als Stoney Maloney met zijn slimme grappen de lachers op zijn hand weet te krijgen.  Het einde van de film bevat een bijna orgastische climax voor iedere horrorfan. Kon je niet beslissen of je nu een film wilde zien met aliens, zombies of geesten? The Cabin biedt ze allemaal aan.

Conclusie
Het verhaal van The Cabin is een bekend gegeven dat we al tientallen keren gezien hebben. Het steunt alleen op totaal andere motieven, die zo persoonlijk zijn dat dit wellicht de eerste horrorfilm sinds jaren wordt waar we achteraf nog even stilletjes over na moeten denken. En waarom houden we zo van horrorfilms? Over die vraag zullen vast vele filmwetenschappers en psychologen zich hebben gebogen. Maar voor een beknopter antwoord op die vraag moet je gewoon The Cabin in the Woods gaan kijken.

Regisseur:

Drew Goddard

Cast:

Kristen Connolly
Chris Hemsworth
Richard Jenkins

Genre:

Horror

Releasedatum:

19 april 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(5 stemmen)
 • Speelduur:

  95 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap